Sosyal Medya

Ekonomi

YENİLEME-Citi: Seçim sonrası politika faizi yüzde 40’a çıkabilir, TL değer kazanabilir

HalkTV.com.’tr’de sitemizde yer alan Citi raporu ile ilgili daha detaylı bir değerlendirme çıktı, paylaşıyoruz. Orijinal kaynak BloombergHT’dir.    “Türk lirası…

YENİLEME-Citi: Seçim sonrası politika faizi yüzde 40’a çıkabilir, TL değer kazanabilir

HalkTV.com.’tr’de sitemizde yer alan Citi raporu ile ilgili daha detaylı bir değerlendirme çıktı, paylaşıyoruz. Orijinal kaynak BloombergHT’dir. 

 

“Türk lirası için adil değer tahminlerine güvenilmemeli”

Bu bağlamda, döviz piyasasındaki dengesizliğin büyük ölçüde sermaye hareketlerine belirli kısıtlamalar getiren düzenleyici tedbirlerden kaynaklandığı için Citi ekonomistleri, Türk lirası için adil değer tahminlerine güvenilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Citi ekonomistleri, ampirik bulgularına ve eski TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın TCMB’deki görev süresi boyunca politika eylemlerine verilen piyasa tepkisine dayanarak, Türkiye’nin risk priminin 250 baz puan düştüğü bir senaryoyu ele aldıklarında küresel durumun sabit tutulması durumunda 12 ay içinde Türkiye’ye 45-50 milyar dolarlık portföy girişi olabileceğini belirtti.

“Risk primindeki iyileşmenin etkisiyle TL yüzde 12 değer kazanabilir”

Ekonomistler raporda, “Ampirik sonuçlarımız, düzenleyici tedbirlerin gevşetilmesinden kaynaklanan Dolar/TL ‘deki olası bir yukarı yönlü ayarlamanın ardından, risk priminde öngörülen iyileşmenin bu senaryoda liranın bir yıl içinde yaklaşık yüzde 12 değer kazanmasına yol açabileceğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

 

Citigroup, Türkiye’de seçim sonrasında faiz ve kurların nasıl bir gelişim izleyebileceğini değerlendirdiği rapor yayınladı.

11 Nisan tarihli raporda, 14 Mayıs seçikleri sonrasında Türkiye’nin olası görünümünün gelişmekte olan piyasa yatırımcılarının ciddi ilgisini çektiğini belirten Citi, seçimden sonra oluşacak ekonomi ekibinin bileşimi, ekonomi yönetimi gibi konular ile ikinci tura gerek olup olmayacağı konularında büyük belirsizlik olduğunu vurguladı.

Seçimden sonrası para politikası normalleşma sürecinin hızı ve faiz artırımlarının büyüklüğü konusunun büyük dikkat çektiğini ifade eden Citi, Bloomberg tarafından yapılan ankette 2023 üçüncü ve dördüncü çeyrek için öngörülen faiz oranlarının meydan tahminlerinin yüzde 25,5 ve 27,0 olduğuna işaret etti. Citi, “Biz, ortaya konan bu tahminlerin gerekli ayarlamanın alt bandını temsil ediyor olabileceğine inanıyoruz. Politika faizini yüzde 40 civarına ve hatta daha yukarıya getirecek daha güçlü bir ayarlama daha ihtiyatlı hareket tarzı olabilir” dedi.

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler