Sosyal Medya

Döviz

Ekonomistler Fed konusunda bölündü…

Mart ayı istihdam verisi, aynı zamanda Fed’in Mayıs ayındaki bir sonraki toplantısından önceki son iş gücü piyasası raporu. Cuma günü…

Ekonomistler Fed konusunda bölündü…

Mart ayı istihdam verisi, aynı zamanda Fed’in Mayıs ayındaki bir sonraki toplantısından önceki son iş gücü piyasası raporu. Cuma günü itibarıyla piyasa 25 baz puanlık bir faiz artışı ihtimalini ~%60 olarak fiyatlıyor.

 

ABD’nin Mart ayında piyasa beklentilerine paralel olarak 236.000 kişiye istihdam sağladığını gösteren Cuma günkü istihdam raporu ardından S&P 500, Pazartesi günü açılış öncesi işlemlerde ufak bir düşüş yaşadı.

İşsizlik oranı %3,5’e gerileyerek %3,6’lık konsensüsün altında kaldı. Ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %4,3 sıçrayarak 21 ayın en düşük seviyesine işaret etti.

 

Mart ayı istihdam verisi, aynı zamanda Fed’in Mayıs ayındaki bir sonraki toplantısından önceki son iş gücü piyasası raporu. Cuma günü itibarıyla piyasa 25 baz puanlık bir faiz artışı ihtimalini ~%60 olarak fiyatlıyor.

Bank of America ekonomistlerine göre Mart ayı istihdam raporu, iş gücü piyasasının “sıcak” olduğunu gösterdi. Sonuç olarak istihdam piyasası “çok sıkı” olmaya devam ettiği için ekonomistler, Fed’in Mayıs toplantısında 25 baz puanlık bir artış yapacağını düşünüyor.

 

“Fed’in Mayıs toplantısından sonra %5-5,25 aralığında bir nihai faiz ile beklemeye geçmesini bekliyoruz. Ocak ayından sonra verilerdeki ardışık yavaşlama, ikinci çeyreğe zayıf bir geçiş anlamına geliyor ve bu çeyrekte önemli bir negatif büyüme riski yaratıyor. Haziran toplantısına kadar Fed’in elinde faiz artışlarına ara vermesini haklı çıkaracak miktarda ikinci çeyrek verisi olacak.”

Morgan Stanley’nin ekonomistleri de Fed’in Mayıs toplantısında 25 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyor.

“Veriler kesin değilse FOMC’nin 25 baz puan konusunda tartışmasının olası olmadığını, bunun yerine enflasyonun net ve ikna edici bir şekilde düşmesini sağlamak için faizleri uzun bir süre yüksek tutmanın gerekli olduğuna dair inancını koruyacağını düşünüyoruz.”

 

Öte yandan Citi ekonomistleri, piyasaların “daha zayıf” verilerle Fed’in çok daha yumuşak bir politika öngörüsü ile Fed’in verileri gerçekte nasıl göreceği arasında bir kopukluk olduğunu görüyor.

“Sadece yüksek enflasyon ve hâlâ güçlü bir iş gücü piyasasının işten çıkarmaları olası kılmakla kalmamalı, aynı zamanda çekirdek TÜFE’deki aylık %0,5’lik artış da dahil olmak üzere ısrarla çok güçlü enflasyonun daha fazla artışa yol açtığını görüyoruz.”

Bu doğrultuda Citi ekonomistleri, 25 baz puanlık üç faiz artırımı daha yapılmasını ve nihai faiz oranının %5,50-5,75 aralığına yükseltilmesini bekliyor.

 

 

tr.investing.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler