Sosyal Medya

Ekonomi

Haziran ayı Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? TCMB ne karar verecek?

Yurt içi piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.

Haziran ayı Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? TCMB ne karar verecek?

Yurt içi piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.

 

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın haziran ayı kararı merakla bekleniyor. Merkez Bankası haziran ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası faiz kararı saat kaçta açıklanacak? PPK toplantısı ne zaman, saat kaçta?

 

 

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı için geri sayım başladı. Altın ve dolar yatırımcıları tarafından merakla beklenen 2023 haziran ayı faiz kararı öncesinde beklentinin ne yönde olduğu yatırımcılar tarafından sorgulanıyor.

 

Yurt içinde dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 1,03 altında 4.424,92 puandan tamamlarken, bugün gözler TCMB’nin faiz kararına çevrildi. Peki, Para Politikası Kurulu haziran ayı toplantısı ne zaman? Merkez Bankası haziran ayı faiz kararı saat kaçta açıklanacak? Merkez Bankası haziran ayı faiz kararı beklentisi ne?

 

PPK TOPLANTISI NE ZAMAN?

PPK Toplantısı 22 Haziran Perşembe günü gerçekleşecek.

HAZİRAN AYI MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TCMB toplantısı 22 Haziran 2023 tarihinde yapılacak. Karar aynı gün saat 14.00’te duyurulacak.

 

Mehmet Şimşek bakan oldu, faiz beklentileri yükseldi: Yüzde 25 olabilir… Şimşek’in çalışma arkadaşları kimler

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘düşük faiz-düşük enflasyon’ formülüne dayanan yeni ekonomi politikasından vazgeçebileceğinin sinyalini Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanı olarak atayarak verdi. Kabinenin açıklanmasının ardından gözler Merkez Bankası’nın alacağız faiz kararına ve Şimşek’in bakanlıkta yapacağı üst düzey atamalara çevrildi.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’i getirmesi faizlerde artış beklentilerini de beraberinde getirdi. Faiz artışlarının yanı sıra çalışanlara yönelik hak kayıpları yaşanabileceği endişeleri ifade edilirken, Şimşek tarafından yeni zamların yapılarak alım gücünün olumsuz etkilenmesi de bekleniyor.

Şimşek’in ‘klasik’ ekonomi yanlısı yani liberal olduğu biliniyor. Bu yüzden ekonomi politikası kadar bu politikayı kimlerle uygulayacağı da merak ediliyor.

 

 

Bakanların belli olmasının ardından çalışacağı üst düzey bürokratlarda da değişiklikler olması bekleniyor. Mehmet Şimşek’in ekonomi politikasında değişiklik olacağı şeklinde yorumlanan açıklamaları, Merkez Bankası ve Hazine-Maliye’nin üst düzeyinde yeni isimler görülebileceğine işaret ediyor. Buna bağlı olarak SPK ve BDDK’nın yönetimleri de mercek altında. Yeni bakanların önemli bir kısmının genel müdürlük seviyesinde değişiklik yapmak isteyeceği vurgulanıyor.

Ekonomim’den Mehmet Kaya’nın haberine göre; Merkez Bankası Başkanlığına ilişkin olarak, Mehmet Şimşek ile uyumlu bir politikayı benimseyebilecek kişiler üzerinde duruluyor. Diğer yandan, halen bu görevde bulunan Şahap Kavcıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok uyumlu bir çalışma göstermişti. Buna karşılık, kamuoyunda yoğun biçimde aralarında eski banka genel müdürlerinin de olduğu bir dizi isim dile getiriliyor. Bunlar arasında en öne çıkan ise Hafize Gaye Erkan oldu.

 

 

Diğer tarafta, ekonominin finans ayağının yöneticileri olan BDDK ve SPK’da da değişiklikler olabileceği kaydedildi. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in 2015’ten itibaren fasılalı da olsa BDDK’da görev yaptığını hatırlatılarak, kendisinin de değişiklik isteyebileceği vurgulanıyor. Akben’in yerine gelecek isimler arasında İkinci Başkan Yakup Asarkaya ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Taha Çakmak’ın adı geçiyor.

 

FİNANS, YATIRIM VE TEKNOLOJİ OFİSLERİ DÜZENLEMELERİ

 

Bakanlarda yapılan değişikliğin ardından Cumhurbaşkanı’nın yakın çalışma arkadaşları nitelikli ofis ve başkanlıklarda da bir dizi değişiklik beklendiği kaydedildi. Danışma nitelikli finans, yatırım, teknoloji ofisleri ile özellikle düzenlemelerde zaman zaman etkili olabilen Ekonomi Politikaları Kurulu, Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi yarı idari görev yapan birimlerde “kan tazeleme” nitelikli değişiklikler bekleniyor. Strateji ve Bütçe Başkanlığında Başkan İbrahim Şenel’in devam etmesinin beklendiği diğer yandan SGK Başkanı Kürşad Arat’ın da adının geçtiği kaydedildi. Sosyal Politikalar Kurulu, Vedat Işıkhan’ın Bakan olması nedeniyle boşalmıştı. Buraya atama yapılacak. Görevden alınacak üst düzey bürokratlardan birinin bu göreve getirilebileceği kaydediliyor.

 

 

JP MORGAN: “FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR”

ABD’nin büyük bankalarından JP Morgan, Merkez Bankası’nın (MB) haziran toplantısında politika faizini yüzde 25’e yükseltmesinin ‘olası’ olduğunu belirtti.

Ekonomi yönetiminin Mehmet Şimşek’e geçmesinin ardından yabancı kurumların politika faizine ilişkin sert artış beklentileri de birbirini izliyor

SocGen‘in ardından JP Morgan da MB’den haziran toplantısında iddialı bir faiz artışı geleceğini öngördü.

Bloomberg’e göre bankanın bilgi notunda MB’nin 22 Haziran’daki para politikası toplantısında veya ‘belki daha da erken bir tarihte’ politika faizini yüzde 25’e yükseltebileceği belirtildi.

Bilgi notunda yüzde 30 olan yıl sonu politika faizi tahmininde değişikliğe gidilmedi.

 

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı görevini devralan Mehmet Şimşek‘in sigaradan akaryakıta, iletişimden ulaştırmaya kadar zamlar yapmaya başlayacağını aktardı.

Nureddin Nebati’den görevi devralan yeni bakan Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” mesajını vermiş, bazı ekonomistler tarafından vatandaşı zamların beklediği yönünde değerlendirmeler yapılmıştı.

Karabat, Şimşek’in yeni ekonomi politikasıyla faturanın yine halka kesileceğini ifade etti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Karabat, şu ifadeleri kullandı:

 

 

“ŞİMŞEK İLE SERVET TRANSFERİ TAM GAZ DEVAM”

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı görevini devralan Mehmet Şimşek‘in sigaradan akaryakıta, iletişimden ulaştırmaya kadar zamlar yapmaya başlayacağını aktardı.

Nureddin Nebati’den görevi devralan yeni bakan Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” mesajını vermiş, bazı ekonomistler tarafından vatandaşı zamların beklediği yönünde değerlendirmeler yapılmıştı.

 

Karabat, Şimşek’in yeni ekonomi politikasıyla faturanın yine halka kesileceğini ifade etti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Karabat, şu ifadeleri kullandı:
1- Ekonomide irrasyonel (akıl dışı) politikalar uygulandığını Mehmet Şimşek itiraf etti.
Peki, halkı fakirleştiren bu politikaların hesabı sorulacak mı? Hayır.
Şimşek, “rasyonel” diyor ama faturayı yine halka kesecek.

2- Bütçe açığı yılın ilk 4 ayında 382,5 milyar TL oldu. “Şeffaflık” diyen Şimşek, ilk iş olarak mayıs enflasyonunu %0,04 açıkladı. Böylece çalışan ve emeklilerin zamlarından çalmış oldu. Yani ilk bütçe tasarrufuna imza attı.

3- Mayıs ayında ENAG enflasyonu %5,68 buldu. İTO Geçinme Endeksi de %1,66 oldu. Ama TÜİK %0,04 diyor! Belli ki enflasyonu ŞİMŞEK çarpmış!

4- 2018’den bugüne başta orta sınıf olmak üzere çalışan kesim fakirleşti. Servet transferi hızlandı. 2022’de en yüksek gelire sahip %20’lik nüfus, toplam milli gelirin yüzde 48’ini aldı. Bu tabloda gelir adaletsizliğini net bir şekilde görebilirsiniz.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler