Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: Sanayi üretiminde gevşeme sürebilir

Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış üretim Temmuz’da aylık %0.4 daralırken yıllık %7.4 artış kaydetti. Piyasadaki…

ANALİZ:  Sanayi üretiminde gevşeme sürebilir

Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış üretim Temmuz’da aylık %0.4 daralırken yıllık %7.4 artış kaydetti. Piyasadaki daralma beklentisine rağmen sınırlı pozitif artış beklentimiz vardı. Aylık üretim verilerindeki seyir, dönemsel dalgalanma yaşansa da üretim ivmesinin istenilen düzeyde artışa geçemediğini gösteriyor. Hem küresel resesyon beklentisi ile siparişlerdeki yavaşlama hem de yurt içinde deprem felaketi ve sıkışan likidite üretim ivmesinin yavaşlamasının ardındaki en önemli dinamikler.

Orta vadeli planda da güncellendiği gibi, 2023 yılı makro finansal istikrarı sağlarken, kısa vadede potansiyel büyümenin altında üretim verilerini beraberinde getirebilir. Hem kurdaki yukarı yönlü baskı hem de finansman koşullarındaki sıkılaşma bu tezi destekler nitelikte. Likidite ve finansman koşulları öz kaynak ağırlıklı sektörler bu dönemde ön plana çıkacak gibi görünüyor. Özellikle nakit akışı ekonomideki döngüselliğe karşı hassas olmayan şirketler pozitif ayrışacaktır.

Alt sektörleri incelediğimizde; Temmuz ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7, imalat sanayi sektörü endeksi %7,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,1 arttı. Aylık değişim düzeylerinde ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %10,5 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %1,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,7 arttı.

İmalat sanayindeki yıllık artışın güçlü trendi sürerken aylık bazda daralma sıkışan makro finansal koşulların yansıması. Enerji üretiminde mevsimsel etkiler devreye girerek yaz sezonunda artışı beraberinde getirmiştir. Likidite koşullarındaki sıkılaşma her ne kadar üretim verilerini etkilese de, para politikasındaki duruşun üretim ve cari denge gibi göstergeler üzerindeki etkisinin takip edilecek olması sistemde ani duruş veya yavaşlama etkilerini sınırlandırıyor.

Yılın ikinci yarısında büyüme ve üretim göstergelerinde aşağı yönlü dengelenme beklentilerimiz devam ediyor..

 

 

Şeker Yatırım analiz raporundan  alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler