Sosyal Medya

Ekonomi

Otomotiv endüstrisi kasımda 3,17 milyar dolarlık otomotiv ihraç etti

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi, kasım ayında 3,17 milyar dolarlık otomotiv ürünlerini ihraç ederek uluslararası pazarda önemli bir başarı elde etti.

Otomotiv endüstrisi kasımda 3,17 milyar dolarlık otomotiv ihraç etti

Türkiye’nin otomotiv endüstrisi, kasım ayında 3,17 milyar dolarlık otomotiv ürünlerini ihraç ederek uluslararası pazarda önemli bir başarı elde etti.

 

 

Türkiye’nin otomotiv endüstrisi, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre kasım ayında dikkate değer bir performans sergiledi. OİB verilerine göre, sektör kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4’lük bir artışla 3 milyar 172 milyon 87 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

 

Türkiye’nin toplam ihracatında önemli bir paya sahip olan otomotiv endüstrisi, sektörler arasındaki payını yüzde 13,8’e yükseltti.

 

Otomotiv endüstrisinin yılın ilk 11 ayındaki dış satımı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 31 milyar 831 milyon dolara çıktı.

 

Kasımda en büyük dış satım, 1 milyar 239 milyon dolarlık ihracat ile ‘tedarik endüstrisi’ ürün grubunda gerçekleşti.

 

Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa, Türkiye’nin otomotiv ihracatında en büyük pazarlar olarak öne çıktı. Almanya’ya yapılan ihracat 433 milyon dolarla zirvede yer alırken, Birleşik Krallık’a olan ihracat yüzde 25’lik artışla 306 milyon dolara ulaştı. Fransa’ya yapılan dış satım ise yüzde 0,5’lik artışla 297 milyon dolara çıktı.

 

Otomotiv endüstrisinin büyük ölçüde Avrupa’ya yönelik ihracatı dikkat çekti. Geçen ay Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat yüzde 19 artarak 2 milyar 148 milyon dolara yükseldi.

 

Ancak, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’ne ve Orta Doğu ülkelerine yönelik ihracatta ise kasımda bir düşüş yaşandı.

 

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, otomotiv endüstrisinin kasım ayında elde ettiği yüksek ihracat rakamlarının sevindirici olduğunu belirtti. Aynı zamanda, yılın ilk 11 ayındaki performanslarının da sektörü umutlandırdığını ve 2023’ü lider sektör olarak kapatmayı hedeflediklerini vurguladı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler