Sosyal Medya

Ekonomi

Ekonomistler, seçim dönemi ekonomide oynaklık bekliyor

Türkiye seçim dönemine girdi. Ekonomistler, hükümetin sıklıkla müdahale ettiği piyasalarda oynaklık bekliyor. Ekonomistlere göre finansal piyasalardaki dengesizlikler 14 Mayıs’a kadar…

Ekonomistler, seçim dönemi ekonomide oynaklık bekliyor

Türkiye seçim dönemine girdi. Ekonomistler, hükümetin sıklıkla müdahale ettiği piyasalarda oynaklık bekliyor.

Ekonomistlere göre finansal piyasalardaki dengesizlikler 14 Mayıs’a kadar derinleşerek devam edecek.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’e konuşan ekonomist Güldem Atabay, TL ve tahvil faizleri üzerindeki yapay baskının süreceğini ve kamu harcamalarının artacağına işaret etti.

Atabay, “Mevcut iktidarın ‘Yeter ki iktidarda kalıp nimetlerini koruyalım, seçimden sonrası tufan’ yaklaşımı ekonomik olarak devrede kalmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Atabay, seçimden sonra iktidar değişmezse sermaye kontrollerinin artacağını, TL’nin dolara karşı 25-30 bandına kadar gidebileceğini ve çoklu kur döneminin başlayabileceğini savundu.

Borsada aşağı yönlü baskı

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir hisse senedi piyasalarında seçim belirsizliği nedeniyle aşağı yönlü bir baskı oluştuğunu belirterek, iktidarın seçime kadar borsada aşağı bir hareketin olmasını istemeyeceğini, ancak var olan belirsizlik nedeniyle hem borsada hem de döviz piyasalarında oynaklığın artacağını kaydetti.

Demir, iktidarın seçimi kazanmasının aynı zamanda mevcut ekonomi politikasının halk tarafından onaylandığı anlamına geleceğini söyledi.

‘Akılcı politikalarla sermaye döner’

İktidarın değişmesi halinde ilk olarak Türkiye ekonomisinde büyük dengesizlikler yaratan aşırı negatif reel faizden çıkılacağını ve faizin kademeli olarak tahminen yüzde 25-30 aralığına artacağını öngören Ekonomist Güldem Atabay, şöyle devam etti: “Değişimin getireceği akılcı makroekonomik politikalar ve iyileşen beklentiler ekonomide sermaye girişinin artması ile rahatlama alanı açacak. Dolar kurunun 22 lira civarında doğal olarak istikrarlı bir seyre bürünmesi, 2023 sonunda tüketici enflasyonunun yüzde 30-35 bandına gerilemesi, 2024 sonunda da yüzde 15-20 aralığına inmesi mümkün” dedi.

Kısa Dalga

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler