Sosyal Medya

Ekonomi

Altılı Masa’nın bugün Cumhurbaşkanı adayını ‘işaret’ etmesi bekleniyor…

Küresel mali piyasalar yeni yıla iyi bir başlangıç yaptıktan sonra, Şubat ayını tabir caizse karalar bağlayarak tamamladı. Bu olumsuz performansın…

Altılı Masa’nın bugün Cumhurbaşkanı adayını ‘işaret’ etmesi bekleniyor…

Küresel mali piyasalar yeni yıla iyi bir başlangıç yaptıktan sonra, Şubat ayını tabir caizse karalar bağlayarak tamamladı. Bu olumsuz performansın arkasında büyümeye ve enflasyona yönelik açıklanan güçlü verilerin yattığını açık bir şekilde söylemiştik. Mart ayının ilk iş günü ise, Asya piyasalarında iyimser bir başladığına şahit olduk. Bunun da arkasında, Çin’de açıklanan ve on yıldan fazla bir sürenin en hızlı şekilde genişlediğini gösteren PMI verisinin moralsiz yatırımcıların havasını dağıttığını ve artan faiz oranlarına ilişkin korkuları bir nebze de olsun ortadan kaldırdığını paylaşmıştık.

Dün sabah Asya piyasalarında egemen olan iyimser havanın günün geriye kalanına sirayet edemediğini de not etmek gerekiyor. Bunun da arka planında hem ABD’de hem de Avrupa’da artan devlet tahvillerinin getirilerinin yattığını düşünüyoruz. Belki biraz tekrar olacak ama, ekonominin direnç kazandığına dair işaretlerin artması ardından yatırımcılar ECB ve FED’in daha büyük faiz artırımına gideceğini tahmin etmeleri, hisse senedi piyasalarının üzerinde kara bir bulut gibi geziniyor. Mesela dün ABD’de 2 yıllık tahvilin getirisi %4,93 ile son 15 yılın ; 10 yıllık tahvil faizi ise %4,02 ile son 4 ayın yüksek seviyeye çıktı. Piyasalar terminal rate beklentisi de arttı: (FED’in faizi çıkarabileceği en yüksek seviye) Eylül ayında %5,48 bekliyorlar.

Almanya’da dün açıklanan TÜFE enflasyonunun da beklentileri aşması ile Avrupa cephesinde de tahvil faizleri yükselmeye devam etti. ECB’nin faiz artırımlarına devam edeceğinin anlaşılması ile Alman 10 yıllık tahvil getirisi %2,73 seviyesini test ederek 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Elbette tahvil faizlerinin yükselmesi ve merkez bankalarının işinin henüz bitmediğinin anlaşılması ile küresel risk iştahı baskı altında kalırken, EUR bu gelişmelerden destek buldu. ECB’nin son düzlükte FED’den daha hızlı koşacağının anlaşılması ile EURUSD paritesi 1,0690 seviyesindeki önemli direncine varan bir yükseliş kaydetti. Aşağıda 1,0460 yukarıda ise 1,0690 yön tayini açısından takip edilebileceğini düşünüyoruz. Piyasalar ECB’nin terminal rate seviyesini Aralık ayında %3,90 seviyesinde görüyorlar (mevcut politika faizi %2,50). Bir sonraki toplantıda 50 baz puan artırıma da %82 ihtimal tanınıyor.

Türkiye cephesinde dün açıklanan ve büyümenin öncü göstergesi olan İSO PMI verisi büyüme ile daralamını ayrıştığı eşik değerin (50’nin üzeri büyüme, altı daralma anlamına geliyor) hemen üzerinde 50,1 olarak sonuçlanarak önemli bir sinyal veremezken, İstanbul bölgesi enflasyon rakamlarını açıklayan İTO’ya göre Şubat ayında perakende fiyatlar aylık %3,83, yıllık olarak ise %78,62 artış kaydetti. İTO rakamları enflasyon baskısının devam ettiğine işaret ediyor. Resmi enflasyon verilerinin Cuma sabahı açıklanacağını not edelim. Türk mali piyasaları son dönemlerde olduğu üzere, bilindik görünümünü dün de korumaya devam etti: Tahvil faizleri ve döviz kuru yatay bir seyir izlerken; hisse senetleri ise yukarı yönlü bir seyir izledi.

Gelelim manşetimize. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün seçim tarihi ile ilgili 14 Mayıs tarihini işaret etti. Seçime yaklaşık 10 haftanın kaldığı düşünülürse, Altılı Masa’nın bugün sonuçlanacak toplantısında Cumhurbaşkanı adayını ‘işaret’ etmesi bekleniyor. Henüz aday isminde bir mutabakat olmadığını, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun aday olmak istediğini ama İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in son dönemde yaptığı açıklamaların henüz Kılıçdaroğlu ismi üzerinde genel bir mutabakatın sağlanmadığını gösteriyor. Kuvvetle muhtemel, ışık Kılıçdaroğlu üzerine çevrilecek olsa da, nihayetinde adayın başka bir kişi olma ihtimalimin de göz ardı edilmemelidir. Kulislerde, Mansur Yavaş isminin ön plana çıktığını da iddia ediliyor.

Dün sabah saatlerinde güne iyimser başlayan Asya piyasalarının iyimserliğini silip süpüren Almanya TÜFE verisi ve akabinde ABD’de dün açıklanan imalat verileri Şubat ayında art arda dördüncü kez daralma kaydederken çoğu hammadde fiyatının yükselmesi, enflasyonun kalıcı olduğu endişeleri kuvvetlendi. ABD borsaları geceyi düşüşle tamamladı. Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında hafif de olsa düşüşler görüyoruz. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde Nasdaq %0,5 civarında düşüşle başı çekiyor. Bugünün veri takviminde Ticaret Bakanlığı Şubat ayı öncü dış ticaret verilerini açıklayacak. Her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB haftalık para, banka istatistikleri ve BDDK bülteninin irdeleyeceğiz.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler