Sosyal Medya

Ekonomi

Kentsel dönüşümde kira desteği düşük kaldı! Desteğin artması bekleniyor

İstanbul’da kira ortalaması 18 bin lirayı aştı, konutu kentsel dönüşüme giden vatandaşa verilen kira desteği ise 3.500 lirada kaldı. Kentsel dönüşümde desteğin artırılması talep ediliyor.

Kentsel dönüşümde kira desteği düşük kaldı! Desteğin artması bekleniyor

İstanbul’da son 3 yılda yaşanan kira artışı yüzde 701’i buldu. Konut değerleme platformu Endeksa’nın verilerine göre yılın üçüncü çeyreği itibarıyla İstanbul’da kiralar ortalama 18 bin 29 TL’ye ulaştı. Mülkiyet hakkı ihlali de dahil olmak üzere farklı konularda yapılan tüm eleştirilere karşın kentsel dönüşüme ilişkin yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi ancak teklifte kira yardımı ve teşviklerle ilgili başlıklar yer almadı. Teklifin yasalaşması ile gözler dönüşüm sürecinde İstanbul için yapılan 3.500 liralık kira desteğine çevrildi.

‘10 BİN TL OLMALI’

Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Çiğdem Kezer, 3.500 liralık kira desteğinin mevcut koşullara göre çok düşük kaldığının altını çizerek, “Yayınlanan yasada  kira yardımı ya da teşviklerle ilgili bir durum söz konusu değil. Ancak hem kira desteğini hem de kentsel dönüşüm kredisini içeren bir düzenleme bekliyoruz. Mal sahipleri için kira yardımının 3.500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarılması hayatın olağan akışına uygun değil

gibi görünse de bu yardımın aylık 10 bin TL olması gerekir” dedi.  Kira desteğinin mülk sahiplerine 18 ay boyunca verildiğini aktaran Kezer, “Kiracılar ise taşınma parası adı altında iki aylık kira desteği alabiliyor. Bu da mevcut 7.500 liralık destek demek. Söz konusu rakamın en az 15 bin lira civarında olması lazım. İntifa hakkı sahipleri de bu süreçte 5 aylık kira yardımı alabiliyor. Bu yardım da artırılmalı” dedi.

SEKTÖR GÜNCELLEME BEKLİYOR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “Piyasa koşullarına baktığımızda kiralar inanılmaz derecede artı ve bu vatandaşı çok zorluyor. Kentsel dönüşümde kira yardımının artırılması vatandaşının faydasına olacak. Kiralara baktığımızda 3.500 rakamı komik kalıyor” dedi. “Sektörde bu konu ile ilgili güncelleme beklentisi var” ifadelerini kullanan Akdoğan, kira yardımının en az iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi

‘KİRA DESTEĞİ 18 AYDAN 24 AYA ÇIKARILMALI’

“Binanın yapım aşaması ister iki yıl, ister bir yıl sürsün destek 18 ay veriliyor. Bu süre 24 aya çıkarılmalı” ifadelerini kullanan Avukat Çiğdem Kezer, “Kentsel dönüşümde bir mülkü aracılığıyla kira desteği alan, bu desteği ikinci kez alamıyor. Bu konuda da düzenleme gerekli” diye konuştu.

(Hülya K. Oruçoğlu-Sözcü)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler