Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Gözler enflasyon verilerine çevrildi! Gelecek hafta neler takip edilecek?

Küresel hisse senedi piyasaları, gelecek hafta odaklarını özellikle ABD istihdam raporu gibi önemli verilere çevirecek. Yurt içinde yatırımcıların ana gündemi ise enflasyon verileri olacak.

Gözler enflasyon verilerine çevrildi! Gelecek hafta neler takip edilecek?

Küresel hisse senedi piyasaları, gelecek hafta odaklarını özellikle ABD istihdam raporu gibi önemli verilere çevirecek. Yurt içinde yatırımcıların ana gündemi ise enflasyon verileri olacak.

 

 

Küresel hisse senedi piyasalarında, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) daha ılımlı politikalara geçiş beklentileriyle birlikte olumlu bir seyir gözlemlenirken, önümüzdeki hafta ABD istihdam raporu başta olmak üzere yoğun bir veri akışı bekleniyor.

 

Dolar talebi küresel düzeyde azalma eğilimindeyken, dolar endeksi üçüncü haftayı da üst üste düşüşle tamamlayarak yüzde 0,2’lik bir gerilemeyle 103,2 seviyesinde kapandı. Ayrıca, yılın en sert aylık düşüşünü kaydederek aylık bazda yüzde 3’lük bir azalış yaşadı.

 

Altının ons fiyatı, 2.075 doları aşarak rekor kırdı ve haftayı yüzde 3,4’lük bir artışla 2.071,5 dolardan tamamlayarak tarihin en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

 

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 27 baz puan düşüşle yüzde 4,20 seviyesine geriledi. Bu, son üç ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

 

Dow Jones ve S&P 500 endeksleri ise son yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Haftanın veri takviminde şu önemli noktalar var: Pazartesi günü fabrika ve dayanıklı mal siparişleri, salı günü hizmet sektörü ve bileşik PMI, çarşamba günü ADP istihdam raporu ve dış ticaret açığı, perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile toptan stoklar, cuma günü ise istihdam raporu ve Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri açıklanacak.

 

 

AVRUPA

Geçen hafta Avrupa borsalarında pozitif bir seyir hakimdi. Almanya’da DAX endeksi, beşinci haftayı da artışla tamamlayarak son 4 ayın en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Önümüzdeki hafta Euro Bölgesi’nde büyüme başta olmak üzere yoğun bir veri akışı takip edilecek.

 

Salı günü bölge genelinde hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri, Euro Bölgesi’nde ÜFE, çarşamba günü Almanya’da fabrika siparişleri, perşembe günü Euro Bölgesi’nde büyüme rakamları, cuma günü ise Almanya’da nihai enflasyon verileri piyasaların odak noktasında olacak.

ASYA

Geçen hafta bölgede açıklanan veriler, karışık sinyaller gönderirken, Çin’deki ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler de devam ediyor. Önümüzdeki hafta ise gözler özellikle Japonya’da enflasyon ve büyüme verilerine çevrildi.

 

4 Aralık’tan itibaren takip edilecek veri akışında salı günü Japonya’da Tokyo TÜFE, perşembe günü Çin’de dış ticaret fazlası ve cuma günü ise Japonya’da ekonomik büyüme ile dış ticaret istatistikleri açıklanacak. Bu veriler, özellikle Japonya ekonomisinin durumu, enflasyon trendleri ve Çin’in dış ticaret performansı hakkında önemli bilgiler sunabilir. Özellikle Çin’deki dış ticaret fazlası verisi, küresel ticaret dengeleri açısından dikkatle izlenecek.

 

YURT İÇİ

Geçen hafta BIST 100 endeksi, çoğunlukla yükseliş eğilimindeydi ve %0,83’lük bir artışla 8.026,27 puan seviyesinde haftayı tamamladı. Yatırımcıların odak noktası ise önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verilerine kaydı.

 

AA Finans’ın ekonomistlerle yaptığı ankete göre, kasım ayında TÜFE’nin %3,68 oranında artması bekleniyor.

 

Yurt içinde önümüzdeki haftanın veri gündeminde pazartesi günü enflasyon, salı günü reel efektif döviz kuru ve perşembe günü hazine nakit dengesi verileri takip edilecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler