Sosyal Medya

Döviz

Fed bugün büyük olasılıkla faiz sabit tutarken yeni faiz artışına kapıyı açık bırakacak

Haziran ayında yetkililer, yıl için iki daha fazla faiz artırma olasılığına yer vermiş, Temmuz'da bir faiz artışını geri çekerek potansiyel olarak masada bir faiz artışı bırakmışlardı. Faiz oranı projeksiyonları bu hafta güncellenecek ve yatırımcılar bir faiz artışının daha yerine konulmasını ve gelecek yıl için faiz kesintilerinde değişiklik olmamasını bekliyorlar.

Fed bugün büyük olasılıkla faiz sabit tutarken yeni faiz artışına kapıyı açık bırakacak

Ekonomistler ve analistlere göre Fed yetkilileri bu Çarşamba politika toplantılarını sonuçlandırdıklarında faiz oranlarını sabit tutmaya eğilimli olacaklar, ancak en az bir faiz artışı için kapıyı açık tutmaya devam edecekler.

Wilmington Trust başekonomisti Luke Tilley, “Onlar çok fazla riskten kaçınıyorlar ve hala 1970’lerin hatasını yapma konusunda endişeli görünüyorlar, yani enflasyonun yeniden yükselmesine izin verme” dedi. “Piyasanın herhangi bir olumsuz sinyali almasını ve onunla gitmesini istemiyorlar. Finansal koşulları sıkı tutmaları gerekiyor.”

Evercore ISI analisti Krishna Guha, Fed’in “sert, kararlı bir ton tutturacağını, daha fazla faiz artışı seçeneğini ciddi bir şekilde savunacağını ve gelecekteki kesintiler için yüksek bir sınır belirleyeceğini, ancak enflasyon veya işgücü piyasasındaki ilerlemenin daha güçlü bir büyüme ortamında durma tehlikesi olmadıkça faiz artışı seçeneğini kullanmayacağını” söyledi.

Ekonomistlere göre, Fed yetkilileri, enflasyonun yavaşladığını gösteren verileri daha fazla sindirmek için bu ay yeni bir faiz artışına ara vermek için hazırlandıklarını belirterek muhtemel duruşlarını pekiştirecekler.

Anahtar bir veri olarak, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) geçen ay %0,6 arttığını ve Ağustos ayında bir önceki yıla göre %3,7 arttığını gösteren verilerin geçen Çarşamba günü yayınlanmasıyla geldi. Bu, Temmuz ayındaki %0,2’lik aylık artış ve %3,2’lik yıllık fiyat artışına göre bir hızlanmaydı.

Ancak verilere daha yakından bakmak aynı zamanda bazı düşük enflasyon belirtileri de gösterdi. Ağustos ayındaki başlıktaki fiyat artışını büyük ölçüde benzin fiyatları tetikledi. Gıda ve enerji gibi dalgalı kategorileri çıkardığımızda, Ağustos ayında fiyatlar %4,3 arttı ve bu, Temmuz’da görülen %4,7’lik artıştan bir yavaşlamaydı.

Fed’in tercih ettiği, gıda ve enerji maliyetlerini çıkaran Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Endeksi, Temmuz ayında bir önceki yıla göre %4,2 arttı. Bu, Haziran’daki %4,1’e göre bir artıştı, ancak yılın ilk yarısındaki %4,5 ila 4,6 aralığından hala aşağıdaydı.

Ekonomistler genellikle verileri Fed’in Salı ve Çarşamba günü yapılacak politika toplantısında faizleri artırmak için yeterince büyük bir ayrık olarak okumuyorlar. Fed’in hedefi, nihayetinde bu çekirdek enflasyon rakamını %2’ye düşürmek.

Şu anda faizler, Mart 2022’den bu yana enflasyonla mücadele etmek için merkez bankası tarafından yapılan en agresif hamle olan 11 artışın ardından %5,25 ila 5,5 aralığında bulunuyor.

Haziran ayında yetkililer, yıl için iki daha fazla faiz artırma olasılığına yer vermiş, Temmuz’da bir faiz artışını geri çekerek potansiyel olarak masada bir faiz artışı bırakmışlardı. Faiz oranı projeksiyonları bu hafta güncellenecek ve yatırımcılar bir faiz artışının daha yerine konulmasını ve gelecek yıl için faiz kesintilerinde değişiklik olmamasını bekliyorlar.

Tahvil portföy yöneticisi Wilmer Stith, Fed’in kasım ayında son bir kez daha faiz artırabileceğini düşünüyor.

“Gerçekçi olarak, büyümeye sadece kendisi olarak bakmak, bu yıl bir kez daha faiz artıracağımızı gösteriyor,” diyor Stith.

Ancak Wilmington Trust baş ekonomisti Tilley, daha serin enflasyon verileri trendi ve Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsünün daha da yavaşlamasını beklediği için Fed’in bu yıl tekrar faiz artırmayacağını düşünüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, 25 Ağustos’ta Wyoming’deki Jackson Hole’daki Kansas City Fed’in yıllık ekonomik sempozyumunda, Fed’in gelecekteki adımlarını düşünürken “dikkatli bir şekilde ilerleme pozisyonunda” olduğunu, aynı zamanda faiz artışlarını da kesin bir şekilde masada bıraktığını söyledi.

Powell, enflasyonun zirvesinden aşağı indiğini belirterek, bunun hoş bir gelişme olmasına rağmen hala çok yüksek olduğunu ifade etti. “Uygunsa faiz oranlarını daha da yükseltmeye hazırız ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefimize doğru düşüşe geçtiğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı seviyede tutmayı amaçlıyoruz” dedi.

Powell, önceki faiz artışlarının gecikme etkilerini de kabul etti ve henüz hissedilmemiş “önemli bir başka yavaşlamanın” olabileceğini belirtti.

Bazı Fed yetkilileri, merkez bankasının bu hafta faizleri artırmasa bile işin bitmediğini açıkça ifade ettiler.

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler