Sosyal Medya

Borsa

Altın ve Borsa’nın Ekim ayı performansı nasıl gerçekleşti?

Hareketli bir Ekim ayından sonra nihayet Kasım ayına girdik. İsrail-Filistin çatışmalarının Kasım ayında da ne kadar sürüp sürmeyeceği merak ediliyor. Paraanaliz.com geçtiğimi Ekim ayındaki fon piyasalarını analiz etti.

Altın ve Borsa’nın Ekim ayı performansı nasıl gerçekleşti?

KÜRESEL PİYASALAR

Ekim ayında ABD’deki enflasyon ve faiz artışları konusu, yurtdışı piyasaların gündemini etkileyen önemli bir faktör haline geldi. ABD’de güçlü göstergeler ve katı istihdam piyasası, enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışlarını sürdürmeye devam ediyor. Bu doğrultuda, ABD 10 Yıllık tahvil faizlerinin %5 seviyesine yükselmesi, Nasdaq, S&P500 gibi yurtdışı endekslerini baskıladı.

Ortadoğu’daki İsrail-Filistin gerginliğinin çatışmaya dönüşmesi, yerel ve uluslararası varlıklar üzerinde belirleyici bir etki yarattı. Savaş dönemlerinde güvenli liman algısıyla yükselen kıymetli madenler, ons altının 1811 dolardan 2000 dolara yükselmesine neden oldu.

BORSA İSTANBUL

Borsa İstanbul, ay boyunca risk iştahının baskılandığı ve yeterli hacim ve iştahın olmadığı bir dönemi yaşadı. Yüklü halka arzların bu durumda etkisi olduğu belirtiliyor. Kur ve tahvil faizleri ise kademeli olarak yukarı yönlü bir seyir izledi.

FON PERFORMANSLARI:

Altın fonları, altın fiyatlarındaki artışla uyumlu bir şekilde %10 aylık getiri sağladı. Bu fonlar arasında en yüksek getiri %11,7, en düşük getiri ise %9,7 olarak görüldü.

Gümüş fonları, altına kıyasla daha ılımlı bir şekilde %4 getiri elde etti.

Eurobond fonları, gerileyen ülke risk primi ve artan döviz kurlarıyla birlikte ortalama %3,2 getiri sağladı.

Yurt içi hisse senedi fonları, BIST100 endeksindeki aylık artışın %-9,8 olduğu bir dönemde ortalama olarak %-8,2 getiri elde etti.

YATIRIM TAVSİYELERİ:

Önümüzdeki dönemde dalgalı bir piyasa bekleniyor. Bu nedenle, yatırımcıların çeşitlendirme ve risk dağıtımı stratejilerine odaklanmaları önemlidir. Tek bir varlık veya fon yerine, birden fazla varlık sınıfından oluşan portföyler oluşturmak faydalı olabilir. Portföy yönetim şirketlerinin raporlarına başvurarak veya risk tercihinize göre karma fonları kullanarak birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.

YATIRIMCININ GÖZDESİ HİSSE SENEDİ

E. Onur Duygu, Dünya gazetesinde “Ekim ayı fon performansları” başlığıyla kaleme aldığı yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

“BIST100 endeksindeki aylık artışın %-9,8 olduğunu düşündüğümüzde, hisse senedi yatırımı için fonların ne kadar değerli olduğunu görmek mümkün. 91 hisse senedi fonu içinde sadece 28’inin BIST100 getirisi altında kaldığını ve bu fonların da BIST30, İhracatçı Şirketler temalı olduğunu görüyoruz.

Yurtdışı içerikli fonlarda negatif seyir devam ediyor. Artan petrol fiyatları ile sadece petrol/emtia içerikli fonlarda aylık pozitif getiriyi söyleyebiliriz, onun dışında sağlık, temiz enerji, teknoloji ve sürdürülebilirlik gibi temalardaki fonlar yatırımcılarını bu ayda da mutlu edememiş görünüyor.

Bu noktada her varlık sınıfında temaları da çeşitlendirmenin önemi ve faydası öne çıkıyor. Yatırımcı adetlerini değerlendirdiğimizde ise altın getirilerindeki yukarı yönlü seyrin, yatırımcı katılımını da aynı paralelde etkilediğini söyleyebiliriz.

Altın dışında yatırımcı ilgisinin yoğunlaştığı fonlar hisse senedi ağırlıklı olarak karşımıza çıkıyor. Hisse senedinde ise öne çıkan temaların BIST100 dışı ve teknoloji olduğunu görüyoruz. Getirilerin sürekli bu fonlarda yoğunlaşmasının mümkün olmayabileceğini düşünüp, farklı hisse senedi içeriklerini (BIST30-Temettü-Banka-İhracatçı Şirketler vb.) eklemekte ve aynı varlık sınıfı içinde bile riski dağıtmakta fayda var.”

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler