Ekonomi
Prof. Dr. Daron Acemoğlu’ndan Merkez Bankası’na sert eleştiri: ‘Türk halkını zor günler bekliyor’
Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendiren Prof. Dr. Daron Acemoğlu, "Doğru yöne doğru bir adım, ama bence arkası gelip gelmeyeceği belli değil. Bence Türkiye ve Türk halkını zor günler bekliyor" dedi.

Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendiren Prof. Dr. Daron Acemoğlu, “Doğru yöne doğru bir adım, ama bence arkası gelip gelmeyeceği belli değil. Bence Türkiye ve Türk halkını zor günler bekliyor” dedi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu Merkez Bankası’nın 750 baz puanlık faiz artırımı kararını değerlendirdi.
Acemoğlu, “Merkez Bankası’nın faizi artırması konusunda bazı düşünceler. Objektif olarak baktığımız zaman yüzde 7.50 faiz artırımı doğru yönde bir karar. Geçen ayki hayal kırıklığı yaratan ve beklentinin çok altında kalan faiz artırımından sonra, bu yeni karar Merkez Bankası’nın belki de gerçekten enflasyona karşı mücadeleye başladığının göstergesi olabilir. Ama bence doğru politikalara doğru giden yolun daha en başındayız. Sadece yüksek faiz aktarılmasıyla ekonomi düzelmez” dedi.
DÖRT MADDE ORTAYA KOYDU
“Benim bu konuda hep vurguladığım ve yapılması gerekli gördüğüm dört politika değişikliği var” diyen Acemoğlu şöyle devam etti:
“Birincisi faizleri arttırıp enflasyonu kontrol altına almaya başlamak için reel faizleri sıfırın üstüne doğru taşımak. Bu enflasyona karşı mücadele için çok önemli. Bu birinci maddenin başındayız. Ben hala emin değilim devlet bankaları duracak mı? Başka yollardan rant dağıtımına devam edilebilirler. Yani şimdilik sadece birincinin bir bölümüne doğru bir adım atıldı.
‘KURUMSAL REFORM BAŞLATMAK’
İkincisi, aynı sırada kurumsal reform sürecine başlamak. Bu da çok önemli. Bu süreç ifade özgürlüğü ve demokratik hakların kuvvetlendirilmesi ile başlamalı. Ama aynı zamanda ekonomiyi direk olarak etkileyecek yapısal reformlar da çok önemli. Bunların içinde yolsuzluğu kontrol altına almak, rekabeti azaltan uygulamaları durdurmak, yargı kurumlarının bağımsızlığını sağlamak ve yatırımın önünün açılması özellikle önemli. Bu konularda hiçbir gelişme yok ve olacağını düşünmüyorum. Benim Murat Üçer’ile beraber yaptığım analizde Türkiye’nin en büyük problemlerinin verimsizlik ve teknolojik gerilik olduğu ortaya çıkıyor. Bunlar kurumsal ve büyük yapısal reformlar olmadan çözülemeyecek problemler. Bu verimsizlik devam ettiği sürece de ücretler reel olarak artmayacak ve enflasyonu tetikleyecek problemler her zaman ortaya çıkacak. Fakirlik ve işsizlik problemleri devam edecek.
‘ŞİMŞEK’İN BUNDAN ÖNCEKİ BAKANLIK DÖNEMİNDE…’
Üçüncü olarak enflasyona karşı mücadele ve kurumsal yapıdaki reformların başlangıcıyla beraber yurtdışından kaynak getirilmesi. Bu kaynaklar şirket ve banka bilançolarındaki kötü durumu düzeltmek için ve depremden dolayı ortaya çıkan büyük harcama gerekliliği için kullanılmalıdır. Bu konuda bir şey yapılacak mı? Ekonomi kurmayları tabii ki yurtdışından kaynak getirmek istiyorlar. Ama bunları doğru kullanacaklarına emin değilim. Türkiye bankalarının ve şirketlerinin gerçek durumunun ne olduğunu şu ana kadar tartışmadılar. Mehmet Şimşek’in bundan önceki bakanlık döneminde bol kaynak vardı ve bu kaynaklar doğru kullanılmadı. Türkiye’nin üretkenliğinin en düşük olduğu dönemdi bu dönem. Şimdi birden bire doğru kararları mı almaya başlayacaklar?
‘FAKİRLİĞİN ARTMAMASI LAZIM’
Dördüncüsü ise fakirliğin artmamasını sağlamak. Yurtdışından gelen kaynaklarla ve iyi bir yola oturtulan kurumsal reformlarla beraber hem yatırımı arttırmak hem de sosyal güvenlik ağını kuvvetlendirmek lazım. Bu konuda hükümetin doğru politikaları izleyeceğinden de emin değilim. Sonuç olarak doğru yöne doğru bir adım, ama bence arkası gelip gelmeyeceği belli değil. Bence Türkiye ve Türk halkını zor günler bekliyor.”
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Borsa
/ 6 Temmuz 2025S&P 500 Rekor Kırdı, Ancak Satış Sinyalleri Yaklaşıyor
S&P 500’ün bu haftaki yükselişi yatırımcılara kazanç getirse de, Bank of America’dan Michael Hartnett’a göre tehlike çanları çalıyor. Hartnett, endeksin 6.300 puanı geçmesi durumunda teknik olarak bir “satış sinyali” oluşacağını belirtiyor. Bu da mevcut kapanış seviyesinin yalnızca %0.3 üzerine denk geliyor.
Gündem
/ 6 Temmuz 2025Erdoğan’dan Zengezur Koridoru ve Barış Süreci Mesajı: “Orta Koridor İçin Jeoekonomik Devrim”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın sembol şehirlerinden Hankendi’de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla ilgili somut gelişmeleri ve Azerbaycan-Ermenistan barış sürecinde gelinen aşamayı değerlendirdi. Türkiye'nin “iki devlet, tek millet” şiarıyla Azerbaycan’la yürüttüğü ilişkilerin derinliğine dikkat çeken Erdoğan, bölgesel barış ve ekonomik entegrasyon mesajları verdi.
Genel
/ 6 Temmuz 2025SER-AR seçim anketi sonuçlarını paylaştı: CHP birinci sırada, AK Parti 1,4 puan geride…
SER-AR’ın Temmuz 2025 araştırmasına göre CHP yüzde 33,2 ile önde, AK Parti yüzde 31,8 ile ikinci sırada...
Ekonomi
/ 6 Temmuz 2025TESK Başkanı Palandöken: “Zamlar enflasyonu yükseltecek…”
TESK Genel Başkanı Palandöken, doğalgaza yapılan zamların küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirtti...
Ekonomi
/ 6 Temmuz 2025Konut yatırımcılarının gözü faiz indiriminde… Faiz indirim beklentisi konut piyasasında hangi etkileri doğuracak?
Faiz indirim yelpazesiyle hareketlenen gayrimenkuller yeniden konuta dönerken, Parcel Estates CEO'su Özden Çimen hem Türkiye'deki fiyat hem de arz dinamiklerini hem de yatırımcıların yeni rotası haline gelen Dubai'yi değerlendirdi...
Genel
/ 5 Temmuz 2025Türkiye’nin Suriye Stratejisinde Yeni Dönem: Neo-Osmanlıcılık Etiketi Gerçekleri Yansıtmıyor
Anıl Can Özgün'ün analizine göre, Türkiye’nin Suriye politikası Neo-Osmanlıcılıktan çok Realpolitik ekseninde ilerliyor. Erdoğan hükümetinin bölgesel hamleleri ideolojik değil, stratejik çıkarlarla şekilleniyor.
Gündem
/ 5 Temmuz 2025Trump, Türkiye’yi F-35 programına döndürmek için İsrail-Suriye normalleşmesini teşvik edebilir
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’yi yeniden F-35 savaş uçağı programına dahil etme karşılığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail ile Suriye arasındaki normalleşme sürecine destek vermesini isteyebileceği öne sürüldü. Bölgesel dengeleri yeniden şekillendirebilecek bu girişim, Ankara’nın Rus S-400 sistemlerinden vazgeçmesini de kapsayan geniş bir diplomatik paketin parçası olabilir.
Ekonomi
/ 5 Temmuz 2025Morgan Stanley: Temmuz’da 250 Baz Puan İndirim Gelebilir
Haziran ayında açıklanan enflasyon verileri manşet TÜFE'de aşağı yönlü sürpriz yaratırken, hizmet kalemindeki artış çekirdek enflasyonu yukarı taşıdı. Morgan Stanley'e göre Temmuz’da 250 baz puanlık temkinli faiz indirimi ihtimali güçleniyor.
Reel Sektör
/ 5 Temmuz 2025Küresel iflas dalgası Türkiye’ye sıçradı: İflaslar 12 yılın zirvesinde, konkordatolar patladı
Dun & Bradstreet’in 2024 Küresel İflas Raporu'na göre, dünya genelinde şirket iflasları son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye’de iflas oranı yüzde 23 artarken, 2025'in ilk 5 ayında konkordato ilan eden firma sayısı 2 bini aştı.
Gündem
/ 5 Temmuz 2025CHP’ye Yönelik Operasyonlar Seçmeni Etkilemiyor: Anketler İktidarın Aleyhine
CHP’li belediyelere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası kamuoyunda beklenen etkiyi yaratmıyor. Gündemar, SONAR ve PanoramaTR’nin son anketlerine göre seçmen bu operasyonları büyük oranda “siyasi” olarak değerlendiriyor; CHP ise birinci parti konumunu koruyor.
Gündem
/ 5 Temmuz 2025Özel’den Erken Seçim Çağrısı: “Birinci Partiysen 2 Kasım’da Seçime Gel”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda gündeme damgasını vurdu.
Dünya Ekonomisi
/ 5 Temmuz 2025Gelişen Piyasalar Borçlanmada Rekor Kırıyor: Jeopolitik Risklere Rağmen Talep Artıyor
2025’in ilk yarısında, Ortadoğu’daki saldırılar, ticaret savaşları ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar gelişen piyasaların borçlanma iştahını durduramadı. Küresel yatırımcılar hâlâ dolar dışı tahvillere akın ediyor.
Piyasa
/ 5 Temmuz 2025Wall Street’ten Çıkıp Yeni Fırsatlara mı Yelken Açmalı? Gelişen Piyasalar Şimdi Neden Cazip
Donald Trump’ın tarifeleri ABD borsasında endişeleri artırırken, yatırımcılar Latin Amerika, Asya ve Avrupa’daki gelişen piyasalara yöneliyor. 2025'in ilk yarısında bu piyasalara sermaye akışı hız kazandı.
Benzer Haberler