Sosyal Medya

Ekonomi

Beyaz Saray: Biden Türkiye’ye F-16 tedariki sürecini ilerletecek

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliği önündeki vetosunu kaldırması sonrasında ABD’den F-16 satışı süreci hızlandı. Beyaz Saray “Biden süreci ilerletecek” açıklaması yaparken,…

Beyaz Saray: Biden Türkiye’ye F-16 tedariki sürecini ilerletecek

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliği önündeki vetosunu kaldırması sonrasında ABD’den F-16 satışı süreci hızlandı. Beyaz Saray “Biden süreci ilerletecek” açıklaması yaparken, satışa karşı çıkan Demokrat Senatör Menendez “Yönetimle görüşüyoruz” dedi.

Türkiye, İsveç ve NATO’nun Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki üçlü görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolleri’ni TBMM’ye sevk edeceği, İsveç’in de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceğinin duyurulmasının ardından Türkiye ile ABD arasında Ankara’nın uzun süredir ABD’den istediği F-16 savaş uçaklarının satışı konusunda bir dizi yeni gelişme yaşandı.

Türkiye, Ekim 2021’de 20 milyar dolarlık Lockheed Martin Corp F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almayı talep etmişti.

SULLIVAN: BIDEN KONGRE’YE DANIŞARAK SÜRECİ İLERLETECEK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Başkan Joe Biden’ın Kongre’ye danışarak F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye transferi sürecini ilerleteceğini söyledi. Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta başlayacak olan NATO Liderler Zirvesi öncesinde konuşan Sullivan, Başkan Joe Biden’ın “transferi destekleme konusunda net olduğunu” söyledi. “Bu konuda hiçbir işlemi durdurmada bulunmadı. Bu transferde ilerlemek niyetinde” dedi.

“Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin İsveç’in NATO üyeliği ile bağlantılı olmadığını” da söyleyen Sullivan NATO müttefiklerinin Vilnius’taki zirve sırasında Ukrayna’nın ittifaka üyelik yolunda “birleşik, olumlu bir sinyal” vereceğini de söyledi.

KONGRE DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ BAŞKANI MENENDEZ: GELECEK HAFTA BİR KARAR VEREBİLİRİM

Erdoğan’ın İsveç’in NATO askeri ittifakına üye olma teklifini TBMM’ye sevk etmeyi kabul etmesinin ardından Türkiye’ye F-16 satışına uzun süredir karşı çıkan ABD Kongresi’nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez “Türkiye’nin komşularına karşı saldırganlığında geçici bir durgunluk olduğunu” söyledi ve ABD’nin Ankara’ya F-16 savaş uçağı satışını durdurması konusunda Biden yönetimiyle görüştüğünü belirtti. Demokrat Senatör Menendez, koridorda verdiği kısa bir mülakatta, Türkiye ile ilgili kaygılarının devam ettiğini ancak önümüzdeki hafta içinde bu konuda bir karar verebileceğini söyledi.

Kararında bir değişiklik olup olmayacağı sorulan Menendez,”Yönetimle görüşmeler yapıyoruz. Eğer onlar (Biden yönetimi) Türkiye’nin komşularına yönelik saldırganlığının sona ermesini sağlayacak bir yol bulabilirlerse, ki son birkaç aydır bir durgunluk var, bu harika olur. Ama bu kalıcı bir gerçeklik olmalı” dedi. Menendez ayrıca “Yunanistan’ın güvenliğini arttırmak” ve “gelecekteki eylemler konusunda güvence” almak için bir yol bulunması gerektiğini” söyledi.

ABD’de yabancı ülkelere silah satışı ancak ABD Kongresi’nin onayıyla mümkün olabiliyor. Kongre’nin alt ve üst kanatları olan Temsilciler Meclisi ve Senato’nun dış ilişkiler komisyonlarının başkanlarının ve kıdemli üyelerinin görüşleri bu nedenle önem taşıyor.

SAVUNMA BAKANI GÜLER ABD’Lİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile telefonda görüştü. Milli Savunma Bakanlığ’ından yapılan açıklamaya göre, Bakan Güler ve ABD’li mevkidaşı Austin’in telefon görüşmesinde ikili ve bölgesel savunma ile güvenlik konuları ele alındı. Görüşmede İsveç’in NATO üyeliği süreci ile F-16 tedarik ve modernizasyonu konusu üzerinde duruldu. ABD Savunma Bakanlığı’ndan da (Pentagon) Austin ve Güler’in görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada “Türkiye, İsveç ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg arasındaki olumlu görüşmelerin yanı sıra ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’nin askeri modernizasyonuna verdiği desteği ele aldılar” ifadesi kullanıldı.

ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİ BUGÜN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün NATO zirvesine hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine verdiği onayla F-16 satışının ilişkilendirilmesinin üzüntü yarattığını söylemişti. Türkiye’ye F-16 satışının NATO üyesi olarak daha da güçlenmesi sağlayacağını kaydeden Erdoğan, ABD’ye seslenerek “Bizim size yapmış olduğumuz ödemeler var. F-35’te yaptığımız ödeme var. 1 milyar 450 milyon dolar. Biz daha bu ödemenin karşılığını alamadık” demişti. Erdoğan bu görüşlerini zirve çerçevesinde Biden’a ileteceğini de ifade etmişti. Erdoğan ile Biden’ın bugün Vilnius’ta biraraya gelmesi bekleniyor.

Artı Gerçek

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler