Sosyal Medya

Ekonomi

EBRD, Türkiye’nin büyüme tahminini yukarı çekti

EBRD, Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini revize ederek 2023 yılı için yüzde 3,5 olarak açıkladı. Geçtiğimiz Mayıs ayında yüzde 2,5 olarak açıklanan GSYH büyüme tahmini, yukarı yönlü olarak güncellendi.

EBRD, Türkiye’nin büyüme tahminini yukarı çekti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ekonomistleri, Türkiye’nin son yıllarda nispeten güçlü bir büyüme sergilediğini fakat bu büyümenin yavaşladığını kaydetti.

EBRD’nin Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye’nin dahil olduğu bölgelerde bu yıl büyüme oranının ortalama yüzde 2,4’e düşmesi tahmin edildi. Diğer yandan Türk ekonomisi için yapılan güncelleme, seçim öncesi mali teşviklerin etkisiyle yılın ilk yarısında güçlü bir büyümenin yaşandığını yansıtıyor. Rapora göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılında yüzde 3 büyüyecek.

Raporda, beklenen büyüme performansına rağmen kısa vadeli dış borcun 200 milyar doları aşması ve cari açığın 60 milyar dolar seviyesinde seyretmesi gibi dış finansman dengesizliklerinin devam ettiği vurgulanırken döviz rezervlerinin arttığı fakat hâlâ sınırlı seviyelerde olduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca, Türkiye’nin ekonomik politikalarında ortodoks yaklaşıma geri dönüşün olumlu bir işaret olduğu ifade edilirken Mart 2024’teki yerel seçimlerin ekonomik gelişmeler üzerinde önemli bir etken olacağına dikkat çekildi.

EBRD ekonomistleri, Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği büyüme performansının güçlü olduğunu, ancak bu büyümenin 2023’ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yavaşladığını belirtti.

Bu arada EBRD’nin Türkiye’deki yatırımları büyük ölçüde özel sektöre yönelik olup toplamda 18 milyar avroyu aşmaktadır.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler