Sosyal Medya

Ekonomi

Kapasite kullanım oranı temmuzda yükseldi ancak önümüzdeki aylarda seyir değişecek

Temmuz ayında, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde…

Kapasite kullanım oranı temmuzda yükseldi ancak önümüzdeki aylarda seyir değişecek

Temmuz ayında, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 76,9 seviyesine ulaştı.

Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 77,1 olarak açıklandı.

Ana ihracat pazarındaki durgunluk belirtilerine rağmen KKO’da temmuz ayında da yükseliş iç talebin gücünü koruduğunu göstermesi açısından önemli. Şimşek’in iç talebi yavaşlatmak için aldığı önlemler düşünüldüğünde önümüzdeki aylarda KKO’da da zayıflama belirtileri beklenmeli.

Aşağıdaki tablodan bakıldığında, tüketim malları KKO’nındaki düşüşün dayanıksız tüketim malları kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Ara mallar KKO’sundaki gerileme de beklenti ile uyumlu. Güçlü seyir yatırım malları KKO’su sayesinde elde edilmekte ki bu da büyük ölçüde faizlerde ve TL’deki dengesizlikler kaynaklı olarak yorumlanabilir.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler