Sosyal Medya

Döviz

Piyasa Bülteni: KKM tavan faiz kalktı, üstü örtülü artırım, bankacılık hisselerine satış getirdi

Çarşamba akşamı seans sonrası olumlu bilanço açıklayan Tesla’nın etkisi ile artan risk iştahına, dün beklenenden büyük ölçüde daha iyi sonuçlanan…

Piyasa Bülteni: KKM tavan faiz kalktı, üstü örtülü artırım, bankacılık hisselerine satış getirdi

Çarşamba akşamı seans sonrası olumlu bilanço açıklayan Tesla’nın etkisi ile artan risk iştahına, dün beklenenden büyük ölçüde daha iyi sonuçlanan makro verilerin de eklenmesi piyasaları destekledi. ABD borsalarının ana endeksleri, haftalık işsizlik maaşı başvurularının gerilemesi ve ekonominin dördüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde büyümesinin ciddi resesyon endişelerini yatıştırmasıyla geceyi yükselişle tamamladı.

ABD ekonomisi, tüketicilerin harcamalarını artırmalarıyla dördüncü çeyrekte %2,6 olan beklentinin üzerinde %2,9 büyüme kaydetti. ABD’de büyümedeki ivme kaybına karşın beklentilerin üzerinde kalması etkili oldu. ABD ekonomisinin yavaşlayan enflasyonla birlikte büyüme devam etmesini teyit eden dünkü veriler ardından FED’in yumuşak bir iniş tasarlayabileceğinin anlaşılması ile yüzler gülerken, dolar da kayıplarını bir nebze de olsun telafi edebildi. MSCI Dünya endeksi günü %1’e yakın yükselişle tamamladı.

Hatırlanacağı üzere, Ukrayna savaşının patlak vermesi ve akabinde Putin’in dost olmayan ülkelere karşı gaz kartını çekmesi (vanayı kısması) ile Avrupa’nın Rus gazına bağımlı hatırlanınca, Avrupa ekonomisinin daha ‘derin’ sorunlar ile boğuşacağı beklentisi EURUSD paritesini son 21 yılın dibine kadar itmişti. Korku bir kere salınmıştı! EUR’nun özellikle de doların süper döngüsü ile daha da çökeceği beklenirken, gerek ılıman hava şartları, gerekse de ağzına kadar doldurulmuş gaz depolarının yardımı ile gaz fiyatlar savaş öncesi seviyelere geriledi!

Bir adım daha ileri giderek rakamların dili ile konuşalım. Savaş belirsizliğinin zirve yaptığı Ağustos ayında 343 EUR/MWh seviyesine çıkan ve rekor kıran yakın vadeli gösterge Avrupa (TTF) gaz fiyatları, bu günlerde 55 EUR/MWh seviyesine kadar gerileyerek son 13 ayın dibine geriledi. Avrupa’da enerji piyasası yönelik görünümün olumsuzdan hızlıca iyimsere dönmesi özellikle Avrupa ekonomilerinin resesyonun altında ‘ezileceği’ endişelerini de silip süpürdü!

Hatta bazı analistler resesyondan kaçılabileceğini dâhi zikretmeye başladılar. Öte yandan, enerji fiyatlarının hızla gerilemesi, hanehalkı açısından da iyi bir haber ki bunun ucu enflasyonun yavaşlayacağına kadar gidebiliyor!  Bu da hâliye EUR’nun karamsar havasını hızla dağıtarak pariteyi son 9 ayın zirvesine kadar taşıdı.

Dün, yukarıda değindiğim üzere, ABD’de beklentilere oranla daha iyimser gelen büyüme verisi doların bir miktar da olsa elini kuvvetlendirdi. Doların piyasa kuru olan DXY kritik bir seviye olarak gördüğümüz 102 seviyesinin hemen altında işlem görmeye devam ederken, EURUSD paritesi ise 1,09 seviyesinin altına geriledi. Doların toparlanmasına paralel -dolar ile ters korelasyona sahip- altının ons fiyatı hafta ortası test ettiği 1,950 dolar seviyesinden 1,920 dolar seviyesine doğru gerilerken, brent cinsi ham petrolün varil fiyatı ise yumuşak iniş senaryosuna paralel %1 yükseliş kaydederek 88 dolar seviyesine yükseldi. Petrol cephesinde haftalık kapanışı yakından takip etmeye devam ediyoruz. 89 dolar üzeri kapanış görmeden aşağı yönlü beklentimizi canlı tutacağız.

Türkiye cephesinde ise dün oldukça hareketli bir gün yaşandı. Sabah saatlerinde sahneye TCMB çıkarken, liralaşma stratejisi kapsamında yurtdışı kaynaklı dövizlerin TL’ye geçişini katlı kur uygulaması ile destekleme kararı alırken, gün içerisinde KKM tavan faiz oranını da kaldırdı. Hatırlanacağı üzere, KKM’de üst tavan faiz %12 idi (politika faizi %9 + %3). TCMB, burası önemli ‘taraf olduğu’ KKM işlemlerinde tavan faizi kaldırdığını açıkladı. Üstü örtülü de olsa piyasada bu hamle faiz artırımı olarak yorumlandı. Gelin birlikte düşünelim… Serbest piyasada mevduat faizleri %25 civarında olduğu bir ortamda, yaklaşık 1,4 trilyon TL büyüklüğünde olan KKM portföyünün de faizinin kabaca 10 puan birden artması, bankalara yıllık 140 milyar TL ilave maliyet demek! Bu minvalde, dün BİST100 endeksi dünkü günü %1,3 düşüşüle tamamlarken, bankacılık endeksinde düşüş %5 oldu!

ABD borsalarının dün geceyi büyüme verisinin yardımı ile yükselişle tamamlaması ardından yeni gün başlangıcında, pasifiğin diğer ucunda da iyimser bir tablo hâkim. Gösterge endeks Tokyo borsası ve Hong Kong borsası yatay bir seyir izlerken, Kore ve Şangay borsası %0,7 oranında yükseldi. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise satıcılı bir hava görünüyor. Mali piyasaların gündeminde bugün FED’in favori enflasyon göstergesi PCE (kişisel tüketim ve harcama) verisi açıklanacak. Yıllık çekirdek artışın %4,4’e gerilemesi bekleniyor. Mikro cephede ise ABD’de Chevron ve American Express bilançoları takip edilecek.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler