Sosyal Medya

Döviz

Fed’den şahin “nokta grafik”: Bir faiz artışı daha ardından beklenenden “daha uzun süre daha yüksek”

Piyasa, Fed açıklamalarını ilk okumada şahin değerlendirdi.

Fed’den şahin “nokta grafik”: Bir faiz artışı daha ardından beklenenden “daha uzun süre daha yüksek”

Fed, Çarşamba günü hedef aralığındaki faiz oranını artırmadı, ancak bu, 2023 yılında faiz oranlarını artırmayı bıraktığı anlamına gelmiyor.

Fed fon faiz oranı, merkez bankasının Temmuz ayında faiz oranlarını 0,25 puan artırmasının ardından Çarşamba günü değişmeden bırakıldı ve %5,25-5,5 aralığında sabitlendi.

Yetkililer, gelecek yıl faiz oranlarının beklendiği zirve oran aralığı olan %5,5-%5,75’ten %0,5 düşmesini bekliyorlar, bu da faiz oranlarını bu yılın başlarında öngörülen süreden daha uzun süre boyunca yüksek seviyelerde tutmayı ima ediyor. Haziran ayında yetkililer, 2024 yılı için %1’lik bir faiz indirimi tahmin etmişlerdi.

Açıklamasında, Fed, gelecekteki faiz artışlarının, önceki faiz artışlarının ekonomi üzerindeki etkisi, para politikasının ekonomik faaliyet ve enflasyona etkisindeki gecikmeler ve ekonomik ve finansal gelişmeler göz önüne alınarak yapılacağını belirtti.

Açıklamada “Ayrıca, ek politika sıkılaştırmanın ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken, Komite, para politikasının ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerindeki toplam sıkılaşmasını, para politikasının ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerindeki etkisindeki gecikmeleri ve ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacaktır,” denildi.

Piyasa, Fed açıklamalarını ilk okumada şahin değerlendirdi. Dolar Endeksi açıklamalar öncesindeki %0,4 kaybı silerek yataya geçti. 2 yıllık ABD tahvil faizi %5,135’e kadar yükselerek 2006’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Fed kararlarının ardından Dow Jones %0,3 yükselişle; S&P 500 %0,1, Nasdaq %0,4 civarında düşüşle işlem görüyor. Fed swapları ilk faiz indirimine ilişkin beklentinin Eylül ayına ertelendiğine işaret ediyor.

Fed, politika duyurusuyla birlikte, Ekonomik Projeksiyonların Özeti (SEP) içinde güncellenmiş ekonomik tahminlerini de yayınladı, bunun arasında faiz oranlarının gelecekte nereye gidebileceği konusundaki politika yapıcılarının beklentilerini haritalayan “nokta grafiği” de bulunuyor.

Tahminler bu yıl 1 kez daha faiz artırımına işaret ediyor

Fed nokta tahminleri:
– 2023 faiz tahmini %5,6 (Haziran %5,6)
– 2024 faiz tahmini %5,1 (Haziran %4,6)
– 2025 faiz tahmini %3,9 (Haziran %3,4)

Fed yetkilileri hala fed fon faiz oranının bu yıl %5,6’ya kadar yükseleceğini görüyorlar ve bu, Fed’in daha önce Haziran projeksiyonlarında belirttiği %5,6’lık tahminle aynı.

Bu, Fed’in bu yıl bir kez daha faiz oranlarını %0,25 artırma olasılığının yüksek olduğunu göstermekte.

On iki yetkili bu yıl daha fazla sıkılaştırmayı görürken, yedi kişi artış beklemiyor. Hiçbir yetkili bu yıl faiz indirimi beklemiyor.

Fed yetkililerinin bu yıl için faiz tahminleri değişmezken, gelecek iki yıl için yükseltildi

Fed, şimdi faiz oranlarını daha önce beklenenden daha uzun süre boyunca tarihî yüksek seviyelerde tutmayı planlıyor. Fed yetkilileri, faiz oranlarının 2024 yılında %5,1’e kadar düşeceğini görüyorlar, bu da Haziran’da faiz oranlarının gelecek yılı %4,6’da tamamlaması öngörüsünden daha yüksekte.

Fed yetkililerinin uzun dönem faiz tahmini %2,5 seviyesinde kaldı.

SEP, Federal Rezerv’in çekirdek enflasyonunun bu yıl %3,7 ile zirve yapmasını öngörüyor – bu, Haziran’da yapılan %3,9’luk tahminin altında – ardından gelecek yıl %2,6 ve 2025 yılında %2,3’e düşmesi bekleniyor.

Yetkililer bu yıl ve gelecek yıl için ekonomik büyüme beklentilerini yükseltirken, aynı dönem için işsizlik beklentilerini düşürdüler

Fed bu ayki politika açıklamasında çok az değişiklik yaparak sadece ekonominin Temmuz açıklamasındaki “ılımlı” hızdan “sağlam” bir hızda genişlediğini belirtti.

Fed’in son ekonomik projeksiyonlarına göre yetkililer 2026’nın 4. çeyreğinde enflasyonun %2 olmasını ve değişken gıda ve enerji maliyetlerinden arındırılmış çekirdek enflasyonun da %2 olmasını bekliyor.

Bu da yetkililerin merkez bankasının %2’lik yıllık enflasyon hedefine üç yıl içinde ulaşacağını düşündüklerini gösteriyor. Bazı ekonomistler Fed’in uzun vadeli enflasyon hedefini yükseltmesini önerse de Fed Başkanı Jerome Powell şu ana kadar bu önerileri reddetti

Yetkililer, işsizlik oranının bu yıl %3,8’e yükselmesini bekliyorlar, önceden tahmin edilen %4,1’in altında. İşsizlik oranının gelecek yıl hafifçe %4,1’e yükselmesi ve 2025 yılı boyunca bu seviyede kalması bekleniyor.

Fed ayrıca başlangıçta tahmin edilenden daha güçlü bir ekonomik büyüme bekliyor, ekonominin bu yıl %2,1 büyümesi öngörülüyor – Haziran’daki %1,0’luk tahminin üzerinde – ardından 2024 yılında %1,5’e düşmesi ve 2025 yılında %1,8’e hızlanması bekleniyor.

Powell’dan mesajlar: Erken indirim hatasına düşmeyeceğiz

Piyasa, Fed açıklamalarını ilk okumada şahin değerlendirdi.

Fed Başkanı Powell, şu ana kadar attıkları adımları dikkate alarak bugünkü toplantıda pas geçme kararı verdiklerini belirtti. Gerekmesi halinde ek faiz artırımları yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Bu açıklama sonrasında risk iştahında ufak bir çalkantı olsa da S&P 500 artıda kalmayı başardı. Dolar Endeksi %0,2 kayıpla işlem görüyor.

Powell, yıl sonuna kadar başka bir faiz artışına ihtiyaç duyulmasının öngörüldüğü sorulduğunda “Daha çok daha güçlü ekonomik faaliyetle ilgili. Genel olarak, daha güçlü ekonomik faaliyet, faizlerle daha fazla iş yapmamız gerektiği anlamına gelir” dedi.

Powell, Çarşamba günü “ulaşmamız gereken yere oldukça yakınız, diye düşünüyoruz” dedi ve “Başarısız olmanın en kötü yanı, bunun üzerine kararlılıkla gitmemek çünkü bu konuda kayıtlar ortada. Fiyat istikrarını sağlamazsanız, enflasyon geri döner ve ekonomi çok belirsiz bir dönem geçirebilir” dedi.

“Enflasyon sürekli olarak güçlenirken  ve Fed tekrar sıkılaşmak zorunda kalırken hoş olmayan bir dönem olabilir” dedi.

Powell’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Faiz artırımlarının resesyona katkı vermesi her zaman bir endişe olmuştur.

Enflasyonu aşağı getirmeye çalışıyoruz ve bunu mümkün olduğu kadar hızlı yapmaya çalışıyoruz.

Faiz indirimi konusunda herhangi bir karar ekonominin neye ihtiyacı olduğuna göre verilecek.

Enerji fiyatları tüketiciler için çok önemli. Eğer enerji fiyatları artar ve yüksek kalır ise bu harcamaları etkiler, enflasyon bekleyişlerine yansıyabilir.

Enflasyon konusunda bir sonuca varmak için aceleci olmamız gerekmiyor.

Federal hükümetin kapanması bir olasılık, bununla başa çıkmamız gerekecek.

Faiz artırımlarında çok hızlı, çok fazla bir yol kat ettik, şimdi doğru sınırlayıcı seviyeye bulma yolunda daha yavaş hareket edebiliyoruz.

Son 3 enflasyon okuması çok iyi, ancak 3 okumadan daha fazlasına ihtiyacımızı olduğunun farkındayız.

Büyüme beklentilerden daha güçlü geldi, bu daha yüksek faizler gerektiriyor.

Yumuşak bir iniş önemli hedeflerimizden biri. Ancak fiyat istikrarı sağlanmaz ise enflasyon aşağı gelemez, çok sıkıntılı bir durum olur. Herkes için yapabileceğimiz en iyi şey fiyat istikrarını sağlamak.

Faiz indiriminin zamanlaması konusunda bir sinyal verme niyetinde hiç olmadım.

Eğer uygun olacaksa, ihtiyaç olacaksa, bize daha fazla güven verecek ise bir faiz artırımı daha yapmaya hazırız.

Attığımız tüm politika adımları işe yarıyor, öyle bir noktaya geldik ki gelinen seviyelerin yeterli olduğunu söyleyebiliyoruz ve burada durabiliyoruz, ancak gelinen seviyelerin o seviye olduğunun henüz garantisi yok.

Durabileceğimiz nihai seviyeyi bulmaya çalışıyoruz.

Para politikasının yeterince sıkılaştırıcı olduğunu, oraya ulaştığımızda fark edeceğiz.

Medyan tahminde işsizlikte büyük bir artış beklemiyoruz, ancak bunun garantisi yok.

Enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirebileceğimizden emin olduğumuz bir noktaya gelmemiz gerekli.

Nötr faiz oranını oraya ulaştığında bilebileceğiz. Nötr faiz oranının uzun vadeli faizden daha yukarıda olması mümkün.

Faiz oranlarının yeterince sınırlayıcı seviyeye gelip gelmediği konusunda bir karar vermiyoruz.

Toplantıda teklif cari politika duruşunun devam ettirilmesiydi ve oybirliği ile buna destek verildi.

Reel faiz oranları anlamlı şekilde pozitif.

Faizde yeterince sınırlayıcı bölgeye ulaştığımız sonucuna varmadan önce daha fazla ilerleme görmek istiyoruz.

Politika yapıcıların çoğunluğu bir faiz artırımının yapılmasının yapılmamasından daha uygun olmasının muhtemel olduğuna inanıyorlar.

Yüzde 2 enflasyon hedefine dönmeye güçlü şekilde bağlıyız.

İş gücü piyasası sıkı olmaya devam ediyor, iş gücü arz ve talebi daha iyi bir dengeye gelmeye devam ediyor, iş gücü talebi hala arzı aşıyor.

GSYH büyümesi beklentilerin biraz üzerinde geldi, tüketici harcamaları özellikle güçlü, konut piyasası toparlandı.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler