Sosyal Medya

Ekonomi

Emekli maaş zammı için gözler enflasyonda: Emekli zammı ne kadar olacak?

Emekli zammı Aralık ayı enflasyonu ile belli olacak ancak geride kalan 5 aylık enflasyon rakamları ile oluşacak zam oranı ortaya çıktı gibi. Aralık enflasyonu yüzde 3 civarında gerçekleşirse emekli maaş zammı yüzde 37. 67 olacak, memur emeklisi ise yüzde 49.36 zam alacak. Fakat emekli zammı kök aylıklara yapıldığı için milyonlarca emekli sıfır zam ya da düşük zam alabilecek.

Emekli maaş zammı için gözler enflasyonda: Emekli zammı ne kadar olacak?

Açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca emekli yeni yılda geçerli olacak olan maaş zammı için bekliyor ancak yapılacak zam oranı 2024 yılının daha zor geçmesine neden olabilir. 16 milyon emekli ortalama 8 bin lira seviyesinde maaş alırken, yapılacak emekli zammının kök aylıklara yapılması halinde anca sıfır zam ya da düşük zam alabilecekler.

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Emekli zammı için enflasyon belirleyici olurken Temmuz-Kasım aylarını kapsayan 5 ayda enflasyon yüzde 33.66 oldu. Enflasyonda Aralıkta yüzde 3 çıkması halinde ocakta emekli aylıklarına yüzde 37.67 zam yapılacak. En düşük emekli aylığı 10.300 TL olacak.

MEMUR EMEKLİSİNE YÜZDE 50 ZAM

Memur ve memur emeklilerinin maaşına temmuz ayında refah payı ve seyyanen ödemeler hariç yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Bu hesaba göre, memur ve emeklilerinin son 5 aylık dönemde yüzde 26.09 oranında enflasyon farkı alacağı oluştu. Yılbaşında verilecek net zam için şimdi aralık enflasyonu bekleniyor. Aralık enflasyonunun yüzde 3 civarında gerçekleşmesi halinde, memur ve emeklisinin enflasyon farkı alacağı yüzde 29.88’e çıkacak. Yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ile birlikte yılbaşında kümülatif zam yüzde 49.36’ya ulaşacak. Böylece en düşük memur maaşı 32 bin 865 TL, en düşük memur emekli aylığı da 12 bin 930 lira civarında oluşacak.

İŞÇİ EMEKLİSİ YÜZDE 37’DE KALACAK

Toplu sözleşme zammı verilmeyen işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise sadece geçmiş 6 aylık enflasyon kadar zam yapılıyor. Aralık ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 3 gerçekleşirse, yılın başında söz konusu emeklilere 37.67 zam yapılacak. En düşük 7 bin 500 lira olan emekli aylığı da ilave zam yapılması halinde 10 bin 325 lirada kalacak.

EMEKLİLER YÜZDE 0 İLE KARŞI KARŞIYA

Açlık sınırının neredeyse yarısı kadar maaş alan milyonlarca emekli, 7.500 TL olan en düşük emekli maaşını tamamlama sınırı yükseltilmezse 2024’te de nefes alamayacak. İktisatçı Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yüzde 50 artış yapılsa dahi milyonlarca emeklinin sıfır zam ya da düşük zam alabileceğini gündeme getirdi. Bunun nedeni ise zammın, fiilen ele geçen en düşük emekli aylığı 7.500 TL üzerine değil kök aylıklara yapılması… Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla emeklinin alacağı zam da netleşecek.  Emekliler şu anda 5 aylık yüzde 33.66 oranında artışı hak etmiş durumda. 6 aylık enflasyon ise yüzde 38-40 seviyelerinde bekleniyor.

YÜZDE 2.6 ZAM

Hazine desteğiyle maaşları 7.500 liraya tamamlanan düzenlemeden faydanalan SGK, Bağ-Kur ve EYT’den emekli aylığı alanlarla birlikte 11 milyona yakın vatandaş sıfır ya da çok düşük zam oranlarıyla karşı karşıya kalabilir. Kök maaşı yaklaşık 5.500 lira olan 6 milyon vatandaş, 6 aylık enflasyon oranı yüzde 40 olur ve bu oran üzerinden zam alırsa artış 2.200 TL olacak ve aylığı 7.700 lirada kalacak. Yani emeklinin aldığı gerçek zam oranı aslında yüzde 2.6 olacak. Seçim öncesi olduğu için eğer iktidar artışı yüzde 50’ye çıkarırsa aynı kök aylık üzerinden yapılan hesaplamada da maaş ancak 8.250 lirayı görebilecek. Bu hesaba göre de mevcutta 7.500 TL alan emeklinin cebine yansıyan gerçek zam yüzde 10’da kalacak. Kök aylığı 5.000 lira olan emekli yüzde 50 zam aldığında ise maaşı 7.500 liraya ulaşacak ve temmuzdan bu yana Hazine desteğiyle aldığı aynı maaşı almaya devam etmek zorunda kalacak.

(Sözcü)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler