Sosyal Medya

Ekonomi

CHP’li Sarıbal: Mısır fiyatı 7 bin 500 liranın üstüne çekilmeli

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Bursa Mustafakemalpaşa İlçesi’nde bir mısır tarlasında çiftçi ile açıklama yaptı.

CHP’li Sarıbal: Mısır fiyatı 7 bin 500 liranın üstüne çekilmeli

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Bursa Mustafakemalpaşa İlçesi’nde bir mısır tarlasında çiftçi ile açıklama yaptı.

 

 

 

Enflasyon artmaya devam ederken, TMO’nun mısır alım fiyatı yüzde 5,3 arttı. Yüzde 83’ü yüzde 83’ü yem sanayiinde kullanılan mısır, üretimi son 5 yılda yaklaşık yüzde 50 arttı. Önemli bir ithalat ürünü olan mısır için 2023 yılının ilk 6 ayında 459 milyon dolar ithalat bedeli ödendi.

Son 1,5 yılda gerçekleşen ithalat 4,5 milyon tonu buldu. 30 Nisan 2023 tarihine kadar mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfır olması ve dünyada mısır fiyatlarının gerilemesi ihtiyacın üzerinde ithalat yapılmasına yol açtı.

2022 yılında TMO mısır alım fiyatını 22 Ağustos 2022 tarihinde ton başına 5.700 TL olarak açıklanmıştı. Bu yıl da 22 Ağustos 2022 tarihinde yüzde 5,3’lük bir artışla ton başına 6.000 TL olarak açıkladı.

 

 

 

 

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Bursa Mustafakemalpaşa İlçesi’nde bir mısır tarlasında çiftçi ile açıklama yaptı. “TÜFE’deki artış 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47.8 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,5 olarak gerçekleşmişti. TMO’nun açıkladığı fiyat zaten ton başına 6,000 liranın üzerinde olan üretim maliyetinin gerisindedir” diyen Sarıbal şu ifadeleri kullandı: “2023 yılının ilk 6 ayında mısır ithalat fiyatı 305 $/Ton civarındadır. 2 Bu fiyat bugünkü Dolar kuru ile 8,250 TL’nin üzerindedir. Yerli üretime ise biçilen değer 6.000 Liradır. Üretiminin sürdürülebilirliği için bu fiyatın mısır üreticisinin gelirini koruyacak biçimde acilen revize edilmesi gerekmektedir. Üreticiler fiyatın ton başına TL’nin 7 bin 500 liranın üzerine çekilmesini beklemektedirler.”

Sarıbal mısır üretiminin sürdürülebilirliği için çiftçi temsilcilerinin dile getirdiği önerileri şöyle sıraladı:

  1. TMO, çiftçinin zarar etmemesi için üretim maliyetini dikkate alınarak mısır alım fiyatını acilen revize etmelidir.
  2. Buğday ve arpa alımlarında olduğu gibi mısırda da ilave üretim primi uygulamasına geçilmelidir.
  3. Halen kg başına 3 kuruş olan fark ödeme desteği artırılmalıdır.
  4. Yapılan zamlar göz önünde bulundurularak mazot ve gübre destekleri yeniden belirlenmelidir.
  5. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında mısır ithalatını durdurulmalı, talepler dünya fiyatıyla yurt içinden sağlanmalıdır.
  6. Mısırdan üretilen yem hammaddeleri olan DDGS ve mısır kepeğinde yüzde 18 KDV oranı sıfırlanmalıdır.
  7. Rekoltenin gıda güvencesini tehlikeye sokacak seviyeye düştüğü durumlar hariç, mısır ithalatında gümrük vergisi sıfırlanmamalı; yerli üretim korunmalıdır.

 

 

 

 

 

 

evrensel.net

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler