Sosyal Medya

Ekonomi

İBB, “İstanbul’da asgari ücretli olmak” araştırması yaptı… Sonuç can sıkıcı!

Barınma sorunu, İstanbul ve diğer büyük şehirlerde ekonomik krizin en acı veren yüzlerinden biri olarak öne çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı araştırmaya göre, asgari ücretle geçinenler için ortalama kira bedeli, ülke genelindeki asgari ücretin 1,5 katına kadar yükseldi.

İBB, “İstanbul’da asgari ücretli olmak” araştırması yaptı… Sonuç can sıkıcı!

Barınma sorunu, İstanbul ve diğer büyük şehirlerde ekonomik krizin en acı veren yüzlerinden biri olarak öne çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı araştırmaya göre, asgari ücretle geçinenler için ortalama kira bedeli, ülke genelindeki asgari ücretin 1,5 katına kadar yükseldi.

 

 

Özellikle metropollerde yaşayanlar için barınma krizi derinleşiyor. İstanbul Planlama Ajansı tarafından hazırlanan rapora göre, 2023’te İstanbul’da asgari ücretin alım gücü incelendi. Ancak, enflasyon oranlarıyla yarışamayan asgari ücret, gıda ve konut gibi temel harcamaların, özellikle İstanbul’da diğer şehirlere kıyasla çok daha maliyetli olduğunu gösterdi.

 

Rapora göre, Kasım 2023’te İstanbul’da kira fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 75,7 arttı. 2019’a göre ise bu artış yüzde 732,1’e ulaştı. Ortalama kira bedeli, asgari ücretin 1,5 katına kadar yükseldi. Raporda, ‘İki asgari ücret dahi girse, İstanbul’da yaşam maliyetinin karşılanmasının zor olacağı ve yoksulluk sınırının eşiğinde bir hayatın sürüleceği’ vurgulandı.

 

Bir ailenin 4 kişilik bir hanesi için 2023 Kasım’ında asgari yaşam maliyetinin 47.493 TL olduğu belirtilirken, ‘Üç yıl içinde yoksulluk sınırının 7 kat, açlık sınırının ise 5 kat arttığı’ ifade edildi.

 

Asgari ücretteki artışa rağmen, üç yıl içinde asgari ücret ile yoksulluk sınırı arasındaki farkın açıldığı ve İstanbul’da iki asgari ücretin dahi yoksulluk sınırını aşamayacak seviyeye geldiği vurgulandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler