Sosyal Medya

Döviz

YENİLEME: BRICS, aralarında İran ve Suudi Arabistan’ın olduğu 6 ülkeyi üyeliğe davet edecek

BRICS liderler zirvesine ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, genişlemenin ilk aşaması olarak 6 ülkeyi üyeliğe davet…

YENİLEME: BRICS, aralarında İran ve Suudi Arabistan’ın olduğu 6 ülkeyi üyeliğe davet edecek

BRICS liderler zirvesine ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, genişlemenin ilk aşaması olarak 6 ülkeyi üyeliğe davet etmeyi kararlaştırdıklarını söyledi.

Ramaphosa’nın yaptığı açıklamaya göre, İran, Suudi Arabistan, BAE, Etiyopya, Mısır ve Arjantin BRICS’in yeni üyeleri olmaya davet edilecekler.

Yeni üyeler 1 Ocak 2024’te BRICS’e katılacaklar.

Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Brezilya’nın da katılması, grupların en büyük enerji üreticilerinden birkaçını gelişmekte olan dünyanın en büyük tüketicileriyle bir araya getireceği anlamına gelir, bu da ona büyük ekonomik etki sağlar. Dünyanın enerji ticaretinin büyük bölümü dolar cinsinden gerçekleştiği için genişlemenin aynı zamanda blokun alternatif para birimlerine daha fazla ticareti yönlendirme yeteneğini artırması da söz konusu.

Genişlemiş BRICS aynı zamanda grup için dünya işlerinde daha fazla söz sahibi olmak anlamına gelir ve Bloomberg Economics’e göre farklı bir tür küresel ekonomiye yol açabilir. Çünkü Yedi Gelişmiş Ülke (G7) ile karşılaştırıldığında, BRICS daha az piyasa odaklıdır.

Dubai’deki Tellimer’den stratejist Hasnain Malik, “BRICS’ın genişlemesi, ABD hegemonyasına dayalı uluslararası bir sistem yerine alternatif bir sistem inşa etme isteğiyle tetikleniyor,” dedi. “ABD dolarının ticaret para birimi olarak kullanımı ile rezerv para birimi olarak kullanımı arasında ayrım yapılmalı; birçok insanın alternatif arayışıyla erozyona uğraması mümkünken, neredeyse hiçbir ülkenin veya ülke grubunun büyüklüğe, kurumsal güvenilirliğe ve serbest dönüşüm özelliklerine sahip serbestçe çevrilebilir niteliklere sahip rezerv para birimine rakip olacak durumda olmadığını söyleyebilirim.”

Genişleme çabası büyük ölçüde Çin tarafından yönlendirildi, ancak Rusya ve Güney Afrika’nın da desteği vardı. Hindistan daha büyük bir BRICS’ın grubu Çin’in sözcüsü haline getireceğinden endişeliydi, Brezilya ise Batı’yı yabancılaştırma endişesi taşıyordu.

“Hint Başbakanı Narendra Modi, Johannesburg’taki brifingde ‘Hindistan, diğer BRICS adaylarıyla bir araya gelerek gruba katılmalarına yardımcı olacak’ dedi.”

Zirve öncesinde Global Güney’den 20’den fazla ülke resmen katılmak için başvuruda bulunmuştu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler