Sosyal Medya

Ekonomi

‘Hayata Dönüş Kredisi’nin detayları belli oldu ama depremzede esnafın derdi daha büyük

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, söz konusu destekten, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri…

‘Hayata Dönüş Kredisi’nin detayları belli oldu ama depremzede esnafın derdi daha büyük

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, söz konusu destekten, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar yararlanacak.

Destek paketi, depremden etkilenen il ve ilçelerde faaliyet gösteren esnafa işletme sermayesi ihtiyaçlarına yönelik finansman desteği sağlamak amacıyla oluşturuldu.

Buna göre, esnaf ve sanatkarlara azami 250 bin liraya kadar 12 ay ödemesiz, 60 ay vadeli işletme kredisi verilecek.

Kredi faiz oranı yüzde 7,5 olarak belirlenirken, kredinin yarısı Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli olacak.

Kredi limiti mevcut işletme kredisi şahıs üst limitine dahil olmayacak, ilave olarak tanımlanacak. Aynı zamanda Deprem İşyeri Alım veya Destek Kredisi kullanmış olan esnaf bu krediden faydalanamayacak.

Esnaflık faaliyeti şartı sadece kaydi olarak kontrol edilecek ve deprem nedeniyle geçici olarak faaliyetine ara verenler de krediden faydalanabilecek.

Esnaf ve sanatkarlar odası ve siciline kayıtlı şahıs firmalarına kullandırım yapılacak. Kredi paketi 31 Aralık 2023’te sona erecek.

Ödeme sıklığı, 12 ay ödemesiz dönemi takiben 1, 3, 6 ay taksitli olacak. Mevcut kooperatif ortakları için Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri (ESKK) kefaleti, doğrudan kullandırımlar için banka lehine teminat alınacak.

Depremzede Esnaf Belirsizlikten Dolayı Endişeli

6 Şubat tarihinde gerçekleşen depremlerden en çok etkilenen 11 ilden biri de Kahramanmaraş’tı. Kent merkezinin yanı sıra ilçe ve köyleri de etkileyen deprem nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti, on binlerce yapı ise enkaza döndü.

Kentte enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, deprem nedeniyle işyerleri yıkılan ve maddi zararları milyonları bulan esnaf, yaklaşan ödemelerini beklerken, bir yandan da yetkililerden belirsizliğin son bulması için açıklama bekliyor.

“Belirsizlik 1 ay daha sürerse şehrimizi terk etmek zorunda kalacağız’’

Deprem sırasında hem evi hem de işyeri çöken giyim mağazası sahibi Oğuz Kaya VOA Türkçe ’ye yaptığı açıklamada, “Bugün depremin üzerinden 3-4 hafta geçti boş boş bekliyoruz. Yetkililerden bir açıklama yapılsa ne yapacağımızı bileceğiz. Eğer bu belirsizlik 1 ay daha sürerse mecburen şehrimizi terk edeceğiz’’ dedi.

Depremzede olarak beklemek yerine bir an önce işyerini tekrar kurup çalışarak, kendi yaralarını sarmak istediğini belirten Kaya, “Mağazamda 2 milyon liraya yakın ürün vardı maalesef depremde çöktü. Şu arkamda gördüğünüz ürünler enkaz kaldırma çalışmaları sırasında kepçeye takılan ürünler maalesef kullanılamaz durumda. Bundan sonra ne olacak bilmiyoruz, sadece devletin yapacağı açıklamayı bekliyoruz. Benim aylık 25-30 bin lira ödemem var. Şimdi ödeme günüm geldiğinde ben nasıl ödeme yapacağım, dükkan yok, iş yok. Ben depremzede olarak burada oturup devletten beklenti içine girmek istemiyorum. Devlet dükkan açacağımız yeri gösterirse, dükkanımızı kurar, çalışır, hem ailemizi geçindiririz, hem de borçlarımızı öderiz’’ diye konuştu.

“Akrabalarımdan 100 kişiyi kaybettim“

Kahramanmaraş depremi sırasında kendi akrabalarından yaklaşık 100 kişiye kaybettiğini ifade eden Mahmut Kenger ise, yeğenine ait yıkılan işyerindeki enkaz kaldırma çalışmalarını izlerken, her şeye rağmen mücadele etmek gerektiğine vurgu yaptı.

Kenger sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Kahramanmaraş’ta eşini dostunu akrabasını kaybetmeyen tek bir kişi bile yok. Sülale olarak Kenger’lerden 100’e yakın akrabalarım rahmetli oldu. Bu işhanı enkazında yeğenimin işyeri kaldı. Yeğenimin burada cep telefonu aksesuarı satışı yaptığı işyeri vardı, maalesef depremde enkaz altında kaldı. Türk milleti olarak bizim gidecek yerimiz yok, hayatımız için mücadele etmeye devam edeceğiz.’’

VoA, Ekonomim

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler