Sosyal Medya

Ekonomi

IEA Başkanı petrol fiyatlarının üç haneli rakamlara çıkarabileceği söyledi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Orta Doğu'daki jeopolitik krize karışan petrol ihracatçısı ülkelerin, bu olayın enerji piyasalarına büyük bir darbe vurabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Birol, bu durumun petrol fiyatlarını üç haneli rakamlara çıkarabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

IEA Başkanı petrol fiyatlarının üç haneli rakamlara çıkarabileceği söyledi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Orta Doğu’daki jeopolitik krize karışan petrol ihracatçısı ülkelerin, bu olayın enerji piyasalarına büyük bir darbe vurabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Birol, bu durumun petrol fiyatlarını üç haneli rakamlara çıkarabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

 

IEA Başkanı Fatih Birol, petrol fiyatlarına ilişkin olarak, “Gelişmelerin insani boyutu çok endişe verici. Bununla beraber özellikle petrol ve doğal gaz açısından da durum endişe verici. Dünyaya petrol ihracatının yaklaşık üçte biri bu bölgeden geliyor. Arzla ilgili bir sıkıntı, dünya ekonomisini hemen etkileyecektir. Şu anda petrol piyasasında ciddi gerginlik var ama fiyatlarda büyük bir zıplama olmadı” şeklinde konuştu.

 

Fatih Birol, petrol fiyatlarındaki son yükselişe ilişkin ise 2023 itibarıyla dünya petrol talebinin arttığını belirterek, “Büyümenin yüzde 80’i de Çin’den geliyor. İkincisi de arz açısından Suudi Arabistan ve Rusya’nın başını çektiği bir grup ülkenin petrol sevkiyatını kısıtlamasından kaynaklanıyor. O bakımdan ciddi bir darlık var. Fiyatlar da 90 dolar civarında. Bu zaten yüksek bir rakam. Petrol ihracatçıları krize direkt dahil olursa fiyatlar 3 haneye çıkabilir, bu da kırılgan olan dünya ekonomisi ve enflasyon açısından son derece tehlikeli bir durum olur” şeklinde açıklamalarda bulundu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler