Sosyal Medya

Döviz

Piyasa Bülteni: TCMB ‘katlı’ kur sistemine geçti!

Küresel mali piyasalar dün günü bir miktar da olsun olumsuz tamamladı. Bunun da perde gerisinde, ABD’de bazı büyük şirketlerin açıkladığı…

Piyasa Bülteni: TCMB ‘katlı’ kur sistemine geçti!

Küresel mali piyasalar dün günü bir miktar da olsun olumsuz tamamladı. Bunun da perde gerisinde, ABD’de bazı büyük şirketlerin açıkladığı zayıf kârlılık beklentilerinin yattığını düşünüyoruz. Şirketlerin kârlılık ve büyüme beklentilerini düşürmesinin de geri planında elbette resesyon kaygılarının yattığının altını çizmek gerekiyor.

ABD’li dev yazılım şirketi Microsoft’un kârlı bulut teknolojileri biriminin büyümesinin durabileceği uyarısını yaptıktan sonra, 2022’deki zararı artan ve dördüncü çeyrekteki ciro beklentisini tutturamayan uçak üreticisi Boeing’in de olumsuz havaya tuz biber oldu. Gecenin büyük bir kısmını düşüşle geçire ABD borsaları, seans sonrası açıklanan olumlu Tesla kârı ile kayıplarını da büyük ölçüde telafi etti.

Türkiye cephesinde ise döviz kuru yavaş yavaş yukarıya giderken, Türk hisse senedi piyasasında korkunç volatilite gözden kaçmıyor. Âdeta yoyo misali hisse senetlerini %4 savrulma ile bir yukarı bir aşağı gitmesi, hisse senedi yatırımını da cazip kılmıyor! Dün gün içinde %5’e varan değer kaybı tecrübe eden ana endeks, gün sonuna doğru kayıplarını telafi ederek günü %1,3 düşüşle tamamladı.

TCMB, ticari hayatta da liralaşma stratejisini desteklemek adına, hafta başında işaret ettiğimiz üzere ‘katlı’ kur sistemine geçti. Reuters haberine göre, yurtdışı kaynaklı dövizlerin (hem ihracat hem de turizm gelirleri) TL’ye dönüşümünü destekleme kararı verildi. Yurtdışı kaynaklı dövizlerin TCMB’ye satışı sırasında, taahhüt karşılığında TL’ye çevrilen tutarın %2’si kadar döviz dönüş desteği verilecek. Öte yandan, firmalar yurda getirdikleri dış kaynaklı dövizlerin en az %40’ni TCMB’ye sattıktan sonra (en az ifadesinden %100’e kadar da satabileceklerini anlıyoruz) dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabına değerlendirilebilecek, TL’ye çevrilen tutarın tutarın %2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek. %2 döviz dönüşüm desteğini de bir miktar netleştirmek gerekirse, örneğin TCMB’nin o gün için açıkladığı resmî döviz kuru 18,80 ile, bu destek vesilesi ile ihracatçının döviz satış kuru ~19,18 olacak.

Altının ons fiyatı son 1,950 dolar ile 9 ayın zirvesine yükselirken, adım adım, ön plana çıkardığımız 1,965 usd/ons seviyesinin kıyısına kadar da gelmiş oldu. Bu arada not etmek gerekiyor ki, gram altın iki yükselen bileşenden (hem USDTRY hem ons altın) yeni bir zirveye adım atarak 1,178 TL seviyesine geldi. Gümüş ise benzer bir şekilde ağır aksak yükselerek 24 dolar seviyesine dayandığını görüyoruz. Altın gümüş rasyosunun altını desteklemeye devam etmesi gümüşün ayağına adeta pranga bağladı.

Petrol cephesinde ise uzunca bir süredir takip ettiğimiz formasyonun netleşmesini bekliyoruz. Teknik mânâda 89 dolar seviyesinin üzerinde haftalık bir kapanış görmezsek, aşağı yönlü beklentimizi (70 doların altı) korumaya devam edeceğiz. Direnişin parası Bitcoin, 2023 yılına müthiş bir başlangıç yaparak %40 yükselmek suretiyle 23bin dolar seviyesinin hemen üzerine yükseldi. Biraz uzak gibi görünse de, yukarıda en önemli seviye 28bin dolar olarak takip edilmelidir.

Son günlerde devamlı bir şekilde EUR hakkında olumlu görüş yazdığımız için bugün sizleri daha fazla yormayacağım. EUR dolar karşısında 1,09 seviyesini aşarak son 9 ayın zirvesine yakın seyretmeye devam ederken, İngiltere Merkez Bankası’nın 2 Şubat tarihinde sonuçlanacak olağan toplantısında politika faizini 50 baz puan artırarak %4 seviyesine çekeceğine %77 ihtimal tanınıyor. Gerek ECB gerekse de BoE faiz duruşu, pariteler dolar karşısında desteklemeye başladı. İngiltere’de faiz artışlarının kısa vadede devam etmesi ve faiz oranlarının yaz aylarına kadar da %4,5 ile zirve yapması bekleniyor (Avrupa için ise %3,30). GBPUSD paritesinde 1,2445 seviyesine azami dikkat etmek gerekiyor. Teknik mânâda GBPUSD paritesinde yükseliş ivmesi 1,2445 üzeri haftalık kapanış durumunda hızlanabilir. Haftalık kapanış görüp daha sağlıklı yorum yapacağız.

Yeni gün başlangıcında Asya’da iyimser bir havanın hâkim olduğunu görüyoruz. Tatilden dönen Hong Kong endeksi %1,7 artıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de artılar dikkat çekiyor. Bugünün veri takviminde, ABD’de açıklanacak 4Ç22 dönemi GSYİH büyümesi, dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları takip edilecek. Mikro cephede ise gözler İntel, Visa, Mastercard bilançolarında olacak.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler