Sosyal Medya

Ekonomi

Fitch, Türkiye’nin büyüme tahminini düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini yükseltirken, Türkiye tahminini ise düşürdü. Fitch, Türkiye ekonomisinin bu…

Fitch, Türkiye’nin büyüme tahminini düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini yükseltirken, Türkiye tahminini ise düşürdü. Fitch, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 büyüyeceğini öngördü. Bir önceki tahmin yüzde 2,9’du.

Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun mart sayısını yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 ve 2024’te yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi.
Depremin Türkiye’nin kısa vadeli ekonomik koşullarında etkili olmasının muhtemel olduğuna işaret edilen raporda, yeniden yapılanma programlarıyla birlikte üçüncü çeyrekte büyümenin hızlanmasının öngörüldüğü vurgulandı.

Fitch daha önce Türkiye’nin 2023 ve 2024’te yüzde 2,9 büyüme kaydedeceğini öngörmüştü.

SAVAŞTAN BU YANA İLK KEZ KÜRESEL TAHMİN YÜKSELTİLDİ

Fitch, küresel ekonomiye ilişkin 2023 büyüme tahminini ise yüzde 1,4’ten yüzde 2’ye çıkardı. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasının (AMB) faiz oranlarındaki hızlı artışların gecikmeli etkisiyle 2024 için büyüme beklentilerinin ise yüzde 2,7’den yüzde 2,4’e düştüğü ifade edildi.

Raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana Fitch’in ilk kez küresel büyüme tahminini yükselttiğine dikkat çekilerek söz konusu yükselişin Çin’in korona kısıtlamaları sonrası yeniden açılması, Avrupa doğalgaz krizinin rahatlaması ve ABD’de tüketici talebindeki dayanıklılığı yansıttığı belirtildi.

ABD, AVRUPA VE ÇİN İÇİN YUKARI YÖNLÜ REVİZYON

Çin’in 2023 büyüme tahmininin aralıktaki yüzde 4,1’den yüzde 5,2’ye, Euro Bölgesi’nin yüzde 0,2’den yüzde 0,8’e ve ABD’nin yüzde 0,2’den yüzde 1’e yükseltildiği açıklandı.

Fitch’in gelecek yıla ilişkin büyüme öngörüsü ABD için yüzde 0,8, Euro Bölgesi için yüzde 1,4 ve Çin için yüzde 4,8 oldu.

ABD’DE SONBAHARDA RESESYON BEKLENİYOR

Raporda, ABD ekonomisinde gecikmeli de olsa bir resesyonun öngörüldüğü belirtilerek, söz konusu resesyonun yılın üçüncü çeyreğin sonlarında başlamasının beklendiği ifade edildi.

Fed faiz oranının yüzde 5,5 ve AMB’nin refinansman faizinin yüzde 4 ile haziran ayında zirve yapacağının tahmin edildiği belirtildi. Raporda, parasal sıkılaştırmanın ABD talebini yavaşlatmasının beklenenden daha uzun sürdüğü vurgulanarak faiz artışlarının nihayetinde faaliyetlerde bir baskı oluşturacağına inanıldığı kaydedildi.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler