Sosyal Medya

Ekonomi

Altın İçin Son Çıkış! Almalı Mı Satmalı Mı? Borçlanma Tavanı Krizi Bahane Mi?

Doların küresel piyasalarda güç kazanmasıyla birlikte ons altında hızlı gerileme yaşandı? Peki altında beklenti ne yönde?     Altın fiyatlarında…

Altın İçin Son Çıkış! Almalı Mı Satmalı Mı? Borçlanma Tavanı Krizi Bahane Mi?

Doların küresel piyasalarda güç kazanmasıyla birlikte ons altında hızlı gerileme yaşandı? Peki altında beklenti ne yönde?

 

 

Altın fiyatlarında hızlı düşüş kaydedildi. Doların küresel piyasalarda yükseliş göstermesi, euro/dolar paritesinin 1,06865’e gerilemesiyle birlikte ons altında da düşüş görüldü.

 

Ons altın güne 1942 dolardan başlangıç yaptı. Gün içinde en düşük 1932 dolar, en yüksek de 1946 dolar seviyesini gördü. Şu sıralar ons altın 1933 dolardan işlem görüyor. Böylece ons altın 17 Mart 2023 tarihinden bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

 

 

Uzmanlar 1938 dolar desteğinin kırılmasıyla birlikte 1929 dolara geri çekilme beklediklerini, düşüşün devamı halinde ise 1919 dolar ve 1897 dolar seviyelerinin görülebileceğini belirttiler. Uzmanlar direnç olarak ise 1947 doları öne çıkardı.

 

GRAM ALTIN YATAY SEYREDİYOR

Gram altın fiyatları dolardaki volatilitenin etkisiyle yatay seyre yöneldi. Gram altın güne 1255 liradan başaldı. Gün içinde en düşük 1239 lira, en yüksek de 1275 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar gram altın 1258 liradan alıcı buluyor.

 

ABD’DE BORÇLANMA TAVANI KRİZİ ÇÖZÜLÜYOR

ABD ekonomisinin durmasına neden olacak olan borçlanma tavanı krizi henüz çözülmedi. ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin aralarında anlaşmasına rağmen tasarının Kongre’den onay alması gerekiyor.

ABD Başkanı Joe Biden ise anlaşmanın Kongre’den geçeceği konusunda iyi hissettiğini söyledi.

Biden, Temsilciler Meclisi’ndeki bazı Cumhuriyetçi üyelerin endişelerinin olduğunu ancak fazla paraya ihtiyaç olması halinde paranın tahsis edileceğini ifade etti.

 

 

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altının ons bazında yüksek rakamları dolarları görmesi halinde gram altının uçuşa geçeceğini iddalarına cevap verdi.

 

Seçimden sonra 150 liradan fazla bir düşüş olacağını söyleyerek yanlış kararlar imza atıldığını ve yanlış değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Memiş yatırımcılara kritik tavsiyelerde bulundu. Türkiye seçimi geri bırakmasının ardından piyasaların üzerinden stres kalktı.

Yatırım yapan vatandaşlar ise gözlerini altın fiyatlarına dikti. Yatırımcıların yanı sıra vatandaşların da sıklıkla tercih ettiği bir para biriktirme yöntemi olan altın alış ve satış işlemlerinin kura göre değişimi de gün içinde sık sık araştırılan konular arasında.

 

 

İşte o açıklamalardan satır başları;

Seçimden önce yukarı yönlü hareketlerinde sert yükselişler gördüğümüz döviz kurlarında altın fiyatlarında seçimlerden sonra düşüş olduğunu gözlemliyoruz.
Özellikle Borsa’daki yükselişler çok dikkat çekici. Dün yüzde 4,5 civarında değer kazanmıştı 4.800 puan seviyesine kadar yükselmişti Borsa İstanbul 100 endeksi. Şu anda 4.900 puan seviyesinin üzerinde.

 

PİYASALAR YENİ KABİNE’YE ODAKLANDI

Özellikle gözlerimiz Cuma gününde. Yeni ekonomi yönetimi kimlerden oluşacak Kabine kimlerden oluşacak? Dün akşam Mehmet Şimşek görüşmesi haber olmuştu gözler bu tarafa çevrildi. Piyasalar artık yeni Kabine’ye odaklandı.

Ama seçimlerden sonra iyimserliğin devam ettiğini söyleyebilirim.

 

“150 LİRADAN FAZLA DÜŞÜŞ VAR”

Altının gram fiyatı 1.392 lira seviyesindeydi şu anda 1.358 lira seviyesinde ama birinci tur seçimlerinde de 1.516 lira seviyesine kadar yükseldiğini gördük. Neredeyse 150 liradan fazla bir düşüş var seçim sonrası;

 

 

DÜŞÜŞ KALICI MI?

Özellikle bu düşüşlerin emtia tarafında altın tarafında çok kalıcı olacağını ben tahmin etmiyorum.

 

ALIM FIRSATI

Düşüşler orta ve uzun vadeli yatırımcılar için de aslında yaz ayları için bir fırsat sunduğunu ben şahsen düşünüyorum. Çünkü yine Avrupa’da resesyona giren bir dünya ekonomisi var karşımızda.

ABD’de yine borç krizi ile alakalı bankacılık krizi ile alakalı endişeler halen devam ediyor. Dolayısıyla da küresel piyasalardaki riskler altın fiyatlarını pozitif yönde etkileyebilir.

 

 

“SEÇİM SONRASI RAHATLAMA OLDU”

Kapalıçarşı esnafı Yahya Ülküseven ise, ”Seçim sonrası piyasalarda bir rahatlama oldu. Altın onsunda düşüş görüldü. Doların yükselmesi nedeniyle gram altın yüksek fiyattaydı. Piyasalarda kar satışları da geldi. Bugün gerileme görülse de altının uzun dönem yatırım aracı olduğunu unutmamak lazım. Uzun vadede altında hiçbir zaman zarar edilmez. Altının onsu 2 bin 50 dolar seviyesini görmüştü şu an 1.930 dolar seviyesine kadar geriledi. Gram altın şuanda 1.336 lira seviyesinden işlem görmekte” dedi.

 

 

 

30 Mayıs Salı 2023 canlı altın fiyatları…

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın alış: 1.260,56

Gram altın satış: 1.260,78

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Çeyrek altın alış: 2.198,00

Çeyrek altın satış:2.283,00

YARIM ALTIN NE KADAR?

Yarım altın alış: 4.382,00

Yarım altın satış: 4.567,00

TAM ALTIN NE KADAR?

Tam altın alış: 8.778,00

Tam altın satış: 9.119,00

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

Cumhuriyet altını alış: 8.960,00

Cumhuriyet altını satış: 9.095,00

ATA ALTIN NE KADAR?

Ata altın alış: 9.007,00

Ata altın satış: 9.407,00

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler