Sosyal Medya

Ekonomi

“İplik ve kumaş ithalatına ilave vergiyle ayağımıza sıkıyoruz, yanlış bir karar acilen iptal edilmeli”

İplik, kumaş, hazırgiyim ve ev tekstili ürünlerin ithalatına getirilen yüzde 30-100 arasındaki ilave gümrük vergisi kararı tekstilcilerle hazırgiyimcileri karşı karşıya getirdi.

“İplik ve kumaş ithalatına ilave vergiyle ayağımıza sıkıyoruz, yanlış bir karar acilen iptal edilmeli”

Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile iplik, kumaş ve örme giyimde 8 farklı fasılda binden fazla üründe gümrük vergileri yaklaşık 10 puan artırıldı.

İplik, kumaş, hazırgiyim ve ev tekstili ürünlerin ithalatına getirilen yüzde 30-100 arasındaki ilave gümrük vergisi kararı tekstilcilerle hazırgiyimcileri karşı karşıya getirdi. İGV, Türk hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatçılarının tepkisini çekti.

“Ayağımıza sıkıyoruz” diyerek iplik, kumaş, hazırgiyim ve ev tekstili ürünlerine getirilen ilave vergi kararına tepkisini ortaya koyan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Yanlış bir karar acilen iptal edilmeli” dedi.

Türkiye’nin hazırgiyim ihracatının 2023 yılının ocak – eylül döneminde yüzde 8’lik kan kaybı yaşadığını ve 16,1 milyar dolardan 14,8 milyar dolara indiğinin altını çizen Sertbaş, “2022 yılının ikinci yarısından itibaren Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa’daki resesyon konfeksiyon ihracat rakamlarımızın gerilemesine yol açtı. Biz normalde Eylül, ekim aylarında yoğun bir şekilde Noel siparişleri alırız. Bu sezon geçen sezona göre Noel siparişleri yüzde 30 civarında düşmüş durumda. 2024 yılının ilk yarısını kaybettiğimizi hissediyoruz. Bütün bu olumsuzluklar ortadayken, konfeksiyon firmaları mevcut kadrolarını koruma hesapları yaparken gelen bu karar Türk konfeksiyon sektörüne büyük bir darbe anlamına geliyor. Bu karar hazırgiyim firmaları için 2024 yılının tamamen “kayıp yıl” olmasına yol açar. Hayata geçtiği takdirde ihracat rakamlarımız ve istihdam rakamlarımız düşer, firmalarımızdan da kayıplar yaşarız” şeklinde konuştu.

Sektörlerin genelini ilgilendiren kararlar alınırken sektör temsilcilerinin bir araya gelerek bu kararları aldığının altını çizen Sertbaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçmişte hayati kararları birlikte alırdık. Bu konudaki kararı da tüm taraflar görüşerek alabilirdik. Bu karar, tekstil ve hammaddeleri sektörünün mevcut koşullarında geçici bir iyileştirme sağlayabilir ama katma değerli ürün ihraç eden konfeksiyon sektörüne büyük zararlar verir.”

Tekstil sektörünün rekabet gücünü inovasyonla tasarımla geliştirmesi gerektiğini savunan Sertbaş, “Korumacılığın piyasa işleyişini bozduğunu ve en sonunda korunan sektöre de faydası olmadığını dünyadaki birçok ekonomi modelinde ve eski uygulamalarda gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bir sektör korunmak istenirken o sektöre fayda sağlanmadığı gibi başka bir sektörde de tamiri mümkün olmayan hasarlara yol açmamak gerekir” diyerek sözlerini noktaladı.

“Aralıktan itibaren fiyatlar en az yüzde 10 artacak”

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, kararı büyük bir şok ile karşıladıklarını ve hiç beklemediklerini dile getirerek, “Hem iplik hem kumaş hem de hazır giyimde vergi geldi. Birincisi Türkiye’de bizi geçin; yabancı markalar ürünlerini ithal ediyor. Bu markalar yüzde 30 vergi öderken şimdi yüzde 39 vergi ödeyecek. Yine enflasyonist bir döneme gireceğiz demektir. İthal ürünlerin reyon fiyatlarına doğrudan yansıyacak. Aralık ayından sonra fiyatlar en az yüzde 10 artacak. Yabancı markalar maliyetlerini fiyatlara yansıtacak. Ayrıca maliyet avantajı nedeni ile Türkiye’den alamadığımız ürünler vardı. Gelen ek vergiler ile birlikte bu avantajı kaybetmiş olacağız. Zaten sorunumuz talepsizlik ve talepsizliğin getirdiği maliyet artışları idi. Bunun üzerine bir daha gelecek olan maliyet artışlarından dolayı müşterinin karşısına yine pahalı ürünler ile çıkacağız. Bu dönem hiç karşılaşmamamız gereken bir durumdu bu. Zaten kapasiteler sadece tekstil ve iplikte düşmedi. Aynı oranda hazır giyimde de düştü. Bu sorun iki sektörde de yaşanıyor. Ama alınan bu karar yine maliyetleri artıracak ve öncelikle tüketiciler olumsuz etkilenecek. Hammadde tarafında teşekkür duyuruları çıktı. Müşteri şimdi bize fiyat soruyor, ‘artıracak mısınız?’ diye. Fiyat artırmamız da bu dönemde bir anda mümkün değil. Bu yapılanları şu anki durumda çok doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Foreks, Ekonomi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler