Sosyal Medya

Ekonomi

İhracatçının İstediği Mi Oluyor? Dolar Yükseliyor, Asgari Ücret Eriyor…

Kur, sene başından bu yana dolar/TL'nin 24 seviyelerinde olması gerektiğini söyleyen ihracatçıları memnun edecek şekilde serbest bırakıldı. Sene başında 455 dolar olan asgari ücret bugün itibarıyla yaklaşık 366 dolar seviyesine geriledi.

İhracatçının İstediği Mi Oluyor? Dolar Yükseliyor, Asgari Ücret Eriyor…

Kur, sene başından bu yana dolar/TL’nin 24 seviyelerinde olması gerektiğini söyleyen ihracatçıları memnun edecek şekilde serbest bırakıldı. Sene başında 455 dolar olan asgari ücret bugün itibarıyla yaklaşık 366 dolar seviyesine geriledi.

 

 

 

14 Mayıs seçimlerinden sonra hızla artan dolar/TL kuru, ihracatçıların işine yaradı.

Küresel rakiplerine karşı rekabet edemedikleri gerekçesiyle liranın dolar karşısında yüzde 20-25 oranında değer kaybetmesini isteyen ihracatçılar, dövizin baskılanmasından şikâyet ediyorlardı.

Pazartesi günü 21 seviyesinin üzerine çıkarak haftaya yeni rekor seviyeden başlayan dolar kuru, bugün 23,1 seviyesini aşarak rekor tazeledi. Euro kuru ise bugün 24,93 seviyesi gördü.

Böylece, sene başında 455 dolar olan asgari ücret bugün itibarıyla yaklaşık 366 dolar seviyesine kadar geriledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe dün “Asgari ücrette maksimum dolar bazında 300-400 dolar arasındaki seviyeyi koruyabilmeliyiz” demişti.

 

 

ASGARİ ÜCRET 300-400 DOLAR BANDINDA KALSIN İSTİYORLAR

Yeni kabine öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Vedat Bilgin, asgari ücretin 500 dolar seviyelerine çıkması yönünde çalışmaları olduğunu söylemişti.

Gültepe’nin işaret ettiği 300 dolar, mevcut asgari ücretin de aşağısında 6 bin 944 TL’ye işaret ediyor.

Temmuz ayında ara zam yapılması beklenen asgari ücretin 500 dolar seviyesine çıkması için işverenlere yeni teşvikler verilmesini isteyen Gültepe, “500’ü verebiliyorsak, sürdürebilir noktada kalabilmemiz için özel çalışmalar yapılması gerekiyor aksi taktirde sanayi bunu kaldırabilecek durumda değil” değerlendirmesinde bulunmuştu.

 

 

‘DOLARIN YIL BAŞINDA 24 TL OLMASI GEREKİYORDU’

İhracatçıların 14 Mayıs seçimleri öncesindeki aylarda ısrarla TL’de değer kaybı istemelerinin nedeni ise, hem Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerinin tüketilerek hem de Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasıyla kurun baskılanıyor olmasıydı.

Kur çok fazla baskılandığı için diğer ülkelere karşı rekabetçiliklerini kaybettiklerinden yakınan ihracatçılar, bunun sipariş kayıpları yarattığını ve ihracatı aşağı çektiğini söylüyordu.

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, seçimlerden sonra mevcut politikaların devamı halinde fabrikaların kapanabileceğini belirterek rekabetçi hale gelebilmek için liranın dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 zayıflaması gerektiğini söylemişti.

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Meclis Başkanı Şeref Fayat da seçimlerin ardından ortodoks ekonomi yönetim şekline geçip serbest piyasa rejiminde TCMB’nin kuru serbest bırakması gerektiğini söylemiş; “Kimin kazandığından bağımsız olarak geleneksel yöntemlere dönülmeli” demişti.

 

 

TİM Başkanı Gültepe ise, dün yaptığı bir açıklamada bununla ilgili “Biz yüksek kur istemiyoruz. Enflasyon ne kadar artıyorsa, kurdaki artışın o şekilde olmasını istiyoruz. Zaten kurun yıl başında 24 olması gerekiyordu. Kurun serbest kalmasını istiyoruz” dedi.

Böylece, seçimler öncesinde Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervleri tüketilerek tutulan döviz kurları, seçim sonrasında ihracatçıyı memnun edecek ve yabancı sıcak parayı çekebilecek şekilde serbest bırakılmış oldu.

 

 

 

sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler