Sosyal Medya

Döviz

Yüksek stoklar ve ılıman hava şartları ile (TTF) gaz fiyatında sert düşüş

Küresel mali piyasalar dün günü oldukça sakin bir şekilde tamamladı. ABD piyasalarının Martin Luther King tatili nedeniyle kapalı konumda olması…

Yüksek stoklar ve ılıman hava şartları ile (TTF) gaz fiyatında sert düşüş

Küresel mali piyasalar dün günü oldukça sakin bir şekilde tamamladı. ABD piyasalarının Martin Luther King tatili nedeniyle kapalı konumda olması da sakinlikte önemli bir rol oynadı. Bu dinginlikte gözler Davos Zirvesine çevrildi. Özellikle büyük petrol şirketlerine yönelik eleştirilerin gölgesinde başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Covid-19 salgını nedeniyle verilen aradan sonra bu hafta normal takviminde yeniden İsviçre’nin lüks kayak ve turizm merkezi Davos’ta başlıyor.

Zirveye 50 devlet başkanı, 200 bakan ve iş dünyası liderlerinin katılması bekleniyor. Toplamda zirvede dünyanın 130 ülkesinden katılımcılar yer alacak. 2023 yılının teması “Çok parçalı dünyada işbirliği” olarak belirlense de zirvede hayat pahalılığı krizi, Ukrayna savaşı, iklim krizi, büyüyen gıda krizi ve dördüncü sanayi devrimi tartışılacak ana başlıklar arasında olacak. Elbette dünya ısınırken, Türkiye ve KKTC’de barajlarda doluluk oranı hızla düşerken, finansal piyasalar, 19 merkez bankası başkanı ve ekonomi bakanlarının açıklamalarını yakından takip edecek.

Hazır iklim krizi ve global ısınmadan söz etmişken, Avrupa’da referans gaz fiyatları resmen çakıldığının da altını çizlelim. Bunun da arkasında elbette hava koşullarının ılıman olması ana neden olarak yatarken, Ukrayna savaşı nedeniyle pek çok ülkenin yüksek stok tercihi de fiyatlar üzerinde baskı kurdu. Şubat vadeli (1 sonraki ay) TTF 54,5 Euro/MWh seviyesine kadar gerileyerek tepe seviyeden %84 düşüş kaydetti. Gaz fiyatlarında indirim gelme ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Dünyada fiyat boyları dün sessiz piyasaya paralel küçülürken, Türkiye cephesinde ise sessizliği BİST100 endeksi bozdu. Ana endeks herhangi bir haber veya gelişmenin yokluğunda günü %4,5 ; bankacılık endeksi ise %5,3 yükselişle tamamladı. Borsa cephesinde volatilite akıllara ziyan! USDTRY kuru ve faiz cephesinde ise göreceli olarak sessiz görünüm dün de korunurken, ABD’de enflasyonun soğumaya başladığına yönelik geçen hafta açıklanan TÜFE verisi ardından zayıf dolar teması korunmaya devam ediyor.

Doların piyasa kuru DXY hedeflediğimiz uzun süredir hedeflediğimiz 102 seviyesine -son 7 ayın dibi- ulaşırken, EURUSD paritesi dün sabah saatlerinde 1,0875 seviyesini test etmesi ardından -son 9 ayın zirvesi- günü 1,0820 seviyesinde tamamladı. Dolar endeksinde 102 seviyesinden gelmesi olası tepki hareketini göz ardı etmeden gelişmeleri bir kaç gün daha dikkatle takip etmeyi tercih ederek EUR uzun pozisyonlarımızdan dün çıktık. Dünyada artan risk iştahına direnişin parası Bitcoin de sessiz kalmayarak yıla süratli bir başlangıç yapması ardından dün 21,300 dolar seviyesini test etti. Bitcoin’in 16-17 bin seviyesinden kurtularak geçen hafta kaydettiği yükseliş son 10 ayın en sert yükselişi olduğunu not edelim. Hava bozmazsa, ‘yürümeye’ devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Altın ve gümüş son 9 ayın en yüksek seviyesini test etmesi ardından hafif de olsa gerileyerek sırası ile 1,910 ve 24,20 dolar seviyelerine geri çekilerek dinlenmeye geçerken, TTF gaz fiyatlarının gerilemesine paralel Brent cinsi petrolün varil fiyatı da 84 dolar seviyesine geriledi. Çin’in sıfır covid politikasını terk etmesi ve sınırlarını açmaya başlaması ile -talebin yeniden artacağı beklentisi- kıymetli madenlerin yanı sıra, sanayi cephesinde belirleyici konumda olan bakır kontratları da yıla oldukça süratli bir başlangıç yaptıktan sonra dün günü düşüşle tamamladı. Sert yükseliş kaydeden pek çok enstrümanda kâr alma isteği mi belirdi?

ABD’de yılan hikayesine dönen Halkbank davasıyla ilgili yeni perde bugün açılıyor. ABD’nin İran’a tek taraflı dayattığı yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank’ın yargı süreci, Federal Yüksek Mahkeme’ye (SCOTUS) taşındı. Halkbank’ın diğer çok sayıda mahkemeden dönen temyiz talebi başvurusunu Ekim ayında kabul eden Yüksek Mahkeme’deki ilk duruşma bugün. Öte yandan, Türk-Amerikan ilişkileri çerçevesinde yarın ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Çavuşoğlu Washington’da bir araya gelecek. Perşembe Kongre’nin olası F16 yanıtı takip edilecek.

ABD piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu dünkü gün ardından bu sabah Asya piyasalarında hava parçalı bulutlu. Sabah saatlerinde Çin’de açıklanan büyüme verisi yaklaşık yarım yüzyılın en kötü büyümelerinden biri olarak tarihe geçmesi ile -covid kısıtlamaları ve emlak piyasasındaki sert düşüş-  Asya genelinde Tokyo hariç (%1 yükseldi) moraller bozuk. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de hafif de olsa düşüşler görüyoruz. ABD’de bilanço sezonu Goldman Sachs ve Morgan Stanley finansalları ile bugün devam edecek. Makro cephede ise Almanya’da TÜFE, ABD’de NY FED imalat endeksi; Türkiye’de ise konut satışları takip edilecek.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler