Sosyal Medya

Ethereum

ANALİZ:  Bitcoin’de ralli umutları sönüyor

Dünyanın bir numaralı kripto para birimi Bitcoin, dünya piyasalarını kasıp kavuran riskten kaçınma  dalgasıyla son haftalarda  izlediği dar  fiyat aralığından…

ANALİZ:  Bitcoin’de ralli umutları sönüyor

Dünyanın bir numaralı kripto para birimi Bitcoin, dünya piyasalarını kasıp kavuran riskten kaçınma  dalgasıyla son haftalarda  izlediği dar  fiyat aralığından çıkarak Cuma günü iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Perşembe günü, Bitcoin, üst borsa FTX’in çöktüğü Kasım 2022’den bu yana en büyük bir günlük düşüşünü yaşayarak %7,2 değer kaybetti. Ardından Cuma günü Asya işlem saatlerinde iki ayın en düşük seviyesi olan 26.172 $’a geriledi.

Kripto piyasalarında olağandışı bir sakinlik dönemi, bu hafta aniden sona erdi çünkü Fed’in “daha uzun süre daha yüksek faiz” felsefesini benimsemesi, Bitcoin gibi riskli varlıklarda satış dalgasına yol açtı.

Güvenli liman varlıklara kaçış içgüdüsü Bitcoin’i 24 saatlik bir süre içinde 29.000 $’dan 25.314 $’a kadar düşürdü. Coinglass veri takibi ajansı verilerine göre, satışta 1 milyar dolardan fazla pozisyon çözüldü.

Wall Street’in ana endeksleri Perşembe günü düşüşle kapanırken ve Asya borsalarının Çin ekonomisine ilişkin endişeler ve dirençli bir ekonomi göz önüne alındığında ABD faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalacağına dair korkular nedeniyle kayıplarla geçirmesiyle küresel piyasalar üçüncü haftayı da satış dalgasıyla geride bıraktı.

İkinci en büyük kripto para birimi olan Ether, Perşembe günü de keskin bir düşüş yaşadıktan sonra 1.685,20 dolarda sabit kaldı.

Bazı analistler, kriptodaki düşüşü, Elon Musk’ın SpaceX’in  portföyündeki değeri 373 milyon dolar daha düşük yeniden değerledikten sonra Bitcoin varlıklarını sattığını bildiren bir Wall Street Journal raporuna bağladı. Musk, kripto meraklıları arasında etkili ve bitcoin fiyatları daha önce onun tweet’lerine tepki olarak hareket etmişti.

 

eToro’nun küresel pazar stratejisti Ben Laidler, SpaceX raporunun bitcoin satışları için ” en acil katalizör” olduğunu söyledi. Laidler, “Daha geniş baktığımızda, kripto varlıklarının tüm varlık sınıflarında görülen derinleşen riskten kaçış  baskısına karşı bağışıklığı olmaması” diye ekledi.

 

Enigma Securities araştırma birimi başkanı Joseph Edwards, bitcoin fiyat hareketini düşük oynaklığa ve perakende yatırımcıların katılım eksikliğine bağladı.

Bitcoin, son aylarda 30.000 dolara yakın seyrediyordu ve 2022’de çeşitli kripto firmalarının çöktüğü ve yatırımcıları büyük kayıplara uğrattığı keskin düşüşün ardından bu yıl kademeli olarak toparlandı.

 

Kripto piyasaları, Haziran ayında BlackRock’un Amerika Birleşik Devletleri’nde bir spot bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başlatmak için başvurmasıyla yükseldi. Bazı yatırımcılar bu hareketi ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Grayscale dahil olmak üzere çeşitli varlık yöneticilerinden spot bitcoin ETF başvurularını onaylayacağının bir göstergesi olarak yorumladı.

 

Edwards, “Şu anda en büyük endişe, bunun Grayscale’in SEC’e karşı açtığı davanın sonucunu olumsuz etkileyeceği yönünde; bu cephedeki iyimserlik, piyasaları yazın büyük bir kısmında yüksek tutmuştu” dedi.

Piyasa gözlemcileri Bitcoin’in fiyat hareketleri konusunda son derece temkinli artık. Kripto dünyasında çok yakından izlenen Material Indicators’ın kurucu ortağı Keith Alan, yeni bir ralli  için “mütevazı bir alan” gördüğünü paylaştı.

Ağustos’taki X (Twitter) analizinde, “25 bin doların sonunda kırılacağını ve 20 bin doların biraz altında olan 2017 Boğa Piyasası Zirvesinde desteği yeniden test etme yolunu açacağını düşünüyorum, ancak oraya düz bir çizgide gideceğimizi düşünmüyorum” dedi.

Kıdemli trader Peter Brandt, Bitcoin’in bu düzeltme ardından tüm yükseliş ivmesini kaybetmenin eşiğinde olduğu konusunda uyarıyor. 2017’de kripto pazarını başarıyla tahmin ederek  efsanevi statü kazanan Brandt, 698.500 X takipçisine Bitcoin’in  teknik analizde çok önemli bir fiyat bölgesine doğru indiğini; kritik desteği aşağı kırarsa yükseliş trendini iptal etme riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

eToro firmasında kripto piyasası analisti Josh Gilbert, “Bitcoin’i kısa vadede daha yükseğe itecek sınırlı katalizörlerle, 25.000 doların altına düşüş ayıları harekete geçirebilir ve küresel riskli varlıklarda bozgun devam ederse, Bitcoin daha fazla gerileyebilir” dedi.

Kripto yatırım şirketi LedgerPrime’ın baş yatırım yetkilisi Shiliang Tang, “Haftanın başlarında, Grayscale Bitcoin ETF’ye ilişkin bir kararın bu hafta geleceğine dair bir iyimserlik vardı, ancak hiç haber çıkmadı” dedi. “Ayrıca, geleneksel piyasalar tüm hafta boyunca 10 yıl vadeli tahvil oranların yüksek seviyelere ulaşması, doların yükselmesi ve Çin ekonomi verilerinin zayıflığı ile sarsıldı. Tüm riskli varlıklar için görünüm olumsuz.”

 

Kaynaklar:  Reuters, Bloomberg, CoinTelegraph

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler