Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  Cari açık Temmuz’da yükselecek, akabinde düşüş trendi başlayabilir

Haziran’da cari 674 milyon $ fazla verilirken, 12-aylık birikimli açık 59,7 milyar $’dan 56,5 milyar $’a geriledi. Haziran’da cari denge…

ANALİZ:  Cari açık Temmuz’da yükselecek, akabinde düşüş trendi başlayabilir

Haziran’da cari 674 milyon $ fazla verilirken, 12-aylık birikimli açık 59,7 milyar $’dan 56,5 milyar $’a geriledi. Haziran’da cari denge 674 milyon $ fazla verirken, medyan beklenti 300 milyon $ fazlaya, bizim beklentimiz 0 civarında bir rakama işaret etmekteydi. Bu sonuçla 12-aylık birikimli cari açık 59,7 milyar $’dan 56,5 milyar $’a geriledi. Ocak-Haziran döneminde ise cari açık 37,0 milyar $’a ulaşmış durumda, ki bu rakam geçen yılın aynı dönemindeki 28,7 milyar $’a göre önemli bir bozulmaya işaret ediyor.

Rezervlerdeki düşüş trendi Haziran’da tersine döndü

Haziran’da 0,7 milyar $’lık cari fazlanın üzerine konvansiyonel kanallardan 5,0 milyar $ da sermaye girişi olduğu görülüyor. Uluslararası rezervlerde takip ettiğimiz 11,2 milyar $’lık artış, net-hata noksan kaleminin de 5,5 milyar $ ile pozitife döndüğü anlamıma geliyor. 5,0 milyar $’lık sermaye girişinin 1,8 milyar $’ı portföy yatırımlarındaki artıştan kaynaklanıyor, ki bunun da 1,1 milyar $’ını hisse senetlerine olan giriş oluşturuyor. Bunun dışında en önemli finansman kaleminin mevduatlardaki 2,5 milyar $’lık artış olduğunu söyleyebiliriz. Ticari krediler 1,2 milyar $ artarken, doğrudan yatırım kanalından net girişlerin sadece 0,1 milyar $ ile sınırlı kaldığı görülüyor.

Cari açık Temmuz’da yeniden yükselecek, fakat sonrasında düşüş sürecine girebilir

Haziran’da verilen cari fazlanın en önemli kaynağı dış ticaret açığının ilk 5 aydaki ortalama 11 milyar $ seviyesinden 5,2 milyar $’a gerilemesi oldu. Ancak, dış ticaret açığı Temmuz’da yeninden 12,4 milyar $’a yükseldi, ki bu da TL’deki %30’u aşan değer kaybına karşın dış ticaret dinamiklerinde henüz bir iyileşme olmadığı (özellikle de tüketim ve yatırım malı ithalat talebinde) anlamına geliyor. Temmuz’daki dış ticaret açığı rakamı 5,0 milyar $’a yaklaşan bir cari açığa işaret ediyor (Temmuz 2022: 3,5 milyar $ açık), ki bu durumda 12-aylık birikimli açık yeniden 58 milyar $ civarına yükselecek. Açıkçası, mevcut enflasyonist ortamda, dış ticaret dinamiklerinde kayda değer bir iyileşme (ithalat talebinde geri çekilme) beklemiyoruz.

Buna karşın, küresel spot doğalgaz fiyatlarındaki normalleşme sayesinde enerji ithalat maliyeti gerilemeye devam edecek. Cari açığın önemli kaynaklarından biri olan altın ithalatı güçlü kalmaya devam etse de, 12-aylık birikimli olarak bakıldığında mevcut 30 milyar $ seviyelerinden gerileyebileceğini düşünüyoruz.

Özetle, cari açık Temmuz sonrasında altın ve enerji ithalatındaki gerileme sayesinde düşüşe geçebilir. Buna göre, mevcutta 56,5 milyar $ seviyesindeki cari açığın sene sonunda 50 milyar $, 2024’ün ilk çeyreği itibariyle de 40-45 milyar $ seviyelerine gerileyebileceğini düşünüyoruz.

 

Gedik Yatırım, Yazar:  Ekonomist Serkan Gönençler

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler