Sosyal Medya

Ekonomi

Deprem alışveriş sektörünü vurdu: Yabancılar gelmiyor!

Kahramanmaraş merkezli 7.7  ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bıçak gibi kesilen perakende sektöründe yerli tüketici tarafında normalleşme yavaş yavaş başlarken…

Deprem alışveriş sektörünü vurdu: Yabancılar gelmiyor!

Kahramanmaraş merkezli 7.7  ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bıçak gibi kesilen perakende sektöründe yerli tüketici tarafında normalleşme yavaş yavaş başlarken yabancı tüketiciler olası İstanbul depremi korkusuyla Türkiye’den uzak duruyor.

Yabancı ziyaretçilerin deprem korkusu nedeniyle Türkiye seyahatlerini ya ertelediğini ya da iptal ettiği belirten sektör temsilcileri, bu durumun alışverişe de yansıdığını belirtti. Yerli tüketicinin mart ayı itibariyle deprem psikolojisinden yavaş yavaş uzaklaşarak deprem öncesi döneme yaklaştığını dile getiren iş insanları, yabancı tarafında yüzde 50’yi bulan kayıp oranının yaz aylarına sirayet etmesinden endişeli. Kaybın lüks grupta çok daha yüksek seviyede gerçekleştiği belirtilirken, Türkiye’yi derinden sarsan felaketin yaralarını sarmada önemli rolü olan ekonomik aktivitenin devamı için deprem söylemlerinde dikkatli olunması ve turizm tanıtımına özen gösterilmesi gerektiği dile getiriliyor.

Ocak’a dönüş

İpekyol-Miroglio Genel Müdürü Uğur Ayaydın, yıla yüzde 100 büyüme hedefi ile başladıklarını, depreme kadar da beklentilerinin de üzerinde bir satış rakamına ulaştıklarını anlattı. Bu dönemi son yılların en iyi Ocak başlangıcı olarak tanımlayan Ayaydın, “Deprem ile birlikte sert bir düşüş oldu. Sonra ufak ufak toparlanma başladı. Hatay’da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem ile birlikte satışlar ikinci kez yeniden bıçak gibi kesildi. Mart ayı ile birlikte satışlar yeniden normalleşmeye başladı ve geçen hafta itibariyle satışlar ocak ayı rakamlarına döndü” dedi. Ancak bu dönüşün ocak ayından farklı olduğunu dile getiren Ayaydın, “Şöyle bir farkla geldi. Depreme kadar inanılmaz yabancı da vardı. Ama deprem ile birlikte yabancı satış tarafında da sıkıntı başladı. Yerli toparlandı ama yabancıda küçülme sürüyor. Gidişat bu durumun devam edeceği ve geçen yaz kadar güçlü bir yabancı satışının gerçekleşmeyeceği yönünde” şeklinde konuştu. Türkiye’de büyük bölümü AVM’lerde olmak üzere 250’ye yakın mağazası bulunan grup, cadde mağazaları ve merkez ofis için de önlemleri almış durumda.

Dengesiz Piyasa

Tüketici davranışının alışverişe yansımasında önemli ipuçları içeren başka bir grup da Orka Holding. Bünyesinde Damat Tween ve D’S damat gibi markalarını bulunduran, Beverly Hills Polo Club’ın da temsilciliğini yapan Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da deprem psikolojisinin alışverişe yansıdığını ve işlerin şubat ayı ile birlikte sert bir şekilde düştüğünü ifade etti. Depreme kadar satışların gayet iyi gittiğini dile getiren Orakçıoğlu, “6 Şubat haftası satışlarda düşüş oranı yüzde 50’yi buldu. İlerleyen haftalarda bu oran azalarak devam etti. Mart ile birlikte toparlanma başladı ve bu durum işlerimize de yansıdı. Ancak yabancı satışlar tarafında aynı durumu ne yazık ki gözlemleyemiyoruz. Yabancılarda tedirginlik hakim… İstanbul depremi tedirginliği yabancı ziyaretleri, haliyle turist alışverişini negatif etkiledi” diye konuştu.

Bu noktada deprem bilinci oluştururken dengeye dikkat edilmesi gerektiği çağrısında bulunan Orakçıoğlu, şöyle devam etti: “Birçok şeyde olduğu biri bu konuda da dengeyi tutturamıyoruz. Mutlaka deprem ile ilgili önlemler alınmalı, konuşulmalı ama sanki yarın İstanbul’da deprem olacakmışçasına adeta bir kampanya yürütülüyor. Bunun dozunu iyi ayarlamak lazım. Bu durum yurtdışından gelişleri etkiliyor. Deprem bölgesindeki yıkık binaları göstererek insanların gelmesini bekleyemezsiniz. Mümkün değil kim olursa olsun gelmez, ben de gitmem…”

Turizmi kaybetmemek için bu yıl çok iyi tanıtım yapılması gerektiğini vurgulayan Orakçıoğlu, “Depremin yaralarını sarmak için ekonomik aktiviteye ihtiyaç var, işimize sarılmak zorundayız. Aksi halde geçen yılki turist alışverişi rakamlarına ulaşmak zor” dedi.

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler