Sosyal Medya

Ekonomi

Mısır Taban Fiyatı Çiftçiyi Mutlu Etmiyor!

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, bu yıl 6 bin lira olarak açıklanan mısır taban fiyatının, enflasyon artışı da dikkate alınarak revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Mısır Taban Fiyatı Çiftçiyi Mutlu Etmiyor!

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, bu yıl 6 bin lira olarak açıklanan mısır taban fiyatının, enflasyon artışı da dikkate alınarak revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, taban fiyat artışı beklentilerinin çok altında kaldığı için mağduriyet yaşayan mısır üreticilerini, tarlalarında ziyaret etti.

Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu beldesinde mısır üretimi yapan Himmet Bilgi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlattı.

İNEKLERİ SATARAK MISIR EKİYORUZ 

Bilgi, bu yıl tarlasına mısır ektiğini ancak açıklanan taban fiyat karşısında hayal kırıklığı yaşadıklarını anlattı. İnekleri satarak, mısır üretiminin maliyetini karşılamaya çalıştıklarını belirten Himmet Bilgi, “verilen taban fiyattan memnun değilim. Gider çok. Mazot, tohum, gübre, sulama giderleriyle ilgili maliyetler sürekli artıyor. İnek satıyoruz. Mazot alıyoruz. Gübre alıyoruz. Valla iş kötü, tarlayı ekmeye çalışıyoruz ama karşılığını alamıyoruz. Evvelsi sene mazotu ucuz alıyorduk şimdi Mazot zammına yetişemiyoruz. Gübre oldu iki katı. Ne yapacağız bilemiyorum. Nereye gideceğimizi de bilemiyorum Malımız var mecbur ekiyoruz.” dedi.

fotograf-3.jpg

YABANCILARIN ALDIĞI TARIM ARAZİSİ MİKTARI ARTIYOR 

Böyle giderse çiftçiliği bırakıp tarlayı satmayı düşündüğünü belirten Himmet Bilgi, “Yabancılar bizim bu yörelerden çok tarla alıyor. Burada, sadece geçen yıl 3 bin 800 dönüm tarla yabancılara satıldı. Çiftçiler bu konuda mağdur. Mecburen tarlalarını satıyorlar, kimi çocuk okutuyor, kimi çocuk evlendiriyor. Mecburen tarla satıyor. Ne yapsın adam. Bizim buralarda hiç yabancı yoktu. AKP geldi. Her şey altüst oldu” diye konuştu.

ÜRETİCİ MAĞDUR 

fotograf-1.jpg

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer ise mısırda açıklanan taban fiyatın çiftçiyi mutlu etmediğini belirtti.

Çiftçinin girdi maliyetlerinin geçen yıla göre ikiye katlandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyonun da yüzde 60’lara dayandığı bir süreçte, mısır taban fiyatına geçen yıla göre sadece yüzde 5 oranında artış yapılmasının üreticisi mağdur ettiğini anlattı. Gürer, “Geçtiğimiz yıl tonu 5700 TL’den alınan mısırın tonuna bu yıl 6000 TL taban fiyat verildi. Bu artış çiftçi giderlerini karşılamıyor. Bu nedenle çiftçi mutlaka bir revize bekliyor. Yemlik mısırda da bu aralar fiyatlar düştü.” dedi.

YEMLİK MISIR FİYATLARI DA MALİYETİ KURTARMIYOR 

Yemlik mısır fiyatının piyasada 1600 lira dolayında oluşması beklenirken 1400’e indiğine işaret eden  üretici Bilgi, bu sene yemlik  mısırın dahi  gelir-gider dengesinin kaçtığını anlattı. Üretici Bilgi’nin   anlattıklarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taban fiyat; yüksek enflasyon rakamları ve maliyet artışları da dikkate alınarak revize edilmeli, üreticinin mağduriyetini giderecek yeni bir rakam belirlenmeli” diye konuştu.

ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin ekim yapabilmek için hayvanlarını bile satıyor olmasının, ülkemizde tarımsal maliyet artışlarının geldiği noktayı gözler önüne serdiğini ifade etti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımla ilgili sorunlar artıyor. Gübre, ilaç, tohum mazot gibi girdilerde çitçinin desteklenmesi gerekir. Aksi halde, üretim alanları ve çiftçi sayısı sürekli azalacak ve ülkemiz gıdaya erişimde ciddi sorunlar yaşayacaktır” uyarısında bulundu.

 

 

 

 

 

penceretv.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler