Sosyal Medya

Ekonomi

Güldem Atabay: Nakit bazlı bütçede bozulma devam ancak yumuşayarak

Mart ayı özelinde gelirlerdeki artışın %61,2 ile faiz dışı harcamalardaki artış seviyesi %46,6’nın üzerinde olması olumlu bir görüntü. Ancak deprem…

Güldem Atabay: Nakit bazlı bütçede bozulma devam ancak yumuşayarak

Mart ayı özelinde gelirlerdeki artışın %61,2 ile faiz dışı harcamalardaki artış seviyesi %46,6’nın üzerinde olması olumlu bir görüntü. Ancak deprem nedeniyle gelirlerde oluşan kaymalar şubat dengesini nasıl olduğundan kısmen kötü gösterdiyse, mart verilerini de olduğundan kısmen daha iyi göstermekte. Diğer yandan faiz harcamalarındaki %57,7 oranındaki artışın hem TL hem de dövizin baskılandığı döneme denk gelmekte oluşu gözden kaçmamalı.

Büyük resim ilk çeyrek itibarıyla gelirlerdeki artışın %30,8 seviyesine karşılık faiz hariç harcamaların %74,2 hızında ilerlemesi, deprem için devam edecek zorunlu harcamaların da devreye gireceği önümüzdeki aylarda bütçe dengelerinin ne şekilde bozulacağının habercisi.

 

Dünya Bankası’na göre seçim harcamaları ve yeniden inşa çabaları çerçevesindeki yatırımların etkisiyle Türk ekonomisi bu yıl %3,2 büyüyecek. Büyüme hızı 2024-25 döneminde ortalama %4,2’ye çıkacak.

 

 

Mart sonu itibarıyla 12 aylık seviyede GSMH’nin %2,5 civarına denk gelen  açık hem seçim vaatleri, hem deprem etkisiyle, hem de yılın kalan aylarında büyümenin de yavaşlayacağı beklentisiyle 2023 sonunda bütçe açığı/GSMH oranını rahatça %4 civarına doğru yöneltecek bir tempoda şimdilik.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler