Sosyal Medya

Ekonomi

Ağustos PMI: İmalat sanayi daralma bölgesinde zayıflamayı hızlandırdı, enflasyon baskısı güçlü

Ağustos ayında İSO İmalat PMI 49,0 seviyesinde, üst üste 2. ayda da eşik değer olan 50’nin altında açıklandı. Eşik değerin…

Ağustos PMI: İmalat sanayi daralma bölgesinde zayıflamayı hızlandırdı, enflasyon baskısı güçlü

Ağustos ayında İSO İmalat PMI 49,0 seviyesinde, üst üste 2. ayda da eşik değer olan 50’nin altında açıklandı. Eşik değerin altında kalma nedeni büyük ölçüde enflasyon baskıları nedeniyle yeni siparişlerdeki zayıflık olarak açıklandı. 

Firmaların yeni sipariş temin etmekte yaşadıkları zorluklara bağlı olarak, Ağustos ayında Türk imalat sektörü yavaşlayan bir performans sergiledi. Böylece, istihdamdaki artışın ılımlı bir şekilde devam etmesine rağmen üretim ve satın alma faaliyetleri azaltıldı.

Enflasyonist baskı, Temmuz ayında ulaştığı son zirvelere göre çok hafif bir geri çekilme kaydetti ve yüksek düzeyini korudu.

Temmuz’da 49,9 olan manşet PMI, Ağustos’ta 49,0 olarak gerçekleşti ve üst üste ikinci ay 50,0 eşik değerinin altında kalarak Türk imalat sektöründeki ivme kaybının sürdüğü yönünde sinyal verdi. Endeksin düzeyi, yavaşlamanın ılımlı düzeyde olduğuna işaret etti.

Firmalar Ağustos ayında yeni sipariş almakta zorluk yaşadıklarını ve yeni alınan işlerdeki düşüşün bir önceki
anket dönemine göre hızlandığını bildirdiler.

Müşterileri yeni sipariş vermekten caydıran temel faktör, güçlü fiyat baskıları oldu. Girdi maliyetlerindeki artış, Temmuz’daki 16 aylık zirvenin hafif altında olmasına rağmen hızlı seyrini korudu. Türk lirasının ABD doları karşısındaki değer kaybı ve ücretlerdeki artışlar girdi maliyetlerinin yükselmesinde belirleyici oldu.

Böylece nihai ürün fiyatları enflasyonu da yüksek seviyede kaldı. Anket katılımcılarının yaklaşık yüzde 30’u ay içerisinde satış fiyatlarında artış yaptığını bildirdi.

Yeni siparişlerde gözlenen yavaşlama, Ağustos’ta imalatçıların üretim hacmini üst üste ikinci kez aylık bazda azaltmasına yol açtı. Söz konusu yavaşlama çok hafif düzeyde gerçekleşmiş olsa da Temmuz ayına kıyasla daha belirgin gerçekleşti.

Satın alma faaliyetleri gerilerken, yeni sipariş akışında görülen yavaşlama firmaların hem girdi hem de nihai ürün stoklarını azaltmalarına yol açtı.

Görece olumlu bir gelişme ise istihdamın üst üste dördüncü ay artması ve bazı firmaların ek çalışan ihtiyacı
olduğunu bildirmeye devam etmesi oldu. Bununla birlikte, istihdamdaki genişleme çok sınırlı düzeyde kaldı ve mevcut artış serisinin en düşük oranında kaydedildi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Ağustos verileri Türk imalatçılarının yakından bildiği gelişmelere işaret etti. Fiyat baskıları talebi sınırlarken, bu da faaliyet koşullarında genel bir yavaşlamaya yol açtı. Enflasyonist baskılar son anket döneminde bir miktar yavaşlamakla birlikte yüksek seyrini korudu. Son anketin başlıca pozitif gelişmesi, firmaların sınırlı da olsa ek personel alımı yapmaya devam etmesiydi. Öte yandan, talep koşullarının durağan seyrini sürdürmesi halinde söz konusu büyümenin devam edip etmeyeceğini zaman gösterecek.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler