Sosyal Medya

Ekonomi

Goldman Sachs Türk Lirası’nda kazancın geri döndüğüne işaret ederken hisse senetlerini analiz etti

Hisse senetlerinin önemine değinen ve Türkiye'yi ilgiyle takip etmesiyle dikkat çeken ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türk Lirası'ndaki son gelişmelere dair önemli bir değerlendirme yaptı. Banka müşterilerine yolladığı notta “Politika faizindeki hızlı normalleşme Türk Lirası'nda kazancın geri döndüğüne işaret ediyor” ifadelerini kullandı. Bankanın müşterilerine gönderdiği notun başlığı ise “Türkiye (Türk Lirası) oyuna geri döndü” oldu.

Goldman Sachs Türk Lirası’nda kazancın geri döndüğüne işaret ederken hisse senetlerini analiz etti

Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasındaki önemli değişiklikleri ve politika faizini yüzde 30’a yükselten son artışı vurgulayarak, bu hızlı normalleşmenin Türk Lirası üzerinde olumlu etkiler yarattığını kaydetti

Raporda, Merkez Bankası’nın (TCMB) politika yönlendirmelerinde daha fazla parasal sıkılaştırma ve yerel piyasa katılımcılarının Türk Lirası mevduatlara geçişini teşvik etmeye odaklandığına vurgu yapıldı.

Raporda, MSCI Türkiye’nin düşük nominal değerlemelere sahip olduğu ve hisse senetlerinde ileriye dönük potansiyel bir yükseliş sinyali verebileceği belirtilirken, ihracatçılar için Türk Lirası’nın istikrar kazanması durumunda performansın düşük olabileceği vurgulandı. Yatırımcılara Türk bankalarının daha dikkatli bir şekilde incelenmesi tavsiye edildi.

CNN Türk’ün aktardığına göre Goldman Sachs’ın raporunda şu ifadeler de yer aldı:

“İleriye dönük yönlendirmede, parasal sıkılaştırmanın daha da güçlendirileceği ve yerel piyasa katılımcılarının döviz korumalı mevduatlardan TL mevduatlara geçişini teşvik etmeye odaklanıldığı belirtildi. Politika faizlerindeki son artış, mevduat faizlerinin daha da artacağına işaret ederken, uygulama riskleri açık bir şekilde devam etmekle birlikte, pozitif bir reel faiz stratejisinin yakın zamanda dile getirilmesi ve desteklenmesi – önceki yılların tam aksine – vadeli fiyatlamaya yansıyan döviz değer kaybını tekrar yenmenin mümkün olabileceğini ve Lira taşıma ticaretinin geri döndüğünü işaret ediyor.

… ucuz kredi hedge’leri ile eşleştirildi. Bu arada, Türkiye kredi spreadleri daha geleneksel para politikasına dönüşü daha da hızlı fiyatladı.

Türkiye USD tahvil spreadleri yıllar sonra ilk kez EMBI Global Diversified gösterge endeksinden önemli ölçüde daha dar ve hem nakit hem de CDS eğrileri dikleşti. Tahminlerimize göre, Türkiye’nin ABD Doları tahvil spreadleri giderek daha fazla kendine özgü gelişmelere göre işlem görmektedir ve şu anda büyük ölçüde kurumsal kalitede bir iyileşmeyi ve enflasyon beklentilerinin ~%10 veya altına dönmesini fiyatlamaktadır. Bu durum, dövizin aksine, Türkiye kredisinin halihazırda daha olumlu bir makroekonomik sonucu fiyatladığını ve döviz uzun pozisyonlarına karşı ucuz bir hedge olduğunu göstermektedir. Sadece uzun vadeli kredi yatırımcısı için, Türkiye kredisine ağırlık vermek daha az cazip bir risk / ödül sunuyor, çünkü mevcut fiyatlama politika momentumunun aniden değişmesi durumunda çok az yukarı veya aşağı yönlü koruma sağlıyor. Ayrıca, Türkiye’nin teknik özelliklerinin önümüzdeki yıllarda yeni ihraçlarla yenilenmesi gerekecek yüksek vade profili nedeniyle zorlanacağını belirtmek gerekir.

Türk Bankası hisse senetleri – Dövizin ‘türev’ ticareti. Yılbaşından bugüne Türk hisse senetleri kayda değer bir yükseliş (+%50) göstererek dünya genelinde en güçlü hisse senedi getirilerinden birini sunmuştur. Ancak, Türk Lirası’nın %46 değer kaybettiği göz önüne alındığında, bu kazançların çoğu döviz geçişine dayanmaktadır, bu da Türk hisse senetlerinin USD getirisinin yılbaşından bugüne yaklaşık %3 olduğu anlamına gelmektedir (EM ex-China’nın %6’lık kazancının altında performans göstermiştir). MSCI Türkiye’nin düşük nominal değerlemeleri (5,8x F/K) göz önüne alındığında, daha fazla makro yeniden değerleme, hisse senetleri için ileriye dönük potansiyel bir yükseliş sinyali sağlayabilir; ancak, ihracatçılar (endekste %30,6’lık büyük bir ağırlığa sahip) para biriminin buradan istikrar kazanması durumunda muhtemelen düşük performans gösterecektir. Bunun yerine, Türk hisse senetlerinde yükseliş açısı arayan yatırımcıların şunları yapması gerektiğini düşünüyoruz: Anlamlı bir şekilde daha iyi performans göstermesi muhtemel olan Bankaları göz önünde bulundurun.”

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler