Sosyal Medya

Borsa

Dolar kuru, 27 liradan işlem görüyor

Dolar/TL kuru yeni haftaya yükselişle başlayarak 27 liradan işlem görüyor. Dolar kuru, önceki kapanışına göre yüzde 0,30 yükselerek 27 lira…

Dolar kuru, 27 liradan işlem görüyor

Dolar/TL kuru yeni haftaya yükselişle başlayarak 27 liradan işlem görüyor.

Dolar kuru, önceki kapanışına göre yüzde 0,30 yükselerek 27 lira seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL, günün ilk işlem saatlerinde 27,16’ya kadar çıkmıştı.

Euro/TL ise yatay seyirle 29,65’ten satılıyor.

Euro/dolar paritesi yüzde 0,27’lik düşüşle 1,09 seviyesinden; dolar endeksi ise yüzde 0,21’lik değerlenme ile 102,23’ten fiyatlanıyor.

Küresel gündem

Küresel piyasalar yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, gözler bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

ABD’de geçen cuma açıklanan istihdam raporundaki karışık sinyaller varlık fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor.

Geçen hafta açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam temmuzda 187 bin kişi artarak beklentilerin altında kalsa da işsizlik oranı yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e geriledi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç da yüzde 0,4 artarak 33,74 dolara tırmandı.

Söz konusu durum Fed’in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesine neden olurken, risk iştahını da düşürdü.

Öte yandan ABD’de açıklanan istihdam raporunun ardından ABD Başkanı Joe Biden ve Fed üyelerinin de açıklamaları öne çıktı.

Temmuz istihdam raporunu değerlendiren Biden, ülkede işsizlik oranının rekor düşük seviyelere yakın olduğunu belirterek, iş sahibi olan çalışma çağındaki Amerikalıların oranının 20 yılın en yüksek seviyesinde bulunduğunu vurguladı.

Biden, göreve gelmesinden bu yana 13,4 milyon istihdam oluşturduklarına değinerek işsizlik oranının son 1,5 yıldır yüzde 4’ün altında olduğuna dikkati çekti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Bankanın 2024’e kadar kısıtlayıcı bölgede olmasının muhtemel olduğunu kaydederek, ABD’de istihdam artışlarının düzenli bir şekilde yavaşladığını ve daha fazla faiz oranı artışına gerek olmadığını savundu.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de iş piyasasının soğumasına rağmen gücünü koruduğunu vurgulayarak enflasyonda da umut verici veriler alındığını anlattı.

Analistler, bu hafta ABD’de enflasyon başta olmak üzere yoğun beri gündeminin takip edileceğini dile getirerek, ABD’de açıklanacak enflasyon verisinin Fed’in bundan sonraki adımlarına ilişkin daha fazla ipucu verebileceğini söyledi.

Öte yandan, tarım dışı istihdam verisiyle birlikte gerileyen tahvil faizleri, hafta içinde yapılacak tahvil ihaleleri öncesinde yükseliş eğiliminde hareket ederken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yaklaşık 2 baz puan artışla 4,0620 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,1 artışla 86 dolar, altının onsu ise yüzde 0,3 azalışla 1.938 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Asya borsaları haftaya karışık bir seyirle başlarken, bu hafta Çin’de açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağında bulunuyor.

Ülkede enflasyonun istenilen seviyenin oldukça altında olması harcamalara ilişkin endişeleri artırırken, bu durumun ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebileceğine yönelik korkular varlığını sürdürüyor.

Analistler, Çin hükümetinin ekonomik aktiviteyi güçlendirmek adına bir dizi adım attığını vurgulayarak, buna karşın enflasyon seviyesinin hala istenilen seviyenin altında kalmasının piyasalarda oynaklığı artırabileceğini bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

17.30 Türkiye, temmuz ayı hazine nakit dengesi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler