Sosyal Medya

Ekonomi

DEVA Partisi’nden deprem çözüm planı

DEVA Partisi, meydana gelen depremlerin ekonomik, sektörel ve sosyal yüküne ilişkin çözüm haritasını açıkladı. Partinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda,…

DEVA Partisi’nden deprem çözüm planı

DEVA Partisi, meydana gelen depremlerin ekonomik, sektörel ve sosyal yüküne ilişkin çözüm haritasını açıkladı. Partinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “6 Şubat depremlerinin ekonomik ve sosyal yükünü omuzlayacak çözümlerimiz hazır” ifadeleri kullanıldı.

Çalışmaları hakkında “İktidara tavsiye, milletimize taahhüt ediyoruz” diyen DEVA Partisi, depremin ekonomik yüküne geniş yer ayırdı. DEVA Partisi, Maraş merkezli depremlerin ardından hazırladığı değerlendirme ve çözüm raporunda, “Bilim insanlarına kulak verdik. Depremler sürerken yapılan inşaatlar konusunda bizi uyardılar. Yeni inşaatlar tamamlanana kadar depremzedeler çadır ve konteynerlerden çevre illerdeki boş konutlara yerleştirilmelidir” dedi.

’10 BİN TL DESTEĞİN SÜRESİ UZATILMALI’

ESNAFA: BORÇ ERTELEME, NAKDİ YARDIM, KAMU ALACAKLARINI DURDURMA: Depremzede esnaf zor durumda. Vergi/kredi borçları ertelenmeli/silinmelidir. Nakdi yardım programları geliştirilmelidir. Kamu alacakları yıl sonuna dek durdurulmalıdır. En az 1 yıl kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneği verilmelidir.

DEPREMZEDELERE VERGİ MUAFİYETİ: Depremden etkilenenlerin vergi ve prim borçları silinmelidir. İşletmeler, makine ve teçhizatı KDV’siz almalıdır. Araçlarını kaybedenlere araç alımlarında ÖTV muafiyeti tanınmalıdır. Konut satış ve teslimleri KDV’den ve her türlü harçtan istisna tutulmalıdır.”

ACİL OLMAYAN KAMU YATIRIMLARI DURDURULMALI, KAMUDA TASARRUF EDİLMELİ: En önemli iç kaynağımız tasarruftur. Acil olmayan kamu yatırımları durdurulup deprem bölgesine yönelik yatırımlara öncelik verilmelidir. Yedek ve ek ödenek tahsisleri münhasıran bu bölgedeki yatırımlarla sınırlı tutulmalıdır. Kanal İstanbul projesi iptal edilmelidir. Zaruri olanlar dışındaki giderlerde en az yüzde 20 kesintiye gidilmelidir. Kamuda taşıt, temsil, ağırlama, reklam gibi giderlerden tasarruf edilmelidir.

DIŞ FİNANSMAN İÇİN YENİDEN İNŞA FONU KURULMALI: Dış finansman için Yeniden İnşa Fonu kurulmalıdır. Çok taraflı uluslararası ve bölgesel kalkınma bankalarından uzun vadeli ve uygun koşullu kredi imkânı bu fon kapsamında sağlanmalıdır. Uluslararası kuruluş ve ülkeler tarafından yapılan hibe ve bağışlar fonda toplanmalıdır.

HAYAT İSTANBUL: İSTANBUL AFETLERE DİRENÇLİ HALE GETİRİLMELİ: Bir önerimiz de İstanbul için. İstanbul; ulusal ve uluslararası kaynaklardan temin edilecek uygun kaynaklarla afetlere dirençli hale getirilmelidir. Şehir; finans, turizm, bilim, sağlık ve kültürel etkinlikler başkenti olmalıdır. Kısacası, ‘HAYAT İSTANBUL’ diyoruz.

ÜÇ WEB SİTESİ ÖNERİSİ: İMAR PLANLARI, İZİN BAŞVURULARI YAYINLANACAK: Üç yeni internet sitesi kurulmalıdır. 1) saydamlik.gov.tr: İmar planları ve ihale şartnameleri yayınlanacak. 2) takip.gov.tr: İzin başvurularının, kamu süreçlerinin durumu izlenecek. 3) duzenleme.gov.tr: Dijital anketlerle öneriler alınacak.

KONUT FİNANSMAN KURUMU, DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİLERE YANIT OLACAK: Konut finansmanı için yeni bir modelimiz var: Konut Finansman Kurumu oluşturulmalıdır. Kurum, düşük ve orta gelirlilerin depreme dayanıklı konut ihtiyacına finansal yanıt olacak.

DAVACI LEHİNE KURALLAR GETİRİLMELİ: Deprem bölgesindeki hukuki ihtilafları dikkatle takip ediyoruz. Afet zararı tazmininde özel yargılama usulü ihdas edilmelidir. Hukuki yardım, ispat, delil ve yargılama süresi konularında davacı lehine yeni kurallar getirilmelidir.

Duvar

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler