Sosyal Medya

Ekonomi

İş Bankası Genel Müdürü: “Enflasyon 5 yıldan önce de tek haneye inmez”

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, enflasyon sorununun kısa vadede çözüme kavuşamayacağını söyledi. Enflasyonun 5 yıldan önce “sağlıklı bir şekilde…

İş Bankası Genel Müdürü: “Enflasyon 5 yıldan önce de tek haneye inmez”

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, enflasyon sorununun kısa vadede çözüme kavuşamayacağını söyledi. Enflasyonun 5 yıldan önce “sağlıklı bir şekilde tek haneye inmeyeceğini” söyleyen Aran, “Bu enflasyonla biraz yaşamak durumunda kalacağız” dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, geçen hafta Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünya gazetesinin aktardığı habere göre, Aran burada yaptığı konuşmada enflasyon sorununun kısa vadede çözülemeyeceğini söyledi.

İş dünyasının “krediye erişemiyoruz” eleştirilerine de değinen Aran, “Korktuğum gibi oldu. İnmiş olan faiz oranlarının piyasada artık bir karşılığı maalesef yok” dedi

Üretimde katma değer, verim­lilik arttığında israf kalktığın­da ve para doğru yere harcandı­ğında ekonomide düzelmeyecek hiçbir sorunun olmadığını da söyleyen İş Bankası Genel Mü­dürü Hakan Aran, “Bunu başardığımız zaman 10 ile 20 arasında bir bantta enflasyonu görürüz. Enflasyon 5 yıldan önce tek haneye inmez. Tek haneye indirirsiniz ama her şeyin kafasını gözünü yararak indirirsiniz. İşsizlik yüzde 20’ye vurur. Genç işsizlik yüzde 40’a vurur. Ekono­mide bir durgunluk olur. Enflasyon iner… Öncelik enflasyonun inmesi değil sürdürülebilir kalkınma olmalı” ifadelerini kullandı.

Aran, ülke kalkınırken, sağ­lıklı olarak büyürken enflasyo­nun düşmesinin önemine vur­gu yaparak, “Enflasyon 5 yıldan önce sağlıklı olarak tek haneye inmez. Beş yıldan önce sağlıklı olarak enflasyon neden tekrar inmez? Çünkü o fırsatı biraz ka­çırdık. Bunu enflasyonda yüzde 19’u konuşuyor olsaydık başka şeyler söylerdim ama yüzde 85’e çıkmış. Şimdi yüzde 43’e inecek olan bir enflasyonun başarısıy­la övünürken, bunları konuşun­ca işler gittikçe zorlaşıyor. Bir de yüzde 40-50 bandındaki enflas­yonun yapışkanlık etkisi oluştu. En az 2-3 yıl ben bu yüzde 40- 50 bandındaki enflasyonun de­vam etmesinden endişe ediyo­rum. Çünkü hiçbir politika hele de bir sene sonra başka bir seçi­mi düşünen hiçbir iktidar, enf­lasyonla o kadar kararlı mücade­le edemez. O yüzden bu enflas­yonla biraz yaşamak durumunda kalacağız” şeklinde konuştu.

Hakan Aran’a iş dünyasının ‘krediye erişemiyoruz’ eleştirileri de hatırlatıldı. Bundan yaklaşık 6 ay önce; kredi faizlerinin düşürülmesi sırasında yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Hakan Aran şunu anlattı: “Korktuğum gibi oldu. İnmiş olan faiz oranlarının piyasada artık bir karşılığı maalesef yok. Evet; politika faizi 8.5’e indi ama ne kredide ne mevduatta karşılığı var. Kredide karşılığı var denebilir. Çünkü bu politika faizine bir şekilde çıpalanmış bir kredi politikası izleniyor. Bunun 1.4 katı, 1.8 aralığında kredi vermezseniz bu durumda ceza ödemeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler