Sosyal Medya

Ekonomi

AMB/Lagarde:  Enflasyon hala çok yüksek, faiz artırımına devam

AMB başkanı Christine Lagarde, Euro bölgesinde enflasyonun hala çok yüksek olduğunu, henüz zafer ilan edemeyeceğini söyledi… AMB Başkanı Lagarde Salı…

AMB/Lagarde:  Enflasyon hala çok yüksek, faiz artırımına devam

AMB başkanı Christine Lagarde, Euro bölgesinde enflasyonun hala çok yüksek olduğunu, henüz zafer ilan edemeyeceğini söyledi…

AMB Başkanı Lagarde Salı günü yaptığı açıklamada, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve Banka’nın tüketici fiyat artışlarına karşı zafer ilan etmesi için henüz çok erken olduğunu söyledi.

 

Portekiz’deki Sintra merkez bankacılığı etkinliğinde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Euro bölgesindeki enflasyon çok yüksek ve çok uzun süre böyle kalacak. Ancak Euro bölgesindeki enflasyon mücadelesinin doğası değişiyor.”

“Bu kalıcılık, farklı ekonomik birimlerin maliyetleri birbirine yansıtmaya çalışması nedeniyle enflasyonun ekonomide aşamalı olarak ilerlemesinden kaynaklanıyor” dedi.

Bölge için Mayıs ayında manşet enflasyon, Nisan ayındaki %7’den düşerek %6,1’e geldi. Ancak AMB’nın hedefi enflasyonu yüzde 2’ye indirmek.

Euro bölgesi, esas olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve blok genelinde enerji maliyetlerini artırmasının ardından daha yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya kaldı. Ancak arz kaynaklı   şoklar son aylarda dağıldı ve en büyük fiyat artışları bunun yerine gıda ürünlerinde yaşandı.

“Mücadelemizde önemli ilerleme kaydettik, ancak  daha ısrarcı bir enflasyon süreciyle karşı karşıyayız. Bu noktada tereddüt edemeyiz ve henüz zafer ilan edemeyiz” diye ekledi.

 

AMB Temmuz 2022’den bu yana 400 baz puana ulaşan faiz artırımına gitti. Piyasa oyuncuları önümüzdeki bir 25 baz puan oran artışını fiyatladılar ve Eylül ayı içinde 25 baz puan daha iskonto edilmeye başlıyor.

Bazı ekonomistler, daha yüksek faiz oranlarının ekonomiyi önemli ölçüde yavaşlatacağından korkmasını bekledikleri  AMB’nın bu sıkı politikayı tersine çevirmek zorunda kalabileceğini öne sürüyorlar. Ancak Lagarde Salı günü bu tür değerlendirmeler yapmak için çok erken olduğunu öne sürdü.

“Gerektiği sürece sıkı para politikasında kalacağımızı açıkça belirtmemiz gerekiyor. Bu, faiz oranlarının çok hızlı bir şekilde düşmesine ilişkin beklentilere yol açmamasını sağlayacak ve geçmişteki eylemlerimizin tam etkisinin gerçekleşmesine izin verecektir” dedi.

“Yakın gelecekte AMB’nın  nihai faiz oranlarına ulaşıldığını güvenle ifade etmesi pek olası değil. Bu nedenle politikamızın toplantı toplantı kararlaştırılması ve verilere bağlı kalması gerekiyor.”

 

Stoxx600 faiz tehdidine rağmen seansı artıda kapatmaya hazırlanırken, Euro/dolar da daha uzun süre  parasal sıkılaştırma uyarısından destek alamdı, 1.10’un hemen altında Wall Street açılışını karşılıyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler