Sosyal Medya

Borsa

Bitay: ‘BlackRock’un spot Bitcoin başvurusunun ardından Bitcoin güne 25.600$ seviyesinden başladı…’

FED’in faizi sabit bırakması ve ardından Powell’ın sert söylemleriyle kripto piyasasındaki %5’lere varan geri geçilme, dün gelen haber akışlarıyla tekrar toplanmaya başladı. Bitcoin yeni günde 25.600$, Ethereum da 1.675$ seviyelerinden alıcı buluyor...

Bitay: ‘BlackRock’un spot Bitcoin başvurusunun ardından Bitcoin güne 25.600$ seviyesinden başladı…’

FED’in faizi sabit bırakması ve ardından Powell’ın sert söylemleriyle kripto piyasasındaki %5’lere varan geri geçilme, dün gelen haber akışlarıyla tekrar toplanmaya başladı. Bitcoin yeni günde 25.600$, Ethereum da 1.675$ seviyelerinden alıcı buluyor. Kripto piyasasının toplam değeri ise tekrar 1 trilyon dolar üzerinde hareketlilik gösteriyor.” Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz günün gelişmelerini değerlendirdi.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan BlackRock, spot Bitcoin ETF’si için başvuru yaptığı haberinin ardından %2 civarında yükselen Bitcoin, gece saatlerinde başvurunun resmi olarak yapılmasıyla birlikte yükselişine devam etti.

ETF nedir?

Emtia, tahviller gibi menkul kıymetlerin olduğu borsalarda al-sat işlemlerinin yapıldığı bu ETF’ler bir yatırım fonu. Halka açık bir şekilde gerçekleşir ve daha geniş yatırımcı kitlesine Bitcoin alma imkânı sağlayarak bilinirliğini ön plana çıkartır.

Geçmişe baktığımızda birçok şirketin ETF başvurusu yaptığını ve SEC’in 16 farklı şirketi dolandırıcılık ve manipülatif eylemleri gerekçe göstererek reddettiğini de belirtmek gerek. Genel olarak incelediğimizde dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan BlackRock’tan gelen bu Bitcoin ETF hamlesi piyasalara olumlu yansımış olsa da henüz onaylanma sürecinde olduğu unutulmamalıdır. Onaylaması halinde ise piyasalara oldukça pozitif yansımalarını ilerleyen süreçte görebiliriz. Kritik destek seviyelerinde olan ve gelen haberle pozitif bölgeye geçen Bitcoin ve Ethereum için olumlu haberlerin devamı piyasalara yeni para girişlerinin olması önemli olacaktır.

Yoğun makro gündemin olduğu haftayı geride bırakırken, hafta içi altcoinlerde görülen sert geri çekilmeler sonrası henüz toparlanma emarelerinin olmadığını söylemek mümkün. Bu süreçte yatırımcıların tercihleri majör kriptolarda olurken, Bitcoin’in piyasa hakimiyeti yükselişine devam ederek en son Nisan 2021’de görülen %49.37 seviyelerinde hareketlilik gösteriyor. Ethereum hakimiyeti ise %20 seviyelerinde. Altcoinler arasında ise OCEAN ve PEPE çift haneli kazançlarla son 24 saatte en çok yükselen kripto paralar olmayı başardılar.

BITCOIN TEKNİK ANALİZ

Hafta sonu öncesi son işlem gününe girerken Bitcoin’in yaklaşık iki aydır oluşturduğu aşağı yönlü kanalın devam ettiğini görüyoruz. Çarşamba günü ve dün FED başkanı Powell’ın son derece şahin konuşmalarının ardından 3 ayın en düşük seviyesi olan 24.800$’ı test etti. Ek olarak Kasım 2022’den bu yana oluşturduğu yükseliş trendinin de (sarı çizgi) altına gelen Bitcoin, dün dünyanın en büyük fon yönetim şirketi olan BlackRock’un resmi olarak spot Bitcoin ETF başvurusunda bulunması sonrası tepki alımlarıyla karşılaştı.   Sabah saatlerinde 25.600$’dan alıcı bulan Bitcoin’in hem Kasım 2022’den bu yana süre gelen yükseliş trendinin  hem de 2 aylık düşen kanalın orta bandına denk gelen 25.700$ seviyelerinin üzerinde seyretmesi kısa vadede önem arz ediyor. 25.242$ aşağıda destek konumunda yer almayı sürdürürken, Bitcoin için ulaşılması gereken ilk seviye 26.000$ – 26.400$ bandı olarak da öne çıkıyor.

ETHEREUM TEKNİK ANALİZ

Ethereum, gerek 2023 yılı başından bu yana süregelen yükselişte gerekse mart ayında gerçekleşen Shangai (Shapella) güncellemesi sonrası, sıklıkla ifade ettiğimiz Bitcoin’e kıyasla daha dirençli gözüküyor. Bitcoin iki aydır düşen bir kanal içerisinde hareket ederken Ethereum’un bir yükselen kanal çizmesi son günlerde bir miktar değişti. Özellikle 1.800$ üzerinde uzun süre seyreden ve bu bölgeyi bırakmamaya çalışan Ethereum, önce SEC ve ardından FED kaynaklı şoklara daha fazla dayanamayarak 1.610$ desteğine kadar geri çekildi.

Yükselen kanaldan sapan ve tam olarak 200 günlük hareketli ortalama ile uzun dönemli yükselen trend çizgisi olan 1.630$’dan tepki alan Ethereum, şu anda 1.672$’dan alıcı buluyor. Kısa vadede ulaşması gereken ilk seviye 1.750$ olan Ethereum için 1.610$ hala ana destek seviyesi olmayı sürdürüyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bitay Araştırma

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler