Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD ekonomisi 2022’de yüzde 2,1, son çeyrekte yüzde 2,9 büyüdü ancak durgunluk korkuları devam ediyor

ABD ekonomisi 2022’de yüzde 2,1 oranında büyüdü ve ülkenin durgunluğun eşiğinde olabileceğine dair yaygın endişelere rağmen altı aylık sağlam bir…

ABD ekonomisi 2022’de yüzde 2,1, son çeyrekte yüzde 2,9 büyüdü ancak durgunluk korkuları devam ediyor

ABD ekonomisi 2022’de yüzde 2,1 oranında büyüdü ve ülkenin durgunluğun eşiğinde olabileceğine dair yaygın endişelere rağmen altı aylık sağlam bir büyüme kaydetti.

Ekonomik Analiz Bürosu Perşembe günü yaptığı açıklamada, ekonominin Ekim ve Aralık ayları arasında istikrarlı bir genişleme daha kaydettiğini ve ekonomik faaliyetin bir önceki çeyrekteki yüzde 3,2’lik büyümeye kıyasla yıllık yüzde 2,9 oranında arttığını söyledi.

Çalışma Bakanlığı’ndan Perşembe günü yayınlanan ayrı bir raporda, devlet işsizlik ödeneği için ilk başvurular, 21 Ocak’ta sona eren hafta için mevsimsellikten arındırılmış 186.000’e düşerek Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Beklenti 205.000 olmasıydı.

Ticaret ve stoklar bileşenlerini ortadan kaldıran temel talebin önemli bir göstergesi – yurtiçi alıcılara enflasyondan arındırılmış nihai satışlar – dördüncü çeyrekte %1.5’lik bir yükselişin ardından yıllık %0,8 arttı.

En son Bloomberg aylık anketi, ekonomistlerin ekonominin ikinci ve üçüncü çeyrekte küçülmesini beklediğini durgunluk olasılığının %65 olduğunu gösteriyor.

Perakende ve motorlu taşıt satış verileri, hanehalklarının küçülmeye başladığını, konut piyasasının zayıflamaya devam ettiğini ve bazı işletmelerin sermaye harcama planlarını yeniden gözden geçirdiğini gösterdi.

Federal Rezerv, enflasyonun söndürülmesini sağlamak için faiz oranlarını yükseltmeye devam ettikçe, bankacılık ve teknoloji de dahil olmak üzere endüstriler toplu işten çıkarmalar gerçekleştirirken, konut ve imalat hızla kötüleşti.

GSYİH raporu, Fed için önemli bir enflasyon metriği olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin, önceki üç aydaki %4,3’lük hızdan dördüncü çeyrekte yıllık bazda %3,2 oranında yükseldiğini gösterdi. Gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek endeks, önceki iki çeyrekteki %4,7’lik hıza kıyasla %3,9 oranında yükseldi. Aralık ayı aylık verileri Cuma günü açıklanacak.

Fiyat baskılarındaki ılımlılık, Fed’in faiz oranlarını 25 baz puan artırması beklenen önümüzdeki hafta sıkılaştırma adımlarını daha da azaltacağı tahminleriyle tutarlı. Politika yapıcılar, önceki dört toplantılarında 75 baz puanlık artışın ardından Aralık ayında gösterge faiz oranını 50 puan artırdı.

Dünyanın en büyük ekonomisi geçen yıl %2,1 büyüdü. 2021’de, talep pandemi kaynaklı kapanmalardan geri çekildiğinde, ekonomi %5,9 büyüyerek 1984’ten bu yana en iyi performansı gösterdi.

GSYİH verileri, hizmet harcamalarının Ekim-Aralık döneminde yıllık bazda %2,6 oranında arttığını ve geçen yılın ilk çeyreğinden bu yana en yavaş artış gösterdiğini yansıttı. Mallara yapılan harcamalar, 2021’den bu yana ilk artış olan %1,1’lik bir hızla büyüdü.

Son rakamlar, Federal Rezerv’in enflasyonu kontrol etme konusundaki agresif çabalarıyla halen güçlü ama yavaşlayan bir ekonomiye işaret ediyor. Merkez bankası, daha yüksek borçlanma maliyetlerinin işletmelerin ve hanehalklarının ekonomiyi yavaşlatmak ve fiyat artışlarını frenlemek için yeterince geri adım atmasına yol açacağı umuduyla geçen yıl yedi kez faiz oranlarını artırdı.

Her ne kadar bu faiz artışları konut piyasasında etkili olsa da ekonomistler, Fed’in eylemlerinin işgücü piyasasında ve daha geniş ekonomide istenen dengenin tam olarak yoluna girmesinin aylar alabileceğini söylüyorlar. Birçok büyük banka bu yıl ekonomik bir gerileme öngörüyor.

“[Büyümeyi] görebilir ve ekonominin ormandan çıktığını düşünebilirsiniz, ancak bu tamamen yanlış bir okuma olacaktır” diyor SMBC Nikko Securities America’nın baş ekonomisti Joseph LaVorgna ve yıl ortasında bir durgunluk bekliyor. “Hepsi aynı yöne işaret eden birçok değişken var: Bir konut durgunluğu var. Üretim resesyona yaklaşıyor gibi görünüyor. Geçici işe alımlarda zayıflık görüyoruz. Ve Fed’in tüm faiz artırımlarının tüm etkilerini hissettiğimiz şüpheli.”

2022 ekonomisi, birçok yönden, inatçı on yılların yüksek enflasyonu ile tanımlandı. Konut, gıda ve gazdaki yüksek fiyatlar aile bütçelerini zorladı ve şirket karlarını azalttı. Ekonomi yılın ilk yarısında beklenmedik bir şekilde küçüldü – durgunluk korkularını başlattı – ardından ikinci yarıda büyümeye geri döndü.

En son gayri safi yurtiçi hasıla okuması, iki yıllık vahşi dalgalanmaların ardından pandemi öncesi büyüme oranlarına geri dönüşü işaret ediyor. ABD ekonomisi, bir önceki yıl yüzde 3,4 küçüldükten sonra 2021’de yüzde 5,7 oranında büyüdü.

En son çeyrekte, hizmetlere yapılan tüketici harcamalarının, ABD ekonomisinde üretilen mal ve hizmetleri özetleyen GSYİH üzerindeki okumayı yükseltmeye yardımcı olması bekleniyordu.

Washington Post, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler