Sosyal Medya

Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekonomik Seçim Vaatleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin seçim beyannamesini dün açıkladı. Ancak Bloomberg, beyannamede 14 Mayıs'tan sonra ekonomi politikalarında nasıl bir değişiklik yapılacağına dair ipucu bulunmadığını yazdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekonomik Seçim Vaatleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin seçim beyannamesini dün açıkladı. Ancak Bloomberg, beyannamede 14 Mayıs’tan sonra ekonomi politikalarında nasıl bir değişiklik yapılacağına dair ipucu bulunmadığını yazdı.

 

14 Mayıs’ta seçimlere geri sayım sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün açıkladıkları seçim beyannamesinde birçok vaat sıraladı.

Seçim beyannamesi, önceki yıllarda verilen ekonomik vaatleri büyük ölçüde tekrarlarken, gelecek ay yapılacak önemli seçimden sonra politikaların nasıl şekilleneceği konusunda çok az açıklık getirdi.

Parti ayrıca enflasyonu mevcut yüzde 50,5 seviyesinden tek haneli rakamlara indirmeyi ve işsizliği yüzde 7’ye düşürmeyi içeren hedefler taahhüt etti. Ancak açıklanan vizyon, politika detayları konusunda yetersiz ve 900 milyar dolarlık ekonomi Erdoğan’ın yirmi yıllık iktidarının en zorlu yıllarından birine doğru ilerlerken piyasaları yatıştırması pek olası değil. İki yıkıcı depremden iki ay sonra Türkiye, para birimi üzerindeki baskı artarken bütçe ve cari işlemler hesabındaki rekor açıklarla bir enflasyon krizinden çıkıyor.

 

AKP’nin ekonomi vaatleri arasında ön plana çıkanlar ise şunlar oldu:

  • Enflasyon tek haneye inecek,
  • 2024-2028 arasında ortalama büyüme yüzde 5,5 olacak,
  • 2028 sonunda 1,5 trilyon dolar milli gelir büyüklüğü ve 16 bin dolarlık kişi başı gelir düzeyine ulaşılacak,
  • 5 yılda 6 milyon yeni istihdam oluşturulacak, işsizlik oranı yüzde 7’nin altına gerileyecek,
  • Çalışanların ücretleri daima enflasyonun üzerinde artırılacak,
  • Kamuya işe alımlarda görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırılacak,
  • Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanacak, aylık 10 GB ücretsiz internet verilecek,
  • İhracat 2028’de en az 400 milyar dolara yükselecek,
  • Turist sayısının 90 milyona, turizm gelirinin ise 100 milyon dolara yükselmesi hedefleniyor,
  • Kamu İhale Kanunu güncellenecek.

 

Beyannamede üniversite öğrencilerine vergi muafiyetinden, ev hanımlarına emeklilik desteğine ve kamuda mülakatın kaldırılmasına kadar pek çok başlık yer aldı. Erdoğan’ın vaatleri arasında, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı “Aile destek sigortası” da yer aldı.

 

Manifesto, beş yıl önce başkanlık sistemine geçilmesinden sonra ekonomik karar alma mekanizmaları ve Merkez Bankası üzerinde daha fazla söz sahibi olan Erdoğan’ın düşünceleri hakkında çok az bilgi veriyor. Ancak, seçimler öncesinde ekonomiyi güçlendirmek için daha düşük faiz oranları için baskı yaptığı 2022’de hakimiyeti daha da belirgin hale geldi. Bu yaklaşım, yurt dışından gelen şoklarla birleşince büyük ekonomik türbülans dönemlerine yol açtı. On yılı aşkın bir süredir yüzde 5 enflasyon hedefini tutturamayan Türkiye’de tüketici fiyatları geçen yılın sonlarında yüzde 85’i aştı.

 

Karar yazarı İbrahim Kahveci, “Bugünlerde Erdoğan yeniden yetki isterken tek başına ben bu işi yaparım havasında değil. Şimdi Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan isimleri ile mesaj veriyor… Ama kime?” diye sorarak, “Elbette piyasalara…” ifadesini kullandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler