Sosyal Medya

Ekonomi

Bütçede KÖİ deliği büyüyor: Yılda 60 milyar TL..!

Köprü ve otoyollar için 6 ayda 23,7 milyar TL garanti ödemesi yapıldı, yıl sonu tahmini de güncellendi. Otoyol ve köprülerde yıl sonu garanti ödeme tahmini, 53 milyar 650 milyon TL’den 60 milyar 116 milyon TL’ye çıkarıldı...

Bütçede KÖİ deliği büyüyor: Yılda 60 milyar TL..!

Bütçeye getirdiği yük nedeniyle eleştirilen Kamu-Özel-İşbirliği (KÖİ) ile inşa edilen otoyol ve köprüler için müteahhitlere ödenen garanti ödeme tutarında 2023’ün bilançosu ortaya çıktı.

T24’den Eray Görgülü’nün haberine göre; Karayolları Genel Müdürlüğünün 2023 yılı Kurumsal ve Mali Beklentiler Raporu yayımlandı. Rapora göre bu yılın ilk 6 ayında garantili projeler için Karayolları’nın kasasından 23 milyar 768 milyon TL çıktı.

Yıl sonu beklenti 60,1 milyar TL olarak güncellendi

2022’nin ilk 6 ayında aynı kalem için Karayolları Genel Müdürlüğü, müteahhitlere 8 milyar 901 milyon TL’lik ödeme yapmıştı.

Böylece geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre garantili ödemelerde yüzde 167 oranında bir artış ortaya çıkmış oldu.

Bu yılın başında otoyol ve köprülerde garanti ödeme için başlangıç ödeneği 53 milyar 650 milyon TL olarak belirlenirken, yeni tabloya göre yıl sonu gerçekleşme tahmini de 60 milyar 116 milyon TL olarak güncellendi.

Sermaye giderlerinde büyük artış

Öte yandan kurum bütçesindeki sapmanın sermaye giderlerinde de yaşandığı ortaya çıktı.

Bu yılın başında sermaye giderleri bütçesi için 45 milyar TL’lik kaynak ayrılırken, henüz yılın ilk 6 ayında bu bütçenin büyük bir kısmı harcanarak 31 milyar 246 milyon TL’lik ödeme yapıldı. Aynı kalem için yıl sonu gerçekleşme tahmini de 114 milyar 254 milyon TL’ye yükseltildi.

Bakan, “döviz kuru üzerinden ödeniyor” demişti

Bir önceki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bir soru önergesine verdiği yanıtta, “Geçiş ücretleri ile garanti ödemeleri, uygulama sözleşmesinde yer alan hükümler çerçevesinde, döviz kuru üzerinden yapılan hesaplamalar ile Türk lirası olarak uygulanmaktadır” demişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler