Sosyal Medya

Ekonomi

Kentsel mi yoksa rantsal dönüşüm mü?

Kentsel dönüşümü hızlandıracak yeni yasanın ilk hedefinde 3 şehir olduğu bildirildi. Buna göre söz konuş şehirler İstanbul, Hatay ve Antalya. İddialara göre üç şehirde ranta ayrılacak yerler önceden tespit edildi.

Kentsel mi yoksa rantsal dönüşüm mü?

TBMM’den alelacele geçirilen kentsel dönüşüm yasasıyla öncelikli olarak İstanbul, Antalya ve Hatay’daki gayrimenkullerin ranta dönüştürüleceği iddia edildi.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in konuyla ilgili haberinde şu ifadeler yer aldı:
Düzenlemeyi değerlendiren kaynaklar, depremde yerle bir olan Hatay ile İstanbul ve Antalya başta olmak üzere büyük kentlerdeki rant potansiyeli yüksek gayrimenkullerin ‘rezerv alan’ maddeleri işletilerek hak sahiplerinin elinden alınacağını, yerlerine lüks rezidans, alışveriş merkezleri ve otellerin yapılabileceğini iddia etti.

“YASAYI BEKLİYORLARDI”

Yürürlüğe giren yeni düzenleme ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, artık dilediği yerdeki dilediği alanı, üzerinde ev olup olmadığına bakmaksızın ‘rezerv alanı’ ilan edebilecek. Rezerv alanı ilan edilen yerlerde evi, dükkanı olanlar 90 gün içinde başka yerlere gönderilebilecek. Bu alanlar tamamen yıkılıp TOKİ’ye ya da büyük müteahhitlik firmalarına verilerek ranta dönüştürülebilecek.
Bugüne kadar birçok kentte çok sayıda vatandaşın evinin olduğu alanlar, rezerv alan ilan edildi. Konu yargıya taşınınca mahkemeler sadece boş alanların rezerv alan ilan edilebileceği gerekçesiyle yürütmeleri durdurdu. Yeni yasayla birlikte mahkeme engeline takılmadan her yerin rezerv alan ilan edilebileceğini öne süren kaynaklar, “Depremde yerle bir olan Hatay yeniden kurulurken, özellikle rantı yüksek bölgelerinin rezerv alan ilan edilerek hak sahiplerinin elinden alınacağı konuşuluyor. İstanbul’da vatandaşın, kamunun ya da askeriyenin elinden alınıp ranta dönüştürülmek istenen birçok yer için uzun süredir bu yasanın çıkması bekleniyordu. Antalya da yüksek rantıyla ilk uygulama alanlarından biri olacak” ifadelerine yer verdi.
PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler