Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Zelenski’ye göre Rusya dünyadaki gıda krizini kullanarak gıdayı silah olarak görüyor

Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesi sonrası Ukrayna tahılının alternatif yollarla Avrupa ve dünya pazarına sunmaya çalıştıklarını belirten Zelenski, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Hırvatistan gibi bazı ülkelerin Ukrayna’ya uyguladığı tahıl sevkiyatı kısıtlamalarına eleştiri getirdi. ABD’de bulunan Ukrayna lideri Zelenski, 78. BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, “Tahıl koridorunu destekleyenlere teşekkür ederim. Rusya gıdayı silah olarak kullanıyor” dedi.

Zelenski’ye göre Rusya dünyadaki gıda krizini kullanarak gıdayı silah olarak görüyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, ABD’nin New York kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 78’inci Genel Kurulu’nda konuştu. Nükleer silahlara işaret ederek konuşmasına başlayan Zelenski, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) çökmesinin ardından Rusya’nın nükleer silahlar üzerine çalışmalarına birçok ülke tarafından izin verildiğini belirtti.

Ukrayna’nın SSCB dönemindeki önemine işaret eden Zelenski, “Ukrayna en büyük üçüncü nükleer cephaneliğinden vazgeçti ve dünya bu gücün koruyucusunun Rusya’nın olmasına kara verdi. Ancak 1990’larda nükleer silahsızlanmayı en çok hak edenin Rusya olduğu ortaya çıktı” dedi.

Hürriyet’in konuyla ilgili haberine göre Rusya’nın halen nükleer kaynaklara sahip olduğunu ve nükleer silahlara sahip olmaya “hakkı olmadığını” işaret eden Zelenski, “Teröristlerin nükleer silahlara sahip olma hakkı olamaz” dedi.

ZELENSKİ: RUSYA GIDAYI SİLAH OLARAK KULLANIYOR

Rusya’nın gıdayı silah olarak kullandığını söyleyen Zelenski şu ifadeleri kullandı:

“Rusya pek çok şeyi silah olarak kullanıyor ve bunu sadece bize karşı değil tüm ülkelere karşı kullanıyor. Rusya, işgal altındaki toprakların bir kısmının tanınması karşılığında dünya pazarındaki gıda krizini kullanarak gıda konusunu silah olarak kullanmaya çalışıyor. Gıda, enerji ve birçok şeyin silah olarak kullanılmasını engelleyen bir kısıtlama bulunmuyor.”

“BAZI AVRUPALILAR BU DAYANIŞMAYI BALTALIYOR”

Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesi sonrası Ukrayna tahılının alternatif yollarla Avrupa ve dünya pazarına sunmaya çalıştıklarını kaydeden Zelenski, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Hırvatistan gibi bazı ülkelerin Ukrayna’ya uyguladığı tahıl sevkiyatı kısıtlamalarını eleştirdi:

“Ukrayna, Karadeniz’de geçici ihracat koridoru açtı. Şuanda bazı Avrupalılar bu dayanışmayı baltalıyor ve politik tiyatro oluşturarak tohumdan bir gerilim filmi çıkarıyor.”

RUSYA’NIN 10 YILDA BİR SAVAŞLAR ÇIKARDIĞINI SÖYLEDİ

Moskova yönetiminin sadece Ukrayna’yı değil birçok ülkeyi bölmeye ve bu ülkelerde kargaşa çıkarmaya devam ettiğini savunan Zelenski, “Moldova ve Gürcistan topraklarının bir kısmı işgal altında. Rusya, Suriye’yi harabeye çevirdi. Rusya adeta Belarus’u yutmuş, Kazakistan ve Baltık ülkelerini tehdit etmeye devam ediyor” diye konuştu

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler