Sosyal Medya

Ekonomi

Conference Board:  Türkiye’de büyümenin 2023’te %0,9’a gerilemesini bekliyoruz

Ekonomim.com’da yer alan habere göre, ABD ekonomisine ilişkin birçok öncü göstergeyi yayımlayan Conference Board’un Araştırma Direktörü Ataman Özyıldırım, Türkiye’de büyümenin…

Conference Board:  Türkiye’de büyümenin 2023’te %0,9’a gerilemesini bekliyoruz

Ekonomim.com’da yer alan habere göre, ABD ekonomisine ilişkin birçok öncü göstergeyi yayımlayan Conference Board’un Araştırma Direktörü Ataman Özyıldırım, Türkiye’de büyümenin bu yıl yüzde 0,9’a gerileyebileceği öngörüsünde bulundu.

Ekonomim haber servisinden Elif KARACA Conference Board Araştırma Direktörü Ataman Özyıldırım’la söyleşi gerçekleştirdi. Özyıldırım Türkiye’de 2023’te büyümenin %0.9’a gerileyebileceğini söyledi. ABD’de faizlerin yüksek, büyüme oranının da göreceli daha yüksek olması sonucunda doların değer kazanabileceğini belirten Özyıldırım, “Bu ihracatı daha çekici hale getirse de yatırımların yönü ABD gibi gelişmiş ekonomilere kayabilir ve yatırım ortamı zorlaşabilir” dedi.

ABD’li tüketicilerin eğilimlerini ölçen tüketici güven endeksi başta olmak üzere para piyasalarının yakından izlediği pek çok veriyi yayınlayan Conference Board’un Araştırma Direktörü Ataman Özyıldırım, Türkiye’de 2023’te büyüme oranının yüzde 0.9’a gerileyebileceğini söyledi.

 

ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) beklenen adımları, küresel ekonominin seyrini ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileri EKONOMİ gazetesine değerlendiren Özyıldırım, ABD’de faizlerin yüksek olması ve büyüme oranının da göreceli olarak daha yüksek olması sonucunda ABD dolarının değer kazanabileceğini, bu ihracatı daha çekici hale getirse de, bu durumda gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin ihtiyacı olan yatırımların yönünün ABD gibi ülkeler doğrultusunda değişebileceğini ve bunun sonucunda yatırım ortamının zorlaşacağını belirtti. Cuma günü yayınlanan tarım dışı istihdam rakamlarının beklentilerin çok üzerinde geldiğini ve teknoloji firmalarının yakın tarihte açıkladıkları işgüçlerini azaltma planlarının genel ekonomiye yayıldığına dair bir veri bulunmadığını belirten Özyıldırım, iş gücü piyasasının artış göstermesi ve ücretlerin artmaya devam etmesinin Fed’in faiz artışlarına devam edeceğine işaret ettiğini de ekledi.

Elif Karaca, Özyıldırım’a “ABD’de ve Türkiye’nin en büyük ticaret ortakları olan Avrupa ülkelerinde yaşanacak bir yavaşlamanın Türkiye ekonomisi üzerinde ne gibi etkileri olur?” sorusunu yöneltti.

Özyıldırım: ABD ve Avrupa’daki yavaşlama ve hatta küçülme bütün dünya ekonomisine negatif etki yapar. Uluslar arası ticaret hacmi genellikle düşer bu durumlarda. Yavaşlamanın bir diğer etkisi de yatırımların yavaşlaması ve planlanan yatırımların ertelenmesi veya iptal edilmesi. Conference Board en son tahminlerine göre küresel ekonomik büyümede yavaşlama bekliyor – özellikle ABD ve Avrupa’da ekonomik küçülme çok yüksek bir olasılık. Bu tahminlere göre Türkiye GSYH reel olarak 2022’de yüzde 5 büyümeden sonra 2023’de yüzde 0.9 büyüyebilir. Faizlerin (Fed, ECB) yükselmesi ve yüksek seviyede (en azından 2023 yılında) devam etmesi bekleniyor. ABD’de faizlerin yüksek olması hem de büyüme oranının da göreceli olarak daha yüksek olması sonucunda ABD dolarının değer kazanması da mümkün. Bu ihracatı daha çekici hale getirse de, bu durumda gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin ihtiyacı olan yatırımların yönü ABD gibi ülkeler doğrultusunda değişebilir. Bu durumda yatırım ortamı zor olsa da, is gücünün eğitimine ve yeni üretim teknolojilerine yatırım uzun vadede Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü ve verimliliğini arttırabilir.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler