Sosyal Medya

Ekonomi

“Çin, Türkiye ile yerel para biriminde ödemeleri destekleyecek”

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Politbüro Üyesi, Dışişleri Merkez Komisyonu Direktörü ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, Dışişleri Bakanı Fidan…

“Çin, Türkiye ile yerel para biriminde ödemeleri destekleyecek”

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Politbüro Üyesi, Dışişleri Merkez Komisyonu Direktörü ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, Dışişleri Bakanı Fidan ile görüştü.

 

 

Vang görüşmede, Çin’in ticaret anlaşmalarında yerel para birimlerini kullanan iki ülkenin şirketlerini destekleyeceğini söyledi.

 

Fidan ile Çinli mevkidaşı Vang Yi, baş başa ve heyetler arası görüşmede ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldı.

Görüşmelerde, “Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi, Dışişleri Bakanları İstişare Mekanizması, Konsolosluk İstişareleri, Karma Ekonomik Komisyonu” gibi iki ülke arasındaki diyalog ve istişare mekanizmalarından daha etkin şekilde istifade edilmesi, ekonomik ve ticari ilişkilerin yoğunlaştırılması, Kuşak ve Yol ile Orta Koridor girişimlerinin uyumlaştırılması, nükleer enerji, tarım, sivil havacılık, kültür ve turizm konuları üzerinde duruldu.

Bu çerçevede, Çin ile ikili ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasına dönük neler yapılabileceği hususu ile yatırımların karşılıklı artırılması konuları gündeme geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Vang görüşmede Çin’in ticaret anlaşmalarında yerel para birimlerini kullanan iki ülkenin şirketlerini destekleyeceğini söyledi. Öte yandan Vang, Çin’in Türkiye’den daha kaliteli ürünler ithal etme konusunda istekli olduğunu belirtti.

Bunun yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde de bulunuldu. Bu çerçevede Orta Doğu’daki gelişmeler, Ukrayna’daki son durum ve küresel mali sistem de değerlendirildi.

Ziyaret vesilesiyle Uygur Türklerinin durumu da görüşüldü.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler