Sosyal Medya

Ekonomi

Fatih Altaylı Ek MTV İçin Müjdeyi Verdi! Kurtuluyor Muyuz?

Fatih Altaylı, ilk taksit ödemesi yapılan ek MTV kararının Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini yazdı.

Fatih Altaylı Ek MTV İçin Müjdeyi Verdi! Kurtuluyor Muyuz?

Fatih Altaylı, ilk taksit ödemesi yapılan ek MTV kararının Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini yazdı.

 

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) bu seneye mahsus olarak vatandaşlardan iki katı olacak şekilde tahsil edileceği açıklanmıştı.

 

Hükümet, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle bütçeye ek yük bindiği gerekçesiyle, ek MTV ödemesi yapılmasına karar vermişti.

 

Hükümetin aldığı bu karar, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü. Mahkeme, ek MTV başvurusunu 28 Eylül’de görüşecek.

 

Gazeteci Fatih Altaylı, bugün yayınladığı yazısında Anayasa Mahkemesi’nin ek MTV kararını iptal edeceğini ancak ödenen ilk taksitlerin geri alınmayacağını ifade etti.

 

Açıklaması şöyle;

 

“Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin 2 kere alınmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, bu saçmalığın ilk yasalaştığı gün yazdım.

 

AK Parti’nin denemeyi sevdiği bir vergi idi. İktidara geldikleri ilk yıl içinde de yine deprem gerekçesi ile, üç yıl önce olmuş bir depremi bahane ederek bu vergiyi çıkarmışlardı. Aynı vergiyi ikinci kez almak için çıkardıkları yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. İptal gerekçesi Anayasa’nın eşitlik ilkesiydi. Ya tüm vergiler 2 kere ödenmeliydi ya da bu da iptal edilmeliydi. Edildi.”

 

“Hafızası zayıf bir toplumun favori partisi olarak AK Parti’nin de hafızası zayıf olduğu için aynı vergiyi 20 yıl sonra bir kez daha denemekte beis görmediler. O gün “İptal edilir” diye yazdım.

 

Anayasa’nın ilgili maddeleri değişmediğine göre, Anayasa Mahkemesi’nin kendini, kendi içtihadını inkar edecek hali yoktu. Konu biraz geç de olsa CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi’nin aslında başvuruyu çok hızlı biçimde, ilk taksit dönemi sona ermeden incelemesi gerekiyordu.

 

Ne yazık ki, bu olmadı. Neyse ki, önümüzdeki hafta 28 Eylül günü, bu vergiye yapılan itiraz Anayasa Mahkemesi’nin gündemine gelecek. Eğer Türkiye’de hâlâ bir Anayasa ve hâlâ o Anayasaya bir saygı var ise iptal edilecek.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler