Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’den seçim arifesinde ekonomik tehdit

ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırımlar Koordinasyon Ofisi Başkanı O'Brien, mart ve nisan verilerinde Türkiye-Rusya ticaretinin ciddi ölçüde düştüğünü görmeyi beklediklerini söyledi.

ABD’den seçim arifesinde ekonomik tehdit

ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırımlar Koordinasyon Ofisi Başkanı O’Brien, mart ve nisan verilerinde Türkiye-Rusya ticaretinin ciddi ölçüde düştüğünü görmeyi beklediklerini söyledi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırımlar Koordinasyon Ofisi Başkanı James O’Brien, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Türkiye’nin Rusya ile ticaretinde düşüş görmek istediklerini söyledi.

Reuters haber ajansının haberine göre, Türkiye’nin G7 ülkelerinden gelen baskının ardından yaptırım uygulanan Batı ürünlerinin Rusya’ya geçişini durdurmayı kabul ettiğini kaydeden James O’Brien, Washington’ın bir düşüş beklentisi içinde olduğunu Ankara ve Moskova arasındaki ticaret verilerini izleyeceğini söyledi.

“TİCARETİN CİDDİ ÖLÇÜDE DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRMEYİ BEKLİYORUZ”

O Brien, Türkiyeli yetkililerin yaptırım uygulanan malların Rusya’ya yeniden ihracatına yasak getirdiklerini çeşitli hükümet ve kurumlarla ‘çok açık’ bir şekilde paylaştıklarını belirtti. Washington’ın söz konusu değişimin etkilerini henüz görmediğini kaydeden ABD’li yetkili, “Bunu görmemiz biraz zaman alacak; ancak, mart ve nisan ayı ticaret verilerini göreceğiz ve ticaretin ciddi ölçüde düştüğünü görmeyi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tek önemsediklerinin bu rakamlar olduğunu kaydeden James O’Brien, Kazakistan’ın da yaptırımları ihlal edebilecek ticareti inceleme ve tespit etme politikası açıkladığını, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de Rusya ile ticaretini gözden geçireceğini fakat harekete geçme taahhüdünde bulunmadığını aktardı.

“Rusya bu malları silah yapmak için kullanıyor. Bu konu, G7 için çok büyük bir öncelik’’ diyen ABD’li yetkili, ürünlerin nihai olarak Rusya ordusuna gidecek olması nedeniyle, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki işlemlerle bağlantılı olan herkesin yaptırımları ihlal ediyor olabileceğini belirtti. O’Brien, “Diğer bir deyişle, bu ticareti desteklemeye devam ediyorlarsa, işlerinin geleceğiyle kumar oynuyorlar” açıklamasında bulundu.

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler